Z dzieciństwa pamiętam, jak moja babcia pieczołowicie przygotowywała drożdżowe racuchy z jabłkami. Potem mama kontynuowała tę tradycję. Z czasem jednak placki drożdżowe niespodziewanie przestały gościć na moim stole, choć są tak proste w wykonaniu, że trudno znaleźć wymówkę, by ich nie zrobić. To sycące i niezwykle energetyczne danie, które świetnie sprawdza się jako pożywny posiłek na cały dzień. Dodatkowo, ich smak przypomina o pięknych chwilach z dzieciństwa. Nie bez powodu „racuchy” tak zgrabnie rymują się z „łasuchy”!
Jak zrobić placki drożdżowe? Idealne ruchanki kaszubskie
Nazwa kaszubskich placków drożdżowych, która brzmi ruchanki, nawiązuje do sposobu przygotowania tego dania – kiedy ciasto wlejemy do gorącego oleju, zaczyna ono dynamicznie się poruszać. Typowym dodatkiem do tych drożdżowych racuchów są jabłka. Można reż eksperymentować z innymi składnikami, takimi jak: rodzynki, gruszki albo suszone owoce. Możliwości są niemal nieograniczone – wystarczy dowiedzieć się, co kto lubi, i przygotować to danie z ulubionymi dodatkami.
Po wyjęciu racuchów z oleju pamiętaj, aby użyć ręczników papierowych do odsączenia nadmiaru tłuszczu. Jeśli chcesz zmniejszyć ich kaloryczność, możesz wykorzystać inne rodzaje mąki niż podane w przepisie, na przykład mąkę orkiszową. Dzięki temu ruchanki mogą stać się nie tylko pyszną, ale i zdrowszą przekąską.
Przepis: Ruchanki – kaszubskie racuchy
Przepis na tradycyjne kaszubskie racuchy
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- Polska
- Czas przygotowania
- 1 godz. 10 min.
- Czas gotowania
- 20 min.
- Liczba porcji
- 6
- Liczba kalorii
- 934 w każdej porcji
Składniki
- 500 g mąki pszennej
- 500 ml mleka
- 1 łyżka cukru
- 1 łyżeczka cukur wanilinowego
- 50 g drożdży
- 100 g masła
- 1 łyżeczka soli
- 3 jajka
- 3 jabłka
- 200 ml oleju do smażenia
- 50 g cukru pudru
Sposób przygotowania
- Przygotowanie zaczynuW miseczce podgrzej mleko, aby było ciepłe (nie gorące). Rozpuść w nim drożdże wraz z 1 łyżką cukru i odstaw na 10-15 minut, aż drożdże zaczną pracować i na powierzchni pojawi się pianka.
- Wyrabianie ciastaW dużej misce przesiej mąkę i dodaj szczyptę soli. Wlej przygotowany zaczyn drożdżowy oraz dodaj jajka. Dodaj również cukier wanilinowy. W rondelku roztop masło i odstaw, aby lekko ostygło, a następnie wlej je do ciasta. Wszystko dokładnie wymieszaj i wyrób ciasto, aż stanie się gładkie i elastyczne. Przykryj miskę ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na około godzinę.
- SmażenieŁyżką nakładaj porcje ciasta, formując placuszki, i smaż je z obu stron, aż będą złociste i chrupiące.
- PodanieRuchanki najlepiej smakują na ciepło, przed podaniem posyp je cukrem pudrem.
Jak urozmaicić placki drożdżowe?
Podstawowe wersje placków drożdżowych nie zawsze trafiają w gust każdego. Oprócz wspomnianych wcześniej pomysłów na modyfikację owoców, możesz również skorzystać z poniższych inspiracji, aby nadać im wyjątkowy charakter:
- Pikantna wersja: Jeśli wolisz wytrawne placki, spróbuj dodać do ciasta drobno posiekany szczypiorek, ser żółty, ser feta, a nawet kawałeczki podsmażonego boczku lub suszonych pomidorów.
- Przyprawy: Cynamon, wanilia, kardamon czy skórka cytrynowa wzbogacą smak słodkiej wersji placków, podczas gdy zioła, takie jak oregano czy tymianek, idealnie pasują do wytrawnych opcji.
- Czekolada: Kawałki gorzkiej lub mlecznej czekolady sprawią, że placki będą wyjątkowo deserowe i rozpływające się w ustach.
- Dodatki na wierzch: Podawaj placki z miodem, syropem klonowym, jogurtem naturalnym, śmietaną, owocowym sosem lub dżemem. W wersji wytrawnej świetnie sprawdzi się jogurt czosnkowy lub pesto.
Czytaj też:
Te puszyste racuchy z jabłkami według przepisu babci smakują obłędnie! Sprawdź prosty przepisCzytaj też:
To według mnie najlepsze placki drożdżowe na słodko. Szef kuchni podzielił się ze mną przepisem