Ta zdrowa i pyszna roślina już pojawiła się w lasach. Z aromatycznych liści robię najlepsze pesto

Ta zdrowa i pyszna roślina już pojawiła się w lasach. Z aromatycznych liści robię najlepsze pesto

Dodano: 
Pesto z czosnku niedźwiedziego
Pesto z czosnku niedźwiedziego Źródło: Shutterstock / Irina WS
Wiele osób z utęsknieniem czeka na moment, kiedy pojawi się czosnek niedźwiedzi. Aromatyczne liście to jeden z największych skarbów polskich lasów. Ja co roku robię z nich najlepsze pesto, jakie znam.

Kiedy moja koleżanka z południa Polski pokazała w swoich mediach społecznościowych bukiet świeżych liści czosnku niedźwiedziego, aż podskoczyłam z radości. To już! Sezon na aromatyczne liście wykorzystuję każdego roku maksymalnie, bo z jednej strony po prostu lubię delikatny smak czosnku niedźwiedziego, a z drugiej, to jeden z najzdrowszych produktów, jakie daje natura. Czosnek niedźwiedzi wspomaga odporność, zdrowie serca, a cenne składniki w nich zawarte mają działanie antyoksydacyjne i antynowotworowe. Ja najczęściej przerabiam czosnek niedźwiedzi na aromatyczne pesto. Niżej zdradzam najprostszy przepis.

Jak zdobyć czosnek niedźwiedzi?

Czosnek niedźwiedzi trudno pomylić z inną rośliną ze względu na intensywny, charakterystyczny zapach. Jeśli w lesie trafisz na połacie czosnku, od razu będziesz czuć, że to jest właśnie to. Trzeba jednak mieć świadomość, że czosnek niedźwiedzi jest w Polsce pod częściową ochroną i można go zbierać ze specjalnym pozwoleniem tylko w kilku południowych województwach kraju. Skąd więc legalnie zdobyć czosnek niedźwiedzi?

Ja każdego roku kupuję całe pęczki w zaprzyjaźnionym gospodarstwie ekologicznym, gdzie właściciele uprawiają czosnek niedźwiedzi. Pęczki czosnku można też często kupić w dobrze zaopatrzonych sklepach ze zdrową i ekologiczną żywnością lub na lokalnych bazarkach. Trzeba pamiętać, że ta roślina ze względu na dekoracyjne kwiaty, jest też ozdobą przydomowych ogrodów i działek, dlatego wiele osób ma swój własny czosnek niedźwiedzi (jeśli masz kawałek ziemi, na której możesz go posadzić, koniecznie pomyśl o tym jesienią).

Jak zrobić pesto z czosnku niedźwiedziego?

Moje pesto z czosnku niedźwiedziego to najprostsze pesto, jakie tylko może być: dużo liści czosnku, garść orzechów włoskich i co bardzo ważne, dobry olej tłoczony na zimno. Ja najczęściej wybieram olej rzepakowy, czasem też lniany. Może to być także dobrej jakości oliwa z oliwek. Sok z cytryny podaję jako dodatek opcjonalny: ja jednak lubię dodać go nieco do smaku. Składniki wystarczy zmiksować i gotowe! Jeśli pesto jest zbyt gęste, możesz dodać nieco więcej oleju.

Rada: jeśli zależy ci na pesto bardziej we włoskim stylu, możesz dodać do miksowania także tarty parmezan, a orzechy włoskie zastąpić orzeszkami piniowymi. Wówczas najlepiej sprawdzi się też oliwa z oliwek.

Przepis: Pesto z czosnku niedźwiedziego

Pyszne i zdrowe pesto z liści czosnku niedźwiedziego.

Kategoria
Dodatek
Rodzaj kuchni
Tradycyjna
Czas przygotowania
10 min.
Liczba porcji
1
Liczba kalorii
2542

Składniki

  • 1 pęczek liści czosnku niedźwiedziego
  • 1/2 szklanki oleju tłoczonego na zimno
  • 100 g orzechów włoskich
  • 1/2 łyżeczki soli

opcjonalnie:

  • 1 łyżeczka cytryny

Sposób przygotowania

  1. Szykowanie składnikówLiście czosnku niedźwiedziego dobrze umyj, osusz i pokrój na mniejsze kawałki. Orzechy włoskie posiekaj i upraż na suchej patelni.
  2. Robienie pestoWszystkie składniki na pesto dokładnie zblenduj (jeśli chcesz odrobinę zakwasić pesto, możesz do smaku dodać sok z cytryny).

Gotowe pesto przełóż do słoiczków i trzymaj w lodówce. Wierch warto zalać odrobiną oleju. Pesto z czosnku niedźwiedziego można także zamrozić.

Do czego wykorzystać pesto z czosnku niedźwiedziego?

U mnie pesto z czosnku niedźwiedziego ląduje niemal we wszystkim: smaruję nim kanapki czy grzanki, dodaję do zup, sosów, marynuję w nim mięso. Po dodaniu parmezanu jest doskonałe do makaronu. Można zrobić też na bazie takiego pesto znakomity sos na bazie śmietany: wystarczy wymieszać pesto ze śmietaną, dodać ewentualnie odrobinę parmezanu i podgrzać delikatnie. Pesto z czosnku niedźwiedziego można też wymieszać z jogurtem naturalnym, aby uzyskać delikatny sos czosnkowy.

Czytaj też:
Wiosną mizerię robię tylko w ten sposób. Wygląda i smakuje nieziemsko
Czytaj też:
To najlepszy fit twarożek jaki jadłam. Dodaję tylko trzy składniki