Pieczone pałki z kurczaka to obiad uniwersalny i taki, który większość lubi. Oczywiście można je upiec na wiele sposobów, ale my dorzucamy do listy przepisów na pyszne podudzia z piekarnika jeszcze jeden. To pałki z kurczaka pieczone z pomidorami, ale sekretem tego dania jest aromatyczna marynata.
Jak zrobić pałki z kurczaka z pomidorami?
Kluczem do smaku mięsa jest marynata: w tym przypadku to prosta marynata z dodatkiem kurkumy i ziół. Chodzi też o to, aby mięso dostało czas na to, aby nabrać smaku, dlatego przed pieczeniem wstaw je chociaż na pół godziny do lodówki. Jeśli masz więcej czasu, niech mięso marynuje się ok. dwóch godzin.
Do pieczenia obok kawałków mięsa kładziemy też gałązki pomidorów, które również po upieczeniu można zajadać. To sprawia, że całe danie jest tylko smaczniejsze, ale dzięki temu, że w piekarniku są soczyste pomidory, mięso nie wysusza się. Jeśli nie masz pomidorków na gałązce, nic nie szkodzi. Wówczas wykorzystaj pomidorki koktajlowe.
Rada: obok pałek z kurczaka i pomidorów możesz dodatkowo włożyć do naczynia kilka ząbków czosnku, ale też gałązkę rozmarynu, plasterki cytryny lub pomarańczy.
Przepis: Pałki z kurczaka z pomidorami
Pomysł na pieczone mięso drobiowe.
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- Tradycyjna
- Czas przygotowania
- 30 min.
- Czas gotowania
- 45 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 713 w każdej porcji
Składniki
- 8 pałek z kurczaka
- 2 gałązki pomidorów
- 2 łyżki oliwy
na marynatę:
- 2 łyżki oliwy
- 1 łyżeczka kurkumy
- 1 łyżka oregano
- 1 łyżeczka tymianku
- sól
Sposób przygotowania
- Szykowanie mięsaWymieszaj składniki na marynatę i natrzyj pałki z kurczaka. Odstaw mięso na co najmniej 30 minut do lodówki.
- Pieczenie mięsaW naczyniu żaroodpornym ułóż marynowane w przyprawach pałki i gałązki pomidorów. Pomidory dodatkowo skrop odrobiną oliwy. Piecz ok. 45 minut w temperaturze 180 stopni.
Jak podawać pałki z kurczaka z pomidorami?
Mięso przyrządzone według naszego przepisu to mięso idealne do obiadu. To pieczonych pałek z kurczaka z pomidorami doskonale pasuje ryż. Wystarczy, że wyłożysz na talerz ryż, obok mięso i pomidory, a sam ryż delikatnie skropisz sosem, który zebrał się na dnie foremki do pieczenia.
Pałki z kurczaka w tym wydaniu doskonale pasują do ziemniaków, frytek, ale też kasz, np. kaszy jaglanej lub jęczmiennej. Brytfanka pałek z kurczaka z pomidorami na gałązce to efektowne danie na przyjęcia czy imprezy rodzinne.
Czytaj też:
Pałki z kurczaka kładę na ziemniakach i wstawiam do piekarnika. Ten tani, pyszny obiad robi się samCzytaj też:
Wystarczy zalać pałki z kurczaka aromatycznym płynem. Ten genialny obiad robi się sam