Mowa o jajecznicy z majonezem. I choć jajka i majonez to połączenie dobrze znane i tradycyjne, to niekoniecznie wykorzystywane w tej odsłonie. Tym bardziej warto spróbować, bo jajecznica z majonezem zyskuje na smaku, kremowości, a jednocześnie można się nią porządnie najeść.
Jak zrobić jajecznicę z majonezem?
Nasz przepis to podstawowa wersja takiej jajecznicy bez żadnych innych dodatków, bo o nich napiszemy dalej. Aby zrobić jajecznicę z majonezem, należy w pierwszej kolejności wymieszać jajka z majonezem. Majonez powinien być w nich dobrze rozprowadzony. Dopiero taką mieszankę wylej na patelnię z rozgrzanym masłem lub ewentualnie oliwą.
Przy jajecznicy z majonezem warto uważać na dodatek soli. Majonez już dodaje smaku jajkom i trzeba o tym pamiętać.
Przepis: Jajecznica z majonezem
Prosty patent na kremową jajecznicę.
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- Tradycyjna
- Czas przygotowania
- 5 min.
- Czas gotowania
- 5 min.
- Liczba porcji
- 2
- Liczba kalorii
- 418 w każdej porcji
Składniki
- 4 jajka
- 1,5 łyżki majonezu
- 1 płaska łyżka masła
- sól, pieprz
Sposób przygotowania
- Szykowanie jajekJajka wbij do jednego naczynia, dodaj majonez i wszystko wymieszaj.
- Smażenie jajecznicyNa patelni rozgrzej masło, wlej masę jajeczną i smaż do pożądanej konsystencji. Dopraw jajecznicę według uznania.
Jajecznica z majonezem świetnie smakuje podana ze świeżym pieczywem. Warto dodać do niej ulubione warzywa: np. kilka listków sałaty, pomidora lub posypać gotową już jajecznicę posiekanym drobno szczypiorkiem.
Jajecznica z majonezem i dodatkami
Do jajecznicy z majonezem można, tak samo jak do klasycznej jajecznicy, dodać ulubione składniki. Może to być np. cebula, szynka, boczek czy szpinak. Jak to zrobić? Dodatki wrzuć na patelnię w pierwszej kolejności. Czyli np. w wersji z cebulką, na rozgrzane masło (wówczas może być potrzebne nieco więcej tłuszczu niż w przepisie) wrzuć pokrojoną cebulę, a kiedy się zeszkli, wylej masę z jajek i majonezu. Podobnie z szynką czy inną wędliną. Również szpinak najlepiej wrzucić najpierw, a jajka dopiero wówczas, kiedy liście stracą nieco swoją objętość.
Do jajecznicy można również dodawać pomidory świeże, pomidory suszone, rukolę, szczypior, pieczarki, kolorową paprykę czy łososia. Mówiąc wprost: wszystkie dodatki są tu dozwolone.
Czytaj też:
Smażę popularne grzyby i kilka jajek. Ta jajecznica smakuje obłędnie i syci na długoCzytaj też:
Weź trzy jajka i zdrowe warzywo. To wystarczy, aby zrobić genialne śniadanie