Burak to bardzo zdrowe warzywo, z którego najczęściej robimy jarzynkę lub barszcz. Dziś proponuję jednak sięgnąć po surowego buraka, który w tej postaci jest najwartościowszy. Raz-dwa można z niego przygotować pyszny dodatek do obiadu. Bez nadmiernych kosztów i oczekiwania, aż się ugotuje. Tak przygotowana surówka pasuje do różnych dań, np. kotletów schabowych, mielonych, mięs duszonych i pieczonych.
Wartość odżywcza czerwonego buraka
Burak czerwony znany jest też pod nazwą buraka ćwikłowego. Warzywo to charakteryzuje się wysoką zawartością składników odżywczych i pokarmowych. Zawiera naturalne barwniki, które pełnią rolę przeciwutleniaczy. Chronią one organizm przed stanami zapalnymi i działaniem wolnych rodników. Poza tym buraki są też zasobne w: potas, kwas foliowy i błonnik. Pierwszy wpływa na prawidłową pracę serca, drugi jest istotny dla naszego układu nerwowego i kobiet w ciąży, trzeci przyspiesza przemianę materii.
Jak zrobić surówkę z buraka i kiszonej kapusty?
Surówka z buraka z dodatkiem kiszonej kapusty to nieoczywiste połączenie. Jednak jedno warzywo jest słodkawe, a drugie kwaśne i dzięki temu doskonale ze sobą harmonizują. Do tej bordowej surówki dodaję również inne składniki, które podnoszą wartość odżywczą warzywnej kompozycji. W mojej surówce znajdują swe miejsce także cebula i jabłko. Takie połączenie jest nie tylko pyszne i zdrowe, ale też wygląda niezwykle apetycznie.
Przepis: Surówka z tartych buraków
Surówka z buraków, kiszonej kapusty, cebuli i jabłka
- Kategoria
- Dodatek
- Rodzaj kuchni
- Polska
- Czas przygotowania
- 20 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 90 w każdej porcji
Składniki
- 2 średniej wielkości buraki czerwone
- 200 g kiszonej kapusty
- 1/2 cebuli
- 1 jabłko
- 2-3 łyżki oliwy z oliwek
- sok z cytryny
- sól, pieprz, cukier
Sposób przygotowania
- Rozdrabnianie składnikówBuraki umyj, obierz, zetrzyj na tarce o dużych lub średnich oczkach. Kiszoną kapustę posiekaj. Cebulę obierz, pokrój w kostkę. Jabłko obierz, zetrzyj na dużych oczkach.
- Wykańczanie surówkiRozdrobnione warzywa umieść w salaterce, wymieszaj. Skrop je sokiem z cytryny, polej oliwą, wymieszaj. Surówkę dopraw do smaku solą, pieprzem i cukrem.
Te składniki też pasują do surówki z buraka
Do surówki z buraka doskonale pasują jabłko, cebula i kiszona kapusta. Jednak warzywo to można łączyć także z innymi dodatkami. Chociażby ze startą marchewką, posiekaną, białą kapustą czy z posiekaną zieleniną, np. koperkiem, natką pietruszki.
Czytaj też:
Do kapusty pekińskiej dodaję dwa chrupiące warzywa. Mogę jeść taką surówkę codziennieCzytaj też:
Tak pysznej surówki wcześniej nie jadłam. Teraz robię ją nawet kilka razy w tygodniu