Z fileta z kurczaka i smacznych dodatków robię pożywną sałatkę. Jest dobra na przekąskę i kolację

Z fileta z kurczaka i smacznych dodatków robię pożywną sałatkę. Jest dobra na przekąskę i kolację

Dodano: 
Sałatka z kurczakiem
Sałatka z kurczakiem Źródło: Shutterstock / from my point of view
Filet z piersi kurczaka to składnik, który można wykorzystać nie tylko do przygotowania pożywnego obiadu, ale też kolacji czy przekąski. Wystarczy tylko wymieszać go z kilkoma dodatkami, które podniosą smak i wartość odżywczą potrawy.

Bardzo lubię pożywne sałatki, bo są świetne nie tylko na przekąskę, ale też są w stanie zastąpić posiłek typu kolacja czy obiad. Do ich przygotowania często używam fileta z piersi kurczaka, bo szybko się go przyrządza i można go łączyć z wieloma dodatkami. Dziś przepis na pyszną sałatkę z kurczaka i nieoczywistych dodatków.

Jak przygotować filet z piersi kurczaka do sałatki?

Filet z piersi kurczaka przeznaczony na sałatkę trzeba wcześniej ugotować, upiec lub usmażyć. Pierwszy sposób jest bardzo dobry, bo mięso wychodzi miękkie, soczyste i lekkostrawne. Samo gotowanie nie wymaga od nas dużo uwagi. Trzeba tylko pamiętać, by mięsa nie gotować zbyt długo, bo zrobi się suche. Dobrze też gotować je w małej ilości wody lub wywaru, bo wtedy zachowa więcej składników odżywczych.

Filet z piersi kurczaka do sałatki można też upiec lub usmażyć. Pierwszy sposób nie jest zbyt ekonomiczny, bo trzeba rozgrzać piekarnik, a wcześniej jeszcze warto zrumienić pierś na patelni. Szybciej więc po prostu usmażyć filet na patelni, smażąc go po 2-4 minuty z każdej strony, w zależności od grubości kawałka mięsa. Ugotowany czy upieczony filet wystarczy już tylko pokroić w dużą kostkę i wykorzystać do sałatki.

Jak zrobić pożywną sałatkę z fileta z piersi kurczaka?

Sałatka z filetem z piersi kurczaka to potrawa prosta i bardzo pożywna. Oprócz mięsa zawiera bowiem kilka składników, które dopełniają ją smakowo, a także pod względem odżywczym. Dorzucam bowiem do niej warzywa, a także migdały, pieczarki i ser. Po wymieszaniu z sosem, całość zamienia się w niezwykle smaczną przekąskę.

Przepis: Pożywna sałatka z kurczakiem

Sycąca sałatka z kurczaka, migdałów, pieczarek, selera naciowego, cebuli i sera

Kategoria
Przekąska
Rodzaj kuchni
europejska
Czas przygotowania
15 min.
Czas gotowania
10 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
285 w każdej porcji

Składniki

  • 1 podwójna pierś z kurczaka
  • 3 łodygi selera naciowego
  • 100 g pieczarek
  • 1 łyżka oleju
  • 30 g spłatkowanych migdałów
  • 50 g sera cheddar
  • 50 g chrupiącej smażonej cebulki
  • 2 łyżki majonezu
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany
  • 1 łyżeczka musztardy
  • sok z cytryny
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie kurczaka i seraFilet z piersi kurczaka opłucz, przypraw, ugotuj, usmaż lub upiecz. Po przestudzeniu pokrój w kostkę. Ser zetrzyj na dużych oczkach.
  2. Przygotowanie warzywSeler opłucz, pokrój na małe kawałki. Pieczarki oczyść, pokrój w plasterki, krótko podsmaż na oleju.
  3. Łączenie składnikówW dużej misce połącz kurczaka, seler, migdały, pieczarki i ser cheddar. Dodaj sos z majonezu, śmietany, soku z cytryny i musztardy. Dokładnie wymieszaj, sałatkę dopraw do smaku. Przed podaniem sałatkę posyp chrupiącą cebulką.

Z czym podać sałatkę z kurczaka?

Do sałatki z kurczaka nie dodaję żadnych skrobiowych składników, bo lubię ją podać z pieczywem czosnkowym. Moim zdaniem z tym dodatkiem smakuje najlepiej. I moja rodzina jest tego samego zdania. Jeśli jednak chcecie, by sałatka z kurczakiem była też źródłem węglowodanów, możecie do niej dodać trochę ugotowanego ryżu lub makaronu.

Czytaj też:
Dwa składniki z puszki mieszam z kilkoma dodatkami i robię pyszną sałatkę. Można się nią najeść
Czytaj też:
Brokuł i kalafior łączę z aromatycznym boczkiem. Odkryj szybki przepis na sałatkę, która wprost uzależnia