Te wytrawne naleśniki bez farszu to hit w moim domu. Rodzina woli je od słodkich

Te wytrawne naleśniki bez farszu to hit w moim domu. Rodzina woli je od słodkich

Dodano: 
Wytrawne naleśniki
Wytrawne naleśniki Źródło: Shutterstock / A vagrant in the rain
Naleśniki to danie tanie i smaczne. Robi się je prosto i szybko i można podać o każdej porze dnia. Rano i na podwieczorek moja rodzina najbardziej lubi naleśniki słodkie. Wytrawne serwuję im zwykle na kolację. Te kolorowe, bez nadzienia są u mnie hitem.

By przygotować naleśniki, wystarczy wymieszać ze sobą mąkę, jajka i mleko. Z tak przygotowanego ciasta smaży się naleśniki o dość neutralnym smaku, które można podać z dodatkami słodkimi lub wytrawnymi. Ja jednak ostatnio zmodyfikowałam nieco przepis na ciasto naleśnikowe i dodałam do niego kilka składników. W ten sposób powstały pyszne, wytrawne naleśniki, które nie potrzebują już farszu.

Jak odmienić ciasto na naleśniki?

Klasyczne ciasto na naleśniki jest smaczne, ale jak komuś się już nieco znudziło, może je w prosty sposób odmienić. Jeśli chcecie podać naleśniki z wytrawnymi dodatkami, do ciasta możecie wsypać trochę aromatycznych przypraw, np. kurkumy, papryki, czosnku granulowanego. Dobrym dodatkiem będą też zioła świeże lub suszone, np. zioła prowansalskie, bazylia, natka pietruszki. Świeże trzeba oczywiście wcześniej drobno posiekać.

Naleśniki zyskają też ciekawy smak i konsystencję, jeśli do ciasta wsypiecie trochę startego parmezanu. Ja jednak najbardziej lubię naleśniki z dodatkiem posiekanych warzyw. Są zdrowe, wyglądają apetycznie i doskonale smakują.

Jak zrobić szybkie naleśniki z warzywami?

By przygotować szybkie naleśniki z warzywami, wcale nie trzeba przygotowywać farszu. Wystarczy drobno pokroić wybrane warzywa, wsypać je do ciasta i wymieszać. Warzywa nie powinny być zbyt twarde, ani wodniste. Pierwsze nie zdążą zmięknąć w czasie krótkiego smażenia, drugie zamienią się w nieapetyczną papkę. Dlatego ja stawiam na cebulę i kolorową paprykę. Naleśniki z ich dodatkiem są smaczne i pożywne.

Przepis: Naleśniki warzywne

Wytrawne naleśniki z dodatkiem posiekanych warzyw

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
europejska
Czas przygotowania
15 min.
Czas gotowania
15 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
225 w każdej porcji

Składniki

  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 szklanka mleka
  • 2 jajka
  • ok. ½ szklanki wody gazowanej
  • 1 łyżka oleju
  • szczypta soli
  • 1/2 cebuli
  • 1/2 papryki czerwonej
  • 1/2 papryki zielonej

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie ciastaZ mąki, mleka, jajek, oleju, szczypty soli i wody gazowanej rozmieszaj ciasto naleśnikowe. Powinno mieć konsystencję gęstej, płynnej śmietanki. Jeśli jest za rzadkie, dodaj nieco więcej mąki, gdy jest za gęste, wlej trochę więcej wody gazowanej. Ciasto odstaw na 15 minut.
  2. Smażenie naleśnikówWarzywa oczyść, pokrój w jak najdrobniejszą kostkę. Dodaj je do ciasta wymieszaj. W razie potrzeby ciasto nieco rozrzedź. Z tak przygotowanego ciasta smaż nieco grubsze naleśniki.

Z czym podać warzywne naleśniki?

Naleśniki warzywne doskonale smakują bez dodatków. Jeśli jednak chcecie urozmaicić ich smak, możecie posmarować je np. twarożkiem, śmietaną lub jogurtem naturalnym z dodatkiem ziół. Dobrze też będą smakowały posypane startym serem. Ser można dodać, gdy naleśniki będą jeszcze na patelni, a wtedy lekko się rozpuści i potrawa będzie smaczniejsza.

Czytaj też:
To najprostszy farsz do wytrawnych naleśników. Potrzebne są tylko dwa składniki, które masz w lodówce
Czytaj też:
Dwa jabłka wystarczą, by zwykłe naleśniki zmienić w obłędne danie. Przepis mam od szefa kuchni