Przyznaję, że nie robię róż karnawałowych często, ale uwielbiam je jeść. W moim domu rodzinnym nikt ich nie robił i pierwszy raz jadłam je jako nastolatka u mojej koleżanki. I od razu przepadłam! To coś, co mogłabym chrupać bez końca. O niebo lepsze niż faworki, choć to w zasadzie to samo ciasto. Jednak i kształt, i dodatek pysznej konfitury sprawiają, że obok tego przysmaku nigdy nie umiem przejść obojętnie.
Lata temu dostałam rewelacyjny przepis na róże karnawałowe od mieszkanki Białegostoku. U niej smażenie róż karnawałowych to tradycja przekazywana z pokolenia na pokolenie. Przepis jest prosty, a róże zawsze wychodzą idealne. Trzeba jednak mieć świadomość, że to przepis dość pracochłonny, ale wysiłek wart jest efektu.
Jak zrobić róże karnawałowe?
Bazą róż karnawałowych jest ciasto zbijane, takie jak na faworki. Przede wszystkim należy je dość długo wyrabiać (poświęć na to ok. 10-15 minut). Cały sekret ich niesamowitego wyglądu tkwi w tym, że skleja się wycięte z ciasta koła o różnej wielkości, najczęściej są to trzy koła. Można to zrobić foremkami, ale starsze gospodynie radziły sobie doskonale, wykorzystując to, co miały pod ręką, czyli np. szklankę, filiżankę oraz kieliszek.
Ważne jest, aby koła dobrze skleić. Ja zwykle po prostu ściskam je mocno, ale dla pewności można użyć do sklejania odrobiny białka jaj.
Do samego ciasta nie dodaje się cukru. Dzięki temu nie przypala się podczas smażenia. Jest słodkie dzięki dodatkom: konfiturze oraz cukrowi pudrowi, którym posypuje się gotowe róże.
Przepis: Róże karnawałowe
Tradycyjny przysmak na karnawał i nie tylko.
- Kategoria
- Deser
- Rodzaj kuchni
- Tradycyjna
- Czas przygotowania
- 20 min.
- Czas gotowania
- 10 min.
- Liczba porcji
- 10
- Liczba kalorii
- 305 w każdej porcji
Składniki
- 2 szklanki mąki
- 4 żółtka
- 3 łyżki kwaśnej śmietany
- 1 łyżka octu
- 1 łyżka masła
- szczypta soli
- tłuszcz do smażenia
- cukier puder i powidła z róży do dekoracji
Sposób przygotowania
- Robienie ciastaMąkę posiekaj na stolnicy z masłem, dodaj pozostałe składniki i wyrabiaj wszystko na jednolite ciasto (ok. 10 minut). Gotowe ciasto podziel na części. Rozwałkuj na cieniutkie placki. Wykrawaj kółka co najmniej o trzech różnych wielkościach. Koła ponacinaj, aby stworzyć „płatki”. Następnie łącz na środku od największego do najmniejszego, dobrze ściskając je razem.
- Smażenie różW szerokim rondlu rozgrzej olej lub smalec. Kładź róże i smaż na złoto. Gotowe odsącz na papierze do pieczenia.
- Dekorowanie różNa środek każdej róży wyłóż niewielką porcję konfitury. Posyp wszystko cukrem pudrem.
Jak dekorować róże karnawałowe?
Tradycyjnym dodatkiem do róż karnawałowych jest marmolada różana lub konfitura różana, jednak możesz tu wykorzystać również inne smaki jeśli niekoniecznie przepadasz za różanych smakiem. Świetnie się sprawdzi np. konfitura wiśniowa, można wówczas w środek różyczek wkładać całe wiśnie z konfitury.
Nie wyobrażam sobie róż karnawałowych bez dużej ilości cukru pudru. Czasem udaje mi się zdobyć mielone na pył suszone płatki róż z jednego z gospodarstw ekologicznych w moim regionie, wówczas dodaję nieco różanego pyłu do cukru pudru, aby jeszcze bardziej wzmocnić różany smak.
Czytaj też:
Domowe pączki robię zawsze z tego przepisu. Są idealnie mięciutkie i pyszneCzytaj też:
Najlepszy chrust na tłusty czwartek robię w pół godziny. Bez zbijania ciasta, bez wykrawania