Połączenie owoców i ciasta jest doskonałe pod wieloma względami. Po pierwsze, jest bardzo smaczne, bo owoce są zwykle kwaskowe i doskonale przełamują słodycz ciast. Po drugie, owoce wprowadzają do deserów porcję zdrowia. Wraz z nimi nasz organizm otrzyma bowiem porcję błonnika, soli mineralnych i witamin. Dziś pomysł na deser smaczny, zdrowy, efektowny, a zarazem bardzo prosty.
W jakim cieście można przygotować jabłka?
Jabłka to jedne z najłatwiej dostępnych, ale też najbardziej lubianych owoców. Wyjątkowo też dobrze nadają się do ciast i deserów. Wystarczy tylko wspomnieć szarlotkę czy jabłecznik. Doskonale smakują też różnego rodzaju ciastka z jabłkami. A można je przygotować z różnych ciast. Kawałki jabłek można zawinąć w ciasto drożdżowe czy kruche, a także usmażyć w gęstym cieście naleśnikowym. Ekspresowym pomysłem na deser są też jabłka pieczone w cieście francuskim. By deser upiekł się szybko i wyglądał apetycznie, proponuję sięgnąć po krążki jabłek.
Jak zrobić krążki jabłek pieczone w cieście francuskim?
Krążki jabłek pieczone w cieście francuskim wyglądają ciekawie i apetycznie. By je przygotować, jabłka należy pokroić w kształtne, grube krążki. Wcześniej jednak należy je obrać i wykroić z ich środków gniazda nasienne. Najszybciej i najładniej zrobimy to przy pomocy specjalnego nożyka do wykrawania gniazd nasiennych. Zwą go też wydrążaczem lub drylownicą do gniazd nasiennych.
Nożyk po dociśnięciu do jabłka w mig wykrawa cały środek wraz z nasionkami. Tak oczyszczone jabłka wystarczy tylko pokroić w grube krążki, a potem owinąć paskami ciasta i upiec.
Przepis: Jabłka pieczone w cieście
Krążki jabłek pieczone w cieście francuskim
- Kategoria
 - Deser
 - Rodzaj kuchni
 - Polska
 - Czas przygotowania
 - 25 min.
 - Czas gotowania
 - 15 min.
 - Liczba porcji
 - 15
 - Liczba kalorii
 - 130 w każdej porcji
 
Składniki
- 275 g ciasta francuskiego
 - 4 duże, winne jabłka
 - 1 jajko
 - 2 łyżki cukru
 - 1/2 łyżeczki cynamonu
 
Sposób przygotowania
- Przygotowanie jabłekJabłka umyj, jeśli mają cienką skórkę, możesz ich nie obierać. Wydrąż z nich gniazda nasienne, tak by w środku powstał spory otwór. Wydrążone jabłka pokrój w krążki o grubości ok. 1 cm.
 - Owijanie jabłekCiasto francuskie pokrój w 15 pasków o szerokości 1,5-2 cm. Każdym owiń krążek jabłka, tak by cały plaster jabłka został otoczony ciastem. Zlep końce.
 - Pieczenie jabłekKrążki jabłek owinięte ciastem ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Posmaruj je rozkłóconym jajkiem, posyp cukrem i mielonym cynamonem. Ciastka piecz 15-20 minut w 210-220 stopniach Celsjusza.
 
Inne pomysły na jabłka w cieście francuskim
Połączenie ciasta francuskiego i jabłek może przyjmować różne kształty. Pokrojone w cząstki jabłka można kłaść po sztuce na krążku ciasta francuskiego, złożyć na pół i zlepić pierożek. Jabłka można też pokroić w kostkę i nadziać nią np. kwadraty czy prostokąty ciasta francuskiego. Dobrym pomysłem jest też przekrojenie niedużych, obranych jabłek na połowę, wydrążenie ich i ułożenie na kwadratach z ciasta francuskiego. Po przykryciu drugim kawałkim ciasta, zlepieniu brzegów i upieczeniu, powstanie ciastko z dużą zawartością jabłka.
Czytaj też:
Te plecionki z ciasta francuskiego skrywają słodki farsz. Są efektowne, a robi się je ekspresowoCzytaj też:
To ciasto robię w 30 minut! Napoleonka bez pieczenia smakuje lepiej niż z cukierni i znika nim się obejrzysz
