Aromatyczne różyczki z warzywami i serem zachwycają wyrazistym smakiem nadzienia, a także pięknie prezentują się na talerzach. Możesz je podawać nie tylko jako codzienną przegryzkę, ale także przekąskę lub przystawkę na specjalne okazje. Ja zrobiłem ją po raz pierwszy na rodzinne spotkanie. Wszyscy byli zachwyceni i prosili o przepis. Teraz to mój hit na różne okazje. A przepis można łatwo modyfikować pod bieżącą zawartość lodówki.
Jak zrobić różyczki z warzywami i serem?
Wytrawne różyczki to przekąska, którą najczęściej – ze względu na oszczędność lub brak czasu, przygotowuję z gotowego ciasta na pizzę. Dobrze sprawdza się również gotowe ciasto francuskie, filo oraz domowe ciasto drożdżowe lub krucho-drożdżowe z minimalną ilością cukru (1/2 łyżeczki do aktywacji drożdży). Ciasto wyjmuję wcześniej z lodówki, żeby ogrzało się do temperatury pokojowej. Farsz przygotowuję z kilku prostych składników m.in. czerwonej papryki, cebuli i czosnku oraz dobrze topiącego się sera np. mozzarella lub gouda.
Przepis: Różyczki z warzywami i serem
Bardzo smaczne i proste w przygotowaniu.
- Kategoria
- Przekąska
- Rodzaj kuchni
- Europejska
- Czas przygotowania
- 10 min.
- Czas gotowania
- 20 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 413 w każdej porcji
Składniki
- 400 g gotowego ciasta do pizzy
Na farsz:
- 150 g żółtego sera
- 1 średnia papryka czerwona
- 1/2 małej cukinii
- 5 średnich różyczek brokułu
- 1 mała cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka oregano
- kilka gałązek koperku
- 2 łyżki pikantnego ketchupu
- sól i pieprz
Sposób przygotowania
- Przygotowanie farszuPaprykę, cukinię i brokuły pokrój na małe kawałki. Cebulę, czosnek i koperek drobno posiekaj. Ser żółty zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Warzywa i ser umieść w misce, dodaj oregano i oprósz składniki solą oraz pieprzem. Dodaj ketchup i wymieszaj. Wskazówka: składniki farszu (bez sera) możesz wcześniej podsmażyć na patelni.
- Formowanie różyczekCiasto pokrój na paski o szerokości około 2 cm i zwiń, tworząc różyczki. Ułóż je na wyłożonej papierem do pieczenia blasze z wyposażenia piekarnika i wypełnij farszem.
- PieczeniePiecz różyczki z warzywami i serem przez 20 minut w temperaturze 200 stopni Celsjusza (góra-dół, bez termoobiegu).
Jak podawać różyczki z warzywami i serem?
Różyczki z takim nadzieniem doskonale smakują tuż po wyjęciu z piekarnika oraz na zimno, więc można je wziąć jako drugie śniadanie do szkoły i pracy. Nadają się też do odgrzewania – możesz umieścić je na chwilę w mikrofalówce (pamiętając o wstawieniu do urządzenia szklanki z wodą, żeby przekąska nie wyschła) lub piekarniku, żeby cieszyć się smakiem ciepłej przekąski.
Do wypełnionych aromatycznym farszem różyczek podaję zimne sosy np. ketchup, sos tysiąca wysp, lekki sos czosnkowy lub jogurtowo-ziołowy. Świetnie pasują też sosy jogurtowo-paprykowy i śmietanowy.
Inne wersje farszu do różyczek z ciasta na pizzę
Różyczki z ciasta na pizzę możesz wypełnić różnym nadzieniem. Przygotowuję je również z innymi warzywami, grzybami oraz mięsem. Wyśmienicie smakują z farszem na bazie m.in.:
- podduszonego z czosnkiem szpinaku oraz sera feta lub sera mozzarella,
- podsmażonej z cebulą kiełbasy i żółtego sera,
- podsmażonych z cebulą i czosnkiem pieczarek, żółtego sera oraz natki pietruszki,
- karmelizowanej cebuli i żółtego sera,
- mięsa mielonego z sosem pomidorowym, oregano i żółtym serem.
Czytaj też:
Łączę makaron penne z 3 składnikami. W 20 minut zrobisz wyrazisty w smaku obiad za groszeCzytaj też:
Oto najlepsze pod słońcem danie z karkówki. Ten pyszny obiad robi się w zasadzie sam