Zawsze cieszę się, gdy z obiadu zostanie mi trochę składników. Kawałek pieczeni może być za mały na kolejny obiad dla czterech osób, ale gdy dołożę go do zapiekanki, zwiększy jej pożywność. Użytek zrobię też z ugotowanego makaronu. A gdy już mam te dwa składniki, dokładam do nich jeszcze co nieco i wstawiam do piekarnika. Ta zapiekanka smakuje rewelacyjnie, a kosztuje mało pracy i pieniędzy.
Jakie mięso warto dodać do zapiekanki?
Do zapiekanki można wykorzystać mięso pieczone lub gotowane. Może być to kawałek schabu, polędwiczki wieprzowej, fileta z indyka czy kurczaka. Mięso wystarczy pokroić w kostkę lub w plasterki i wymieszać z pozostałymi składnikami. Gdy się podgrzeje w sosie, będzie smakowało jak świeże, bo odzyska soczystość i smak.
Jak zrobić zapiekankę makaronową z pieczenią?
Mięso pieczone i ugotowany makaron to podstawa mojej zapiekanki. Dokładam do niej tylko kilka składników, by całość zamieniła się w sycące i smaczne danie. Oprócz warzyw i sera jest to sos, który łączy wszystkie składniki i zwiększa soczystość oraz pożywność zapiekanki. Zobacz, jak prosto zrobić takie szybkie danie z piekarnika.
Przepis: Zapiekanka makaronowa z pieczenią
Zapiekanka z makaronu, pieczonego mięsa, szpinaku, sera i sosu beszamelowego
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- europejska
- Czas przygotowania
- 20 min.
- Czas gotowania
- 40 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 470 w każdej porcji
Składniki
- 3 szklanki ugotowanego makaronu (np. penne, świderki)
- 300 g pieczonej polędwicy wieprzowej, schabu lub fileta drobiowego
- 150 g świeżego szpinaku
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- sól, pieprz
Sos beszamelowy:
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki mąki pszennej
- 400 ml mleka
- gałka muszkatołowa
- sól, pieprz
- 100 g mozzarelli
Sposób przygotowania
- Przygotowanie składnikówPieczone mięso pokrój w cienkie plasterki lub w kostkę. Szpinak opłucz, umieść na patelni z oliwą, przesmaż, by stracił elastyczność.
- Przygotowanie sosuW rondelku rozpuść masło, dodaj mąkę i przesmaż całość nie rumieniąc. Całość mieszaj, wlewając zimne mleko. Podgrzewaj sos na niedużym ogniu, cały czas mieszając, aż zgęstnieje. Dopraw go do smaku gałką muszkatołową, solą i pieprzem.
- Łączenie składników i pieczenieMakaron wymieszaj z pokrojonym mięsem i szpinakiem. Całość dopraw do smaku solą i pieprzem, przełóż do naczynia do zapiekania. Zalej sosem, posyp startym serem. Piecz ok. 25 minut w 180 stopniach Celsjusza.
Wskazówka: Przed podaniem zapiekankę możecie posypać posiekaną natką pietruszki.
Te składniki też będą pasować do zapiekanki makaronowej
Do mojej zapiekanki dodaję liście szpinaku, jednak nie jest to obowiązkowy składnik. Bez problemu można go zastąpić np. półplasterkami cukinii czy podgotowanymi różyczkami brokułu albo podsmażonymi krążkami pora. Warzywa wprowadzą do potrawy porcję witamin, soli mineralnych i błonnika. Lepiej więc nie rezygnować z ich dodatku. Jeśli zaś nie macie pod ręką sera mozzarella, możecie zamiast niej użyć innego, żółtego sera.
Czytaj też:
Prosta zapiekanka z ryżu, kurczaka i brokułu zaskoczy smakiem. Zrób ją w 45 minut i zachwyć wszystkichCzytaj też:
Ta szybka zapiekanka jest lepsza od gołąbków. Robi się ją szybko, a smakuje każdemu