Faworki wyjdą kruche jak nigdy wcześniej i mniej kaloryczne. Sprawdź mój patent na pyszny chrust

Faworki wyjdą kruche jak nigdy wcześniej i mniej kaloryczne. Sprawdź mój patent na pyszny chrust

Dodano: 
Robienie faworków
Robienie faworków Źródło: Shutterstock / BBA Photography
Niebawem koniec karnawału, czas więc na pyszne faworki. Jednak tym razem smażenie nie będzie konieczne. Faworki upieczemy w piekarniku, a wyjdą lekkie i nie tak tłuste, jak zwykle.

Faworkami zajadamy się nie tylko w tłusty czwartek, który w tym roku obchodzimy 27 lutego. Po ten smakołyk sięgamy również w czasie karnawału, który właśnie trwa w najlepsze. Jeśli leszcze nie jedliście w tym roku faworków, pora pomyśleć o przygotowaniu tych kruchych i delikatnych smakołyków. Faworki są lubiane nie mniej od pączków. Zwane są też chrustami i chruścikami. Faworki wyróżniają się chrupkością, ale nie należą do lekkostrawnych smakołyków. Smażone są zwykle w głębokim tłuszczu, co dodaje im kalorii. Jednak możemy sprawić, że faworki będą lżejsze i bardziej dietetyczne. Zobacz, jak to osiągnąć.

Jak zrobić faworki bez smażenia?

Dzięki temu przepisowi nie usmażymy chruścików w głębokim tłuszczu, ale upieczemy w piekarniku. Sposób przygotowania decyduje o kaloryczności deseru. Faworek smażony ma aż 87 kalorii, a pieczony tylko 35 kalorii. Patent na te faworki jest bardzo prosty, a przygotowanie ciasta nie różni się od tego, które robimy do tradycyjnych, smażonych faworków.

Przepis: Faworki z pieca

Mniej kaloryczna i zdrowsza wersja tradycyjnego przysmaku.

Kategoria
Deser
Rodzaj kuchni
Tradycyjna
Czas przygotowania
30 min.
Czas gotowania
15 min.
Liczba porcji
10
Liczba kalorii
269 w każdej porcji

Składniki

  • 2 ½ szklanki mąki
  • ½ łyżeczki cukru
  • ½ łyżeczki soli
  • 5 żółtek jajek
  • 5 łyżek śmietany 18%
  • 1 łyżka spirytusu
  • cukier puder do posypania

Sposób przygotowania

  1. Wyrabianie ciastaNa stolnicę wysyp mąkę, zrób dołek i wlej żółtka. Dokładnie połącz je z mąką. Dodaj cukier, sól, śmietanę i spirytus. Dokładnie wszystko wymieszaj. Wyrabiaj ciasto, by wyszło miękkie i elastyczne.
  2. Wałkowanie ciastaWałkuj ciasto, a następnie zawiń je w folię spożywczą i odstaw na kilka minut, by odpoczęło. Włóż je na 15 minut do lodówki. Po upływie tego czasu ciasto wyjmij i jeszcze raz je zagnieć.
  3. Wycinanie ciastaCiasto odkrawaj po kawałku i wałkuj na bardzo cienki placek. Pokrój go w paski, zrób z nich romby lub prostokąty. Natnij każdy pasek na środku i przewlecz przez niego koniec ciasta.
  4. Pieczenie faworkówBlaszkę wyłóż papierem do pieczenia i ułóż na nim faworki. Wstaw je do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i piecz 10-15 min.

Faworki z cukrem pudrem lub z czekoladą

Faworki z piekarnika wychodzą wyjątkowo kruche, delikatne i niskokaloryczne. Gdy ostygną, trzeba posypać je cukrem pudrem. To najczęstszy sposób dekoracji tych smakołyków. Niektórzy jednak ozdabiają je polewą czekoladową. Jedno jest pewne. W każdym wydaniu kruche faworki z piekarnika zachwycą smakiem. Nie tłuste i pyszne zrobią furorę w Tłusty Czwartek. Nawet osoby na diecie nie muszą odmawiać sobie tych niskokalorycznych smakołyków z piekarnika.

Czytaj też:
Ewa Wachowicz robi słodkie oponki bez dodatku sera. Wychodzą obłędnie puszyste i pyszne
Czytaj też:
Rodzina Kuroniów zdradziła swój przepis na faworki. Wychodzą idealnie chrupiące