Do przygotowania tej smacznej, słodkiej przekąski używam ciasta francuskiego. Jest niezawodne w awaryjnych sytuacjach, dlatego zawsze staram się mieć jego paczkę w swoich zapasach. By zamienić je w pyszny deser, wystarczy dołożyć jeden czy dwa składniki i wstawić do piekarnika. W ten właśnie sposób powstają przepyszne banany w cieście francuskim.
Co warto dodać do bananów w cieście francuskim?
Banany można po prostu zawinąć w kawałki ciasta francuskiego i wstawić do piekarnika. Jednak by dodać temu deserowi smaku, warto dołożyć jeszcze jakiś wyrazisty składnik. Zwykle sięgam po kawałki czekolady, które owijam ciastem razem z bananem. Po podgrzaniu czekolada zamienia się w słodki, wyrazisty sos. Zamiast czekolady możecie dodać trochę kremu czekoladowo-orzechowego lub kwaskowego dżemu, np. malinowego czy z czerwonej porzeczki. Kremem lub dżemem można posmarować z jednej strony paski ciasta i owijać nimi owoce, tak by słodki dodatek znalazł się w środku przekąski.
Jak zrobić banany w cieście francuskim?
Banany w cieście francuskim wyglądają niezwykle apetycznie, a jeszcze lepiej smakują. Tymczasem ich przygotowanie jest naprawdę szybkie i proste. Owoce należy obrać ze skórki, na każdym położyć po pasku czekolady i owijać je paskami ciasta francuskiego. Całość piecze się w dość wysokiej temperaturze, tak by ciasto ładnie wyrosło. Po przestudzeniu banany w cieście można też polać esami-floresami z polewy czekoladowej.
Przepis: Banany w cieście
Banany pieczone w cieście francuskim z dodatkiem czekolady
- Kategoria
- Deser
- Rodzaj kuchni
- europejska
- Czas przygotowania
- 15 min.
- Czas gotowania
- 15 min.
- Liczba porcji
- 6
- Liczba kalorii
- 430 w każdej porcji
Składniki
- 275 g ciasta francuskiego
- 6 bananów
- 1 tabliczka czekolady mlecznej lub deserowej
- cukier puder do posypania
- polewa czekoladowa
Sposób przygotowania
- Przygotowanie składnikówBanany obierz ze skórki. Czekoladę połam na paski o długości 4-5 kostek. Ciasto francuskie rozwiń, pokrój na 6 długich pasków o szerokości ok. 3 cm.
- Zawijanie bananówNa każdym bananie połóż pasek czekolady. Całość owijaj paskiem ciasta, starając się, by paski na siebie lekko nachodziły.
- Pieczenie bananówZawinięte w ciasto banany ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz ok. 15 minut w 210 stopniach Celsjusza. Lekko przestudzone oprósz cukrem pudrem, polej dekoracyjnie polewą.
Jakie banany przeznaczyć do pieczenia?
Do pieczenia najlepiej nadają się banany, które są dojrzałe, ale jędrne. Powinny mieć ciemno-żółtą skórkę i jednolicie biały miąższ. Jeśli sięgniecie po przejrzałe banany, po upieczeniu będą one zbyt słodkie i stracą całkowicie swój kształt. Warto też zwrócić uwagę na wielkość bananów. W tej przekąsce najlepiej sprawdzą się te mniejsze.
Czytaj też:
Te ekspresowe ciastka robię rano zamiast drożdżówek. Potrzebne są tylko dwa składnikiCzytaj też:
Biorę owoce, ciasto francuskie i proste dodatki. Oto najszybszy przepis na ciastka z jabłkiem