Kiedy ugotuję za dużo makaronu, część zamieniam w tę pyszną sałatkę. Jest idealna na kolację

Kiedy ugotuję za dużo makaronu, część zamieniam w tę pyszną sałatkę. Jest idealna na kolację

Dodano: 
Sałatka makaronowa z fetą
Sałatka makaronowa z fetą Źródło: Shutterstock / Joanna 12
Sałatki pełne zdrowych i lekkich dodatków to świetny pomysł na ostatni posiłek w ciągu dnia. Jeśli został ci makaron z obiadu, to na jego bazie możesz w kilka chwil zrobić ekspresową i zdrową kolację.

Często zdarza mi się ugotować za dużo makaronu do obiadu. Nie przejmuję się jednak tym nigdy, ponieważ ugotowany makaron to w zasadzie gotowy, kolejny posiłek. Można go wykorzystać kolejnego dnia na zapiekankę, albo przerobić na prostą sałatkę. I właśnie przepisem na jedną z takich ekspresowych sałatek makaronowych chcę się dziś podzielić.

Jak zrobić sałatkę makaronową?

Do sałatki makaronowej możesz wykorzystać dowolny makaron. U mnie to najczęściej świderki, penne czy kokardki, bo te kształty lubię najbardziej, ale oczywiście mogą to być np. muszelki, kolanka czy nawet spaghetti. Nie ma też znaczenia rodzaj makaronu, choć najzdrowszym wyborem będą makarony pełnoziarniste.

Zawsze staram się mieć w lodówce opakowanie szpinaku i dobrą fetę. To składniki, z których można zrobić szybko wiele prostych i smacznych dań, doskonale nadają się także do sałatki makaronowej. Liście dodadzą koloru, a feta smaku i przyjemnej słoności. W sałatce lądują też marynowane cebulki (można pominąć ten dodatek, albo dodać w zamian dowolne pikle), suszone pomidory, oliwki i chrupiąc pestki słonecznika.

Rada: jeśli używasz suszonych pomidorów w oliwie, możesz wykorzystać oliwę z pomidorów do sałatki.

Przepis: Sałatka makaronowa z fetą

Sycąca sałatka ze zdrowymi dodatkami.

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
Wegetariańska
Czas przygotowania
10 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
395 w każdej porcji

Składniki

  • 2 szklanki ugotowanego makaronu
  • 50 g szpinaku baby
  • 100 g sera feta
  • 10 czarnych oliwek
  • 1 mała cebula
  • 10 cebulek marynowanych
  • 6 pomidorów suszonych
  • 4 łyżki oliwy
  • 1 łyżka octu balsamicznego
  • sól, pieprz
  • 3 łyżki ziaren słonecznika

Sposób przygotowania

  1. Szykowanie składnikówCebulę i pomidory pokrój. Słonecznik upraż na suchej patelni.
  2. Robienie sałatkiWymieszaj makaron ze szpinakiem, pokruszoną fetą, oliwkami, cebulką marynowaną, cebulą i suszonymi pomidorami. Skrop wszystko odrobiną octu, polej oliwą, dopraw sola i pieprzem. Posyp ziarenkami słonecznika.

Sałatka makaronowa na różne sposoby

Sałatka makaronowa za każdym razem może być inna, bo wyjdzie smaczna, nawet jeśli nie masz jakiegoś składnika z mojego przepisu lub zastąpisz go innym. W moich sałatkach często ląduje także rukola, posiekana kapusta pekińska, pomidorki koktajlowe, kolorowa papryka czy seler naciowy. Mam też zawsze zapas różnych ziaren i orzechów, dlatego zamiast słonecznika dodaję do sałatek także pestki dyni, orzechy włoskie czy orzechy piniowe.

Eksperymentować można także z dressingiem. Najlepsze będą lekkie sosy na bazie dobrej oliwy lub innych zdrowych tłuszczów. U mnie to zwykle olej lniany albo dobrej jakości olej rzepakowy (tłoczony na zimno).

Czytaj też:
Do tej sałatki potrzebujesz ziemniaków i kilku dodatków. 20 minut i tania przekąska gotowa
Czytaj też:
Z wędzonego łososia i taniego dodatku robię pyszną pastę. Podaję ją na kanapkach i kanapeczkach