Nie uwierzysz, z czego robię te kotlety rybne. Ten prosty trik odmieni twoje obiady

Nie uwierzysz, z czego robię te kotlety rybne. Ten prosty trik odmieni twoje obiady

Dodano: 
Kotlety rybne z ziemniakami i marchewką
Kotlety rybne z ziemniakami i marchewką Źródło: Shutterstock / Peredniankina
Oryginalne kotlety, które łączą smak ryby, ziemniaków i aromatycznych dodatków. To zaskakujące połączenie naprawdę działa. Koniecznie wypróbuj ten przepis!

Kotlety rybne to smak mojego dzieciństwa. Pamiętam, jak tata wracał z ryb, a potem było skrobanie i patroszenie – tego nauczyłem się, gdy miałem około sześciu lat. Dopiero później pozwolono mi stanąć przy patelni i zobaczyć, co dalej można zrobić z rybami. Dziś, gdy nachodzi mnie ochota na te smaki, droga do najbliższego sklepu rybnego bywa tak długa, że mi przechodzi. Dlatego znalazłem na to rozwiązanie – kotlety z ryb z puszki. Przepis wymagał wielu prób, ale wydaje mi się, że w końcu osiągnąłem to, na czym mi zależało.

Jak zrobić kotlety z konserwy rybnej?

W przypadku tego dania idealnie sprawdzą się szprotki w oleju. Musisz pamiętać, aby były w neutralnym sosie, co zagwarantuje przepyszny smak i aromat. Według przepisu kotlety smaży się w głębokim oleju, co nadaje im ładny, rumiany kolor. Alternatywą może być upieczenie ich w piekarniku. Rozłożone na papierze do pieczenia również będą smaczne. Dodatkowo warto je odwrócić, gdy zobaczysz, że się przypiekają.

Przepis: Kotlety z konserwy rybnej

Przepis na idealne kotlety dla fanów smaku ryb. Proste i szybkie, nie trzeba jechać nad morze!

Kategoria
Dodatek
Rodzaj kuchni
Polska
Czas przygotowania
10 min.
Czas gotowania
30 min.
Liczba porcji
8
Liczba kalorii
130 w każdej porcji

Składniki

  • 1 konserwa szprot w oleju
  • 200 g ziemniaków
  • 100 g marchewki
  • 2 jajka
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki lub kopru
  • Sól i pieprz do smaku
  • Olej do smażenia

Sposób przygotowania

  1. PrzygotowanieUgotuj ziemniaki, marchewkę, a gdy staną się miękkie, rozgnieć je. Razem możesz ugotować jajka na twardo. Dodaj je do masy.
  2. Przygotowanie masyOdcedzone szproty przełóż do miski i dokładnie rozdrobnij widelcem. Następnie dodaj zgniecione ziemniaki, startą marchewkę, jajka, posiekaną natkę pietruszki lub koperek, sok z cytryny oraz sól i pieprz. Wyrób masę starannie, aż wszystkie składniki dobrze się połączą.
  3. Smażenie kotletówRozgrzej olej na patelni i smaż kotlety na złoty kolor z obu stron.

Z czym podać kotlety rybne?

Kotlety rybne można podać z wieloma dodatkami, w zależności od preferencji i okazji. Sprawdź jeden z tych pomysłów:

  • Ziemniaki – puree ziemniaczane, pieczone ziemniaki lub frytki świetnie komponują się z kotletami rybnymi.
  • Kasze i ryże – kasza jaglana, kuskus, ryż jaśminowy lub basmati to zdrowa i delikatna opcja.
  • Surówki i sałatki – tradycyjna surówka z kiszonej kapusty, coleslaw lub sałatka grecka dodadzą świeżości do dania.
  • Warzywa na parze – brokuły, marchew, kalafior czy fasolka szparagowa jako lekkie uzupełnienie smaku.
  • Pieczywo – kotlety rybne mogą być świetnym składnikiem burgera w bułce z dodatkami, takimi jak sałata, ogórek kiszony i sos tatarski.
  • Sosy – sos koperkowy, jogurtowo-czosnkowy, cytrynowy lub nawet klasyczny majonez dopełnią smak potrawy.

Czytaj też:
Pieczarki z tym tanim dodatkiem to petarda. Gotowe w 25 minut, a każdy chce dokładkę
Czytaj też:
To warzywo omijamy w sklepie, a szkoda. Gdy zapiekłem je z serem i szynką, żona oszalała z zachwytu