Placki tortilli można w ekspresowym tempie zamienić w efektowne danie na ciepło i na zimno. Nie trzeba nawet specjalnie się wysilać, robiąc farsz – wystarczy sięgnąć po dodatki, które zwykle kładziemy na kanapkach np. szynkę, serek śmietankowy, kremowe awokado i świeże warzywa. Przekąska lub kolacja są gotowe w 15 minut i smaczne.
Jaką tortillę wybrać?
W większości sklepów dostępne są gotowe placki tortilli, które różnią się pod względem składu. Do wyboru mamy m.in. tortillę pszenną, wieloziarnistą i z różnymi dodatkami np. pomidorami, szpinakiem itp. Warto zwrócić uwagę na liczbę składników, które zostały użyte do przygotowania placków – im krótszy skład, tym lepiej. Najlepszym wyborem są pszenne i pełnoziarniste tortille o naturalnym składzie, w którym nie znajdziemy wielu dodatków do żywności m.in. konserwantów. Takie placki mają naturalny smak. W przypadku tortilli barwionej różnymi dodatkami lista składników bywa bardzo długa, a same placki często mają chemiczny posmak, co jest związane z używaniem przez producentów zarówno barwników, jak i konserwantów, które zabezpieczają tortillę przed rozwojem pleśni.
Jak zrobić tortille z szynką i ogórkiem?
Przygotowanie tortilli jest dziecinnie proste. Wystarczy podgrzać placki na suchej patelni, żeby stały się elastyczne, nałożyć dodatki i zwinąć w rulon. Żeby nadzienie nie wypadało z placków, smaruję je serkiem śmietankowym (możesz też użyć serka z różnymi dodatkami np. ziołami), a także przygotować domowy serek kanapkowy, blendując twaróg w kostce z odrobiną jogurtu lub śmietanki i doprawiając do smaku.
Na plackach tortilli układam dobrej jakości szynkę (może być gotowana, wędzona lub konserwowa), dobrze sprawdzi się też gotowane lub pieczone mięso (np. pierś z kurczaka), soczystego ogórka i pełne zdrowych tłuszczów awokado. Farsz możesz wzbogacić, dodając więcej warzyw np. paprykę, pomidory i cebulę oraz zioła np. natkę pietruszki, kolendrę lub bazylię.
Przepis: Tortille z szynką i ogórkiem
Genialne wrapy na lekką kolację lub pożywną przekąskę.
- Kategoria
- Przekąska
- Rodzaj kuchni
- Międzynarodowa
- Czas przygotowania
- 15 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 413 w każdej porcji
Składniki
- 4 duże placki tortilli
- 2 średnie ogórki
- 1 duże awokado
- 200 g szynki
- 4 łyżki serka śmietankowego
- sól i pieprz
Sposób przygotowania
- Przygotowanie składników nadzieniaOgórki umyj, obierz (opcjonalnie) i pokrój w słupki. Jeżeli mają duże gniazda nasienne, to możesz je usunąć. Awokado przetnij na pół, usuń pestkę, wybierz miąższ i pokrój w paseczki.
- WykonanieRozgrzej patelnię i podgrzej tortille z obu stron, a następnie posmaruj serkiem, oprósz solą i pieprzem oraz dodaj szynkę, ogórka i awokado. Zwiń placki w rulon.
Tortille z szynką i ogórkiem podaję od razu po przygotowaniu. Serwuję je z dodatkiem sosu jogurtowo-ziołowego, guacamole oraz sosu czosnkowego.
Czytaj też:
Te wytrawne babeczki doskonale smakują dzięki 2 dodatkom. Są idealne na przekąskę i śniadanieCzytaj też:
Wieczorem smażę naleśniki, rano robię z nich śniadanie do szkoły. Jest lepsze niż kanapki