Kuroń przypomniał hit szkolnych stołówek. Jajka na obiad w tej wersji to majstersztyk

Kuroń przypomniał hit szkolnych stołówek. Jajka na obiad w tej wersji to majstersztyk

Dodano: 
Jajka
Jajka Źródło: Shutterstock / Lysenko Andrii
Pamiętasz jajka na obiad ze szkolnej stołówki? To gotowane na twardo jajka w sosie musztardowym. Ten przysmak przypomniał Jasiek Kuroń, ale zmienił jedną rzecz, która wynosi danie na zupełnie nowy poziom.

Pojawiały się w menu szkolnych stołówek najczęściej w bezmięsne piątki. Można je było kochać albo nienawidzić, ale jedno jest pewne: jajka w sosie musztardowym to stołówkowy klasyk. Przypomniał o nim kucharz Jasiek Kuroń, który chętnie w mediach społecznościowych dzieli się swoimi przepisami.

"Kolejny klasyk ze szkolnej stołówki, który uwielbiam ją, uwielbia mój 9-letni syn czy to z jajkami na twardo, pół twardo czy też poszetowanymi lub wbitymi do sosu, z idealnie płynnym żółtkiem. Jajka w sosie musztardowym są doskonałe z ziemniaczkami pure, ale także z kaszą gryczaną paloną! Do tego natka, jak ktoś woli koperek, a nawet szczypiorek, posiekane, a na koniec trochę pieprzu. Mniam!" – zachwala danie Jasiek Kuroń. Wersja, którą pokazał to jajka wbite do sosu, przyrządzone niczym szakszuka.

Jak zrobić jajka w sosie musztardowym?

Poniższy przepis na jajka na obiad to przede wszystkim idealna receptura na sos musztardowy. I tak jak radzi kucharz, możesz jak za dawnych lat polać nim połówki jajek ugotowanych na twardo. Ale my zachęcamy, aby zrobić tak, jak on pokazał na krótkim filmie: czyli wbić jajka bezpośrednio do sosu i poczekać, aż się zetną, ale tak, aby żółtko pozostało płynne. Takie danie wygląda wyjątkowo apetycznie, a przepis jest dziecinnie prosty. To też danie oszczędne, a jednocześnie sycące.

Przepis: Jajka w sosie musztardowym

Pomysł na obiad według przepisu Jaśka Kuronia.

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
Tradycyjna
Czas przygotowania
5 min.
Czas gotowania
10 min.
Liczba porcji
3
Liczba kalorii
410 w każdej porcji

Składniki

  • 1 łyżka masła klarowanego
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 liście laurowe
  • 1 płaska łyżka mąki pszennej
  • 3 łyżki musztardy sarepskiej lub stołowej
  • 2 łyżki śmietany 18%
  • 700 ml bulionu
  • 2-3 jajka
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania

  1. Szykowanie sosuNa maśle klarowanym podsmaż cebulę, czosnek i liście laurowe. Smaż ok. 5 minut, dodaj mąkę, wymieszaj i smaż minutę. Zalej całość bulionem, dodaj musztardę, czarny pieprz, wymieszaj i smaż, aż zgęstnieje. Dodaj śmietanę i wymieszaj, dopraw solą do smaku.
  2. Gotowanie jajekDo sosu delikatnie wbij jajka. Przykryj patelnię i gotuj ok. 5 minut.

Jeśli masz jakiekolwiek wątpliwości dotyczące przygotowania takich jajek w sosie musztardowym, możesz obejrzeć krótki i przejrzysty instruktaż na filmie, który zamieścił Jasiek Kuroń na Instagramie.

Jajka w sosie musztardowym, czyli smak dzieciństwa

Fani Jaśka Kuronia w komentarzach nie kryją zachwytu. „Smak mojego dzieciństwa!”, „Pyszności!” – piszą w komentarzach. Nie brakuje jednak i takich, którzy nazywają jajka w sosie musztardowym największym koszmarem szkolnych posiłków. Mimo wszystko proponujemy, aby takie jajka na obiad przyrządzić, nawet jeśli w stołówce odstraszały. A te w wersji Jaśka Kuronia to prawdziwy majstersztyk!

Czytaj też:
Kuroń dodał do twarogu zaskakujący składnik. Te naleśniki na słodko smakują obłędnie
Czytaj też:
Jasiek Kuroń wypełnił łupinki przepysznym farszem. Te pieczone ziemniaki dosłownie rozpływają się w ustach

Źródło: smaki.pl, Instagram/@jasiek_kuron_gotuje