Ten zamiennik kanapek lubią u mnie wszyscy. Idealny pomysł na szybką i sycącą kolację

Ten zamiennik kanapek lubią u mnie wszyscy. Idealny pomysł na szybką i sycącą kolację

Dodano: 
Tortille z szynką i ogórkiem
Tortille z szynką i ogórkiem Źródło: Shutterstock / Olga Nayashkova
Nie macie ochoty na tradycyjne kanapki? Zapraszam po przepis na pyszne tortille z szynką, które zachwycają smakiem i lekkością, a do tego sycą na długi czas.

Placki tortilli można w ekspresowym tempie zamienić w efektowne danie na ciepło i na zimno. Nie trzeba nawet specjalnie się wysilać, robiąc farsz – wystarczy sięgnąć po dodatki, które zwykle kładziemy na kanapkach np. szynkę, serek śmietankowy, kremowe awokado i świeże warzywa. Przekąska lub kolacja są gotowe w 15 minut i smaczne.

Jaką tortillę wybrać?

W większości sklepów dostępne są gotowe placki tortilli, które różnią się pod względem składu. Do wyboru mamy m.in. tortillę pszenną, wieloziarnistą i z różnymi dodatkami np. pomidorami, szpinakiem itp. Warto zwrócić uwagę na liczbę składników, które zostały użyte do przygotowania placków – im krótszy skład, tym lepiej. Najlepszym wyborem są pszenne i pełnoziarniste tortille o naturalnym składzie, w którym nie znajdziemy wielu dodatków do żywności m.in. konserwantów. Takie placki mają naturalny smak. W przypadku tortilli barwionej różnymi dodatkami lista składników bywa bardzo długa, a same placki często mają chemiczny posmak, co jest związane z używaniem przez producentów zarówno barwników, jak i konserwantów, które zabezpieczają tortillę przed rozwojem pleśni.

Jak zrobić tortille z szynką i ogórkiem?

Przygotowanie tortilli jest dziecinnie proste. Wystarczy podgrzać placki na suchej patelni, żeby stały się elastyczne, nałożyć dodatki i zwinąć w rulon. Żeby nadzienie nie wypadało z placków, smaruję je serkiem śmietankowym (możesz też użyć serka z różnymi dodatkami np. ziołami), a także przygotować domowy serek kanapkowy, blendując twaróg w kostce z odrobiną jogurtu lub śmietanki i doprawiając do smaku.

Na plackach tortilli układam dobrej jakości szynkę (może być gotowana, wędzona lub konserwowa), dobrze sprawdzi się też gotowane lub pieczone mięso (np. pierś z kurczaka), soczystego ogórka i pełne zdrowych tłuszczów awokado. Farsz możesz wzbogacić, dodając więcej warzyw np. paprykę, pomidory i cebulę oraz zioła np. natkę pietruszki, kolendrę lub bazylię.

Przepis: Tortille z szynką i ogórkiem

Genialne wrapy na lekką kolację lub pożywną przekąskę.

Kategoria
Przekąska
Rodzaj kuchni
Międzynarodowa
Czas przygotowania
15 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
413 w każdej porcji

Składniki

  • 4 duże placki tortilli
  • 2 średnie ogórki
  • 1 duże awokado
  • 200 g szynki
  • 4 łyżki serka śmietankowego
  • sól i pieprz

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie składników nadzieniaOgórki umyj, obierz (opcjonalnie) i pokrój w słupki. Jeżeli mają duże gniazda nasienne, to możesz je usunąć. Awokado przetnij na pół, usuń pestkę, wybierz miąższ i pokrój w paseczki.
  2. WykonanieRozgrzej patelnię i podgrzej tortille z obu stron, a następnie posmaruj serkiem, oprósz solą i pieprzem oraz dodaj szynkę, ogórka i awokado. Zwiń placki w rulon.

Tortille z szynką i ogórkiem podaję od razu po przygotowaniu. Serwuję je z dodatkiem sosu jogurtowo-ziołowego, guacamole oraz sosu czosnkowego.

Czytaj też:
Te wytrawne babeczki doskonale smakują dzięki 2 dodatkom. Są idealne na przekąskę i śniadanie
Czytaj też:
Wieczorem smażę naleśniki, rano robię z nich śniadanie do szkoły. Jest lepsze niż kanapki