W moim domu jada się dużo jajek. Zazwyczaj na śniadanie, bo są pożywne i szybkie w przygotowaniu. W ostatni weekend wymyśliłam nową wersję jajek sadzonych. Nie zrobiłam ich na patelni, a w piekarniku. Zachwyciły lekkością i chrupkością i za jedym zamachem przygotowałam porcje dla całej rodziny. Doskonale smakowały podane ze świeżym pieczywem i sałatką pomidorową.
Jak się robi tradycyjne jajka sadzone?
Tradycyjne jajka sadzone przyrządza się na patelni. Patelnię trzeba rozgrzać z niedużą ilością tłuszczu i ostrożnie wylać na nią wybite jajka. Można wybrać bardzo małą patelnię, na której smaży się jedno, kształtne jajko wielkości średnicy patelni. Jeśli patelnia jest nieco większa, można na niej usmażyć jednocześnie 2-4 jajka. Po wybiciu jajek patelnię dobrze jest przykryć pokrywką i smażyć jajka na średnim ogniu, tak by białka się ścięły, a żółtka pozostały płynne. Przed podaniem należy je oprószyć solą i pieprzem.
Jak zrobić jajka sadzone „chmurki”?
Jajka sadzone na chmurkach czy inaczej „chmurki” robi się nieco dłużej niż klasyczne sadzone, jednak są niezwykle efektowne. By przygotować takie jajka, należy ostrożnie oddzielić białka od żółtek. Żółtka można pozostawić w skorupkach, by potem łatwo je było dozować.
Białka ubija się na sztywno z odrobiną soli, wykłada „chmurki” na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, a potem na każdą porcję białka, centralnie nakłada się żółtko. Całość należy ostrożnie wstawić do piekarnika i zapiekać do momentu, aż białko lekko się zrumieni, a żółtko lekko zacznie gęstnieć.
Przepis: Jajka sadzone „chmurki”
Lekkie jajka sadzone z ubitym na sztywno białkiem
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- Polska
- Czas przygotowania
- 10 min.
- Czas gotowania
- 6 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 150 w każdej porcji
Składniki
- 4 jajka
- sól, pieprz
Sposób przygotowania
- Przygotowanie jajekŻółtka oddziel od białek, pozostaw je w skorupkach i w wytłoczce. Białka ubij do białości, dodaj do nich szczyptę soli i ubijaj, aż powstanie sztywna piana.
- Formowanie „chmurek”Na blasze wyłożonej papierem do pieczenia uformuj z białek cztery „gniazdka”, robiąc w środku każdego lekkie wgłębienie. Białka piecz ok. 3 minuty w 180 stopniach Celsjusza, aż się lekko zetną.
- Dodawanie żółtekNa każdym białku ostrożnie umieść w zagłębieniu żółtko (tak, by się nie rozlało). Całość ponownie wstaw do 180 stopni Celsjusza i piecz 2-3 minuty, aż białka lekko się zrumienią, a żółtka pozostaną płynne.
Wskazówka: Tak przygotowane jajka można podać np. na zrumienionych tostach z plasterkami awokado.
Jak ulepszyć jajka sadzone „chmurki”?
Jeśli chcecie, by jajka sadzone „chmurki” miały bardziej wyrazisty smak, do ubijanych białek możecie dodać kilka kropel soku z cytryny. Najlepiej zrobić to, gdy białka zbieleją od ubijania. Białka można też wymieszać z odrobiną startego parmezanu. Upieczone jajka warto zaś posypać np. odrobiną mielonego kminku, wędzonej papryki czy posiekanym szczypiorkiem.
Czytaj też:
Takich jajek sadzonych nie jadłeś. Genialny patent z tanim i zdrowym warzywemCzytaj też:
Weź trzy jajka i zdrowe warzywo. To wystarczy, aby zrobić genialne śniadanie