To najprostszy farsz do wytrawnych naleśników. Potrzebne są tylko dwa składniki, które masz w lodówce

To najprostszy farsz do wytrawnych naleśników. Potrzebne są tylko dwa składniki, które masz w lodówce

Dodano: 
Naleśniki z szynką i serem
Naleśniki z szynką i serem Źródło: Shutterstock / Elena Shashkina
Te wytrawne naleśniki to coś, co smakuje chyba każdemu. Są proste, ale pyszne. To komfortowe, przyjemne jedzenie, które nasyci na długo.

Jeśli nie masz czasu ani ochoty na wymyślne farsze, zrób naleśniki z szynką i serem. To składniki, które większość z nas ma zawsze w lodówce i wykorzystuje na kanapki. Tym razem połóż je nie na chleb, a zawiń w naleśnikowe placki. Smakują świetnie i można je jeść o każdej porze dnia.

Jak zrobić naleśniki z szynką i serem?

Poniżej podajemy sprawdzony przepis na ciasto naleśnikowe, placki z niego wychodzą miękkie i elastyczne. Ale jeśli masz swój przepis na naleśniki, śmiało z niego korzystaj. Dobrze jest, aby ciasta naleśnikowego nie wylewać od razu na patelnię, a dać mące napęcznieć. Dzięki temu gotowe naleśniki nie będą się łamać.

Do zawijania możesz wykorzystać dowolny ser i dowolną szynkę. Najprościej jest zetrzeć ser, tak aby pokryć nim dużą część placka, kawałki szynki wystarczy położyć na środku. Najwygodniej pokroić je w paski, tak aby potem wypełniały sam środek gotowego naleśnika. Naleśniki najlepiej zawijać tak samo, jak krokiety. Chodzi o to, że kładzie się jeszcze na patelni, a cały zabieg smażenia na maśle jest po to, aby ser w naleśnikach apetycznie się rozpuścił. Takie naleśniki najlepiej podawać od razu.

Rada: jeśli chcesz, naleśniki można również przed smażeniem z szynką i serem, panierować w jajku i bułce tak, jak się to robi z krokietami.

Przepis: Naleśniki z szynką i serem

Szybkie naleśniki w wersji wytrawnej.

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
Tradycyjna
Czas przygotowania
15 min.
Czas gotowania
15 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
972 w każdej porcji

Składniki

na ciasto:

  • 200 g mąki
  • 250 ml mleka
  • 250 ml wody
  • 3 jajka
  • 3 łyżki maku
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • szczypta soli

dodatkowo:

  • 200 g żółtego sera
  • 200 g szynki
  • 50 g masła

Sposób przygotowania

  1. Robienie naleśnikówSkładniki na ciasto zmiksuj i odstaw na 15-30 minut. W tym czasie możesz zetrzeć ser i pokroić na paski lub plastry szynkę. Kiedy ciasto odstoi, usmaż tradycyjne placki.
  2. Faszerowanie naleśnikówNa każdy placek kładź porcję sera i szynki. Zawijaj jak krokiety. Gotowe naleśniki usmaż na maśle z obu stron na złoto.

Jak podawać naleśniki z szynką i serem?

Wytrawne naleśniki z szynką i serem najlepsze są gorące, kiedy ser w środku jest roztopiony. Można je serwować z sosami na zimno, także z keczupem czy sosami na bazie jogurtu lub majonezu (np. sosem czosnkowym albo ziołowym). Jeśli podajesz naleśniki na obiad, warto położyć na talerzu jakieś warzywa, może to być prosta sałatka z pomidorów i ogórków czy też dowolna surówka, np. surówka z kapusty.

Czytaj też:
Babcia zdradziła sekretny przepis na farszynki. Chrupiące kotlety ziemniaczane z idealnym farszem
Czytaj też:
Do awokado dorzucam dwa zdrowe warzywa. To ekspresowa sałatka idealna na kolację i nie tylko

Źródło: smaki.pl