Kiedy moja koleżanka z południa Polski pokazała w swoich mediach społecznościowych bukiet świeżych liści czosnku niedźwiedziego, aż podskoczyłam z radości. To już! Sezon na aromatyczne liście wykorzystuję każdego roku maksymalnie, bo z jednej strony po prostu lubię delikatny smak czosnku niedźwiedziego, a z drugiej, to jeden z najzdrowszych produktów, jakie daje natura. Czosnek niedźwiedzi wspomaga odporność, zdrowie serca, a cenne składniki w nich zawarte mają działanie antyoksydacyjne i antynowotworowe. Ja najczęściej przerabiam czosnek niedźwiedzi na aromatyczne pesto. Niżej zdradzam najprostszy przepis.
Jak zdobyć czosnek niedźwiedzi?
Czosnek niedźwiedzi trudno pomylić z inną rośliną ze względu na intensywny, charakterystyczny zapach. Jeśli w lesie trafisz na połacie czosnku, od razu będziesz czuć, że to jest właśnie to. Trzeba jednak mieć świadomość, że czosnek niedźwiedzi jest w Polsce pod częściową ochroną i można go zbierać ze specjalnym pozwoleniem tylko w kilku południowych województwach kraju. Skąd więc legalnie zdobyć czosnek niedźwiedzi?
Ja każdego roku kupuję całe pęczki w zaprzyjaźnionym gospodarstwie ekologicznym, gdzie właściciele uprawiają czosnek niedźwiedzi. Pęczki czosnku można też często kupić w dobrze zaopatrzonych sklepach ze zdrową i ekologiczną żywnością lub na lokalnych bazarkach. Trzeba pamiętać, że ta roślina ze względu na dekoracyjne kwiaty, jest też ozdobą przydomowych ogrodów i działek, dlatego wiele osób ma swój własny czosnek niedźwiedzi (jeśli masz kawałek ziemi, na której możesz go posadzić, koniecznie pomyśl o tym jesienią).
Jak zrobić pesto z czosnku niedźwiedziego?
Moje pesto z czosnku niedźwiedziego to najprostsze pesto, jakie tylko może być: dużo liści czosnku, garść orzechów włoskich i co bardzo ważne, dobry olej tłoczony na zimno. Ja najczęściej wybieram olej rzepakowy, czasem też lniany. Może to być także dobrej jakości oliwa z oliwek. Sok z cytryny podaję jako dodatek opcjonalny: ja jednak lubię dodać go nieco do smaku. Składniki wystarczy zmiksować i gotowe! Jeśli pesto jest zbyt gęste, możesz dodać nieco więcej oleju.
Rada: jeśli zależy ci na pesto bardziej we włoskim stylu, możesz dodać do miksowania także tarty parmezan, a orzechy włoskie zastąpić orzeszkami piniowymi. Wówczas najlepiej sprawdzi się też oliwa z oliwek.
Przepis: Pesto z czosnku niedźwiedziego
Pyszne i zdrowe pesto z liści czosnku niedźwiedziego.
- Kategoria
- Dodatek
- Rodzaj kuchni
- Tradycyjna
- Czas przygotowania
- 10 min.
- Liczba porcji
- 1
- Liczba kalorii
- 2542
Składniki
- 1 pęczek liści czosnku niedźwiedziego
- 1/2 szklanki oleju tłoczonego na zimno
- 100 g orzechów włoskich
- 1/2 łyżeczki soli
opcjonalnie:
- 1 łyżeczka cytryny
Sposób przygotowania
- Szykowanie składnikówLiście czosnku niedźwiedziego dobrze umyj, osusz i pokrój na mniejsze kawałki. Orzechy włoskie posiekaj i upraż na suchej patelni.
- Robienie pestoWszystkie składniki na pesto dokładnie zblenduj (jeśli chcesz odrobinę zakwasić pesto, możesz do smaku dodać sok z cytryny).
Gotowe pesto przełóż do słoiczków i trzymaj w lodówce. Wierch warto zalać odrobiną oleju. Pesto z czosnku niedźwiedziego można także zamrozić.
Do czego wykorzystać pesto z czosnku niedźwiedziego?
U mnie pesto z czosnku niedźwiedziego ląduje niemal we wszystkim: smaruję nim kanapki czy grzanki, dodaję do zup, sosów, marynuję w nim mięso. Po dodaniu parmezanu jest doskonałe do makaronu. Można zrobić też na bazie takiego pesto znakomity sos na bazie śmietany: wystarczy wymieszać pesto ze śmietaną, dodać ewentualnie odrobinę parmezanu i podgrzać delikatnie. Pesto z czosnku niedźwiedziego można też wymieszać z jogurtem naturalnym, aby uzyskać delikatny sos czosnkowy.
Czytaj też:
Wiosną mizerię robię tylko w ten sposób. Wygląda i smakuje nieziemskoCzytaj też:
To najlepszy fit twarożek jaki jadłam. Dodaję tylko trzy składniki