Gdy goście zapukali do drzwi, wzięłam dwa produkty. W mig zrobiłam genialną przekąskę

Gdy goście zapukali do drzwi, wzięłam dwa produkty. W mig zrobiłam genialną przekąskę

Dodano: 
Parówki w cieście francuskim
Parówki w cieście francuskim Źródło: Shutterstock / wideonet
Mam dla was przepis na szybką przekąskę, który ostatnio świetnie się u mnie sprawdził. Do przygotowania tego przysmaku potrzebne są dwa proste składniki. Potrawę robi się raz-dwa i wstawia na 15 minut do piekarnika.

Nie ukrywam, że jestem wielbicielką gotowego ciasta francuskiego. Wiele razy uratowało mnie w awaryjnej sytuacji. Tak też było kilka dni temu, gdy znajomi wpadli bez zapowiedzi w odwiedziny. Zajrzałam wtedy do lodówki i na szczęście znalazłam ciasto i parówki. Szybko przygotowałam z nich efektowną przekąskę, która wszystkim smakowała.

Jak przygotować parówki do przekąski?

Parówek do tej przekąski nie trzeba gotować, ani przygotowywać w specjalny sposób. Jeśli mają foliową osłonkę, wystarczy ją tylko usunąć. Jeśli wolicie mniejsze przekąski, każdą parówkę możecie przekroić na 2-3 części.

Jak zrobić parówki owijane ciastem francuskim?

Parówki owijane ciastem francuskim wyglądają niezwykle efektownie, a robi się je bardzo prosto. Ciasto wystarczy tylko pokroić w długie, wąskie paski i spiralnie owinąć nimi parówki. By ciasto dobrze przylegało do parówek, wcześniej warto je posmarować rozkłóconym jajkiem. Resztą jajka smaruje się wierzch ciasta, by przekąska ładniej wyglądała.

Przepis: Parówki w cieście francuskim

Parówki owijane ciastem francuskim na przekąskę

Kategoria
Przekąska
Rodzaj kuchni
europejska
Czas przygotowania
15 min.
Czas gotowania
15 min.
Liczba porcji
8
Liczba kalorii
400 w każdej porcji

Składniki

  • 275 g ciasta francuskiego
  • 8 parówek
  • 1 jajko

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie przekąskiCiasto rozwiń, posmaruj z jednej strony rozkłóconym jajkiem. Pokrój je w długie paski o szerokości ok. 2 cm. Każdą parówkę owijaj spiralnie paskiem ciasta, tak by strona posmarowana jajkiem przylegała do parówki.
  2. Pieczenie parówek w cieściePrzygotowane parówki ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch ciasta posmaruj resztą rozkłóconego jajka. Przekąskę piecz ok. 15 minut w piekarniku o temperaturze 210 stopni Celsjusza.

Inny sposób na parówki w cieście francuskim

Parówki w cieście francuskim można też przygotować w inny sposób. Ciasto można pokroić w prostokąty, na każdym położyć plasterek żółtego sera i owinąć nim parówkę, tworząc coś na wzór hot-doga. Parówkę można też położyć po przekątnej ciasta pokrojonego w kwadraty i zlepić nad parówką dwa naprzeciwległe rogi ciasta. By się ładnie trzymały, warto wcześniej posmarować je rozkłóconym jajkiem. Po ułożeniu na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, parówki zawinięte w ciasto warto posmarować rozkłóconym jajkiem i posypać np. sezamem, czarnuszką.

Czytaj też:
Efektowna, wytrawna przekąska z ciasta francuskiego. Robię ją ekspresowo z trzech składników
Czytaj też:
Gdy rodzina ma ochotę na pizzę, wyciągam z lodówki ciasto francuskie. Przekąskę robię raz-dwa