Uda z kurczaka w tej wersji smakują obłędnie. Natrzyj przyprawami i wstaw do piekarnika

Uda z kurczaka w tej wersji smakują obłędnie. Natrzyj przyprawami i wstaw do piekarnika

Dodano: 
Pieczone uda z kurczaka
Pieczone uda z kurczaka Źródło: Shutterstock / Elena Veselova
Wystarczy prosta mieszanka przypraw, aby uda z kurczaka nabrały smaku i aromatu. Zamarynowane w aromatycznych dodatkach pozostaje tylko wstawić do piekarnika i upiec na złoto.

Uda z kurczaka to jeden z najpopularniejszych kawałków drobiu wybieranych na obiad. Nic dziwnego: nie odstraszają ceną, są łatwe w przygotowaniu i zdrowsze niż czerwone mięsa. Te pieczone uda z kurczaka są pełne smaku, zachowują soczystość, mają złocistą skórkę i są idealnym dodatkiem do obiadu. Robi się je bardzo łatwo, więc jeśli szukasz pomysłów na przygotowanie mięsa z kurczaka, koniecznie zachowaj ten przepis.

Jak zrobić pieczone uda z kurczaka?

Sekretem tego przepisu jest mieszanka z przypraw, którą nacieramy mięso. To oprócz soli słodka papryka, suszona pietruszka oraz mięta. To właśnie ta ostatnia sprawia, że mięso ma zaskakująco przyjemny aromat, inny niż klasyczne marynaty tylko z dodatkiem papryki czy ziół typu oregano lub tymianek.

Mięso należy porządnie natrzeć przyprawami i dać mu chwilę, aby nabrało smaku. Niech to będzie minimum pół godziny, ale idealnie jeśli zamarynujesz udka na dwie godziny przed wstawieniem do piekarnika.

Potem pozostaje już tylko pieczenie. Dla idealnej chrupkości skórki można skropić w trakcie pieczenia kurczaka wodą. Do pieczenia dodajemy też kawałki limonki, które dodatkowo nadadzą mięsu mnóstwo aromatu i doskonale skomponują się ze smakiem i zapachem mięty.

Rada: według tego przepisu można przygotować też inne części kurczaka, np. podudzia albo ćwiartki, wówczas jednak, w zależności od wielkości kawałków mięsa, należy skrócić lub nieco wydłużyć czas pieczenia.

Przepis: Pieczone uda z kurczaka

Mięso z kurczaka idealne na obiad.

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
Tradycyjna
Czas przygotowania
30 min.
Czas gotowania
45 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
571 w każdej porcji

Składniki

  • 4 udka z kurczaka
  • 3 łyżki oliwy
  • 3 łyżki papryki słodkiej
  • 1 łyżka suszonej natki pietruszki
  • 1 łyżeczka suszonej mięty
  • sól
  • 1 limonka

Sposób przygotowania

  1. Szykowanie mięsaUdka natrzyj oliwą, posól i natrzyj mieszanką papryki, pietruszki i mięty. Odstaw na przynajmniej 30 minut do lodówki.
  2. Pieczenie mięsaUda ułóż w naczyniu żaroodpornym, włóż też plasterki lub ćwiartki limonki. Piecz ok. 45 minut (do godziny) w temperaturze 180 stopni. W trakcie pieczenia możesz spryskać mięso wodą.

Jak podawać pieczone uda z kurczaka?

Udka w tej wersji doskonale smakują podane z ryżem i świeżymi surówkami czy sałatkami z ogórków, kapusty pekińskiej, rzodkiewki czy marchewki. Można je również zaserwować z pieczonymi ziemniakami. Gotowe danie można dodatkowo skropić lekko sokiem z limonki lub oprószyć skórką otartą z limonki.

Pysznym i prostym pomysłem jest zaserwowanie do mięsa jogurtowego sosu z limonką. Aby go zrobić, dodaj do gęstego jogurtu skórkę otartą z limonki, odrobinę soku, sól i niewielką ilość miodu. Składniki wystarczy wymieszać i pyszny dodatek do mięsa gotowy.

Czytaj też:
Ta szybka zapiekanka jest lepsza od gołąbków. Robi się ją szybko, a smakuje każdemu
Czytaj też:
Do gotowych kopytek zrób kremowy sos. To ekspresowe danie smakuje i wygląda niczym z restauracji

Źródło: smaki.pl