Te polskie zupy są wśród najlepszych w Europie. Zwycięzca może być zaskoczeniem

Te polskie zupy są wśród najlepszych w Europie. Zwycięzca może być zaskoczeniem

Dodano: 
Rosół
Rosół Źródło: Shutterstock / KatarzynaWozniak
Jest ranking najlepszych zup w Europie. Zestawienie opublikował kulinarny serwis Taste Atlas. Przysmaki z Polski zajęły wysokie miejsca.

Kulinarny serwis Taste Atlas regularnie publikuje rankingi najlepszych i najgorszych dań świata. Tym razem jest to zestawienie dotyczące najlepszych zup w Europie. Rankingi zawsze są tworzone na podstawie głosów użytkowników serwisu i niejednokrotnie budzą wiele emocji. W rankingu zup znalazły się dobrze znane Polakom potrawy, ale pierwsze miejsce, może dla wielu osób być zaskoczeniem.

Jaka jest najlepsza zupa w Europie?

Pierwsze miejsce w zestawieniu zajęła mało znana w Polsce fińska zupa z łososia, czyli lohikeitto. To zupa, która oprócz kawałków łososia, tradycyjnie zawiera pokrojone w kostkę ziemniaki i marchewkę gotowane w aromatycznym, maślanym bulionie z dodatkiem bulionu rybnego i śmietany. Jak opisuje serwis Taste Atlas, to rozgrzewające zimowe danie jest hojnie doprawione koperkiem i podawane z chlebem żytnim lub ćwiartkami cytryny.

Co ciekawe, tuż za zupą z łososia, w rankingu uplasowała się również finlandzka zupa, a konkretnie zupa... rybna. To zupa o nazwie kalakeitto, ale trzeba podkreślić, że istnieje wiele sposobów na jej przygotowanie. Zazwyczaj składa się ona z oczyszczonych i wyfiletowanych kawałków ryby oraz pokrojonych w kostkę warzyw, które są gotowane na wolnym ogniu w bogatym, maślanym bulionie.

Polskie zupy wśród najlepszych

W rankingu najlepszych europejskich zup nie mogło zabraknąć kultowych przysmaków z Polski. Najwyżej, bo na piątym miejscu uplasował się rosół. Autorzy zestawienia piszą, że to polska tradycyjna zupa mięsna. "Chociaż wersja z kurczakiem, zwana rosołem z kury, jest najsłynniejszą odmianą – wołowina, cielęcina, indyk lub mieszane buliony mięsne są również dość często przygotowywane w całym kraju" – czytamy.

Tuż za rosołem, na szóstym miejscu znalazł się żurek. Do pierwszej pięćdziesiątki rankingu trafiły również: rosół z kury (18 miejsce), zupa borowikowa (20), barszcz czysty (21), zalewajka (22), zupa grzybowa (30), kwaśnica (34) oraz zupa pomidorowa (42).

Czytaj też:
Ta prosta zupa na rosole bije pomidorową na głowę. Sprawdź mój patent na szybki, sycący obiad
Czytaj też:
Ta obłędnie smaczna zupa może robić za cały obiad. Ugotujesz ją w niecałe pół godziny

Źródło: smaki.pl