Te plecionki z ciasta francuskiego skrywają słodki farsz. Są efektowne, a robi się je ekspresowo

Te plecionki z ciasta francuskiego skrywają słodki farsz. Są efektowne, a robi się je ekspresowo

Dodano: 
Ciastka z ciasta francuskiego
Ciastka z ciasta francuskiego Źródło: Shutterstock / Aleksandrs Samuilovs
Ciasto francuskie to najszybsza droga do świeżych, chrupiących ciastek. Można je kupić gotowe, błyskawicznie nadziać i upiec. Dziś pokażę wam, jak zrobić ciastka nie tylko smaczne, ale też bardzo efektowne.

Z gotowego ciasta francuskiego można przygotować smakołyki słodkie i wytrawne. U mnie w domu największym wzięciem cieszą się te pierwsze. Można je zrobić bardzo szybko, na bieżąco, bo świeże smakują najlepiej. Ciastom z ciasta francuskiego można nadawać różne kształty. Dziś zapraszam was na słodkie plecionki, które robi się bardzo prosto, a wyglądają niezwykle efektownie.

Jakie kształty można nadawać ciastkom z ciasta francuskiego?

Ciasto francuskie można kroić na kwadraty, prostokąty, trójkąty, a także wycinać z nich krążki. Z takich kawałków ciasta da się uformować przeróżne kształty ciastek. Z kwadratów da się zrobić koperty, składając rogi ciasta do środka lub rożki, składając ciasto na pół po przekątnej. Gdy nadziejemy prostokątne kawałki ciasta i złożymy na pół, powstaną poduszeczki. Trójkąty możemy zamienić w rogaliki, zaś krążki w pierożki. To najprostsze do przygotowania ciastka z tego ciasta. Można jednak formować je na jeszcze na wiele innych sposobów.

Jak zrobić słodkie plecionki z ciasta francuskiego?

Plecionki z ciasta francuskiego wyglądają bardzo efektownie, a robi się je naprawdę prosto. Ciasto należy tylko pokroić na większe kwadraty, a potem ponacinać je z dwóch stron z ukosa, pozostawiając po środku jednolity pas o wielkości 1/3 powierzchni kwadratu. Potem na nieponacinany kawałek ciasta wystarczy nałożyć farsz i zapleść nad nim paski ciasta. Paski ciasta należy zaplatać na przemian, sięgając raz po pasek z lewej, raz prawej strony. Uformowane plecionki wystarczy ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, posmarować masą jajową, posypać cukrem i upiec.

Przepis: Słodkie plecionki z ciasta francuskiego

Słodkie plecionki nadziewane jabłkiem i rodzynkami

Kategoria
Deser
Rodzaj kuchni
Polska
Czas przygotowania
20 min.
Czas gotowania
15 min.
Liczba porcji
12
Liczba kalorii
200 w każdej porcji

Składniki

  • 375 g ciasta francuskiego
  • 30 g rodzynek
  • 3 jabłka
  • 2 łyżeczki soku z cytryny
  • 2-3 łyżki cukru
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1 jajko
  • gruby cukier do posypania

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie nadzieniaRodzynki opłucz, namocz, osącz. Jabłka umyj, obierz, oczyść, pokrój w kostkę, skrop sokiem z cytryny. Jabłka wymieszaj z rodzynkami, cukrem i cynamonem.
  2. Formowanie ciastekCiasto rozwiń, pokrój na 12 kwadratów. Każdy ponacinaj z dwóch stron w ukośne paski o szerokości 1,5 cm. Na środkową część każdego kwadratu wyłóż trochę farszu. Zapleć nad nim paski ciasta.
  3. Pieczenie ciastekCiastka przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Posmaruj je rozkłóconym jajkiem, posyp grubym cukrem. Ciastka piecz 15-20 minut w 210 stopniach Celsjusza.

O czym warto pamiętać robiąc ciastka z ciasta francuskiego?

Robiąc ciastka z ciasta francuskiego należy pamiętać o kilku szczegółach:

  • Ciasto francuskie należy wyjąć z lodówki 10-15 minut wcześniej, by nabrało elastyczności. Dzięki temu nie będzie pękać w czasie formowania.
  • By skutecznie zlepić brzegi ciasta francuskiego, najlepiej wcześniej posmarować je białkiem lub rozkłóconym jajkiem, a potem lekko docisnąć.
  • Uformowane ciastka należy ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, a wtedy bez problemu zdejmiemy upieczone ciastka.
  • Przed pieczeniem ciastka warto posmarować rozkłóconym jajkiem i posypać grubszym cukrem.

Czytaj też:
Z ciasta francuskiego i słodkiego składnika robię chrupiącą przekąskę. Znika z talerzy w 5 minut
Czytaj też:
Ekspresowe ciastka z owocową nutą. Słodki deser zrobisz w 25 minut i zachwycisz każdego