Zamiast jabłek do piekarnika wstawiam popularne cytrusy. Ten prosty deser to mistrzostwo świata

Zamiast jabłek do piekarnika wstawiam popularne cytrusy. Ten prosty deser to mistrzostwo świata

Dodano: 
Pieczone grejpfruty
Pieczone grejpfruty Źródło: Shutterstock / Julia Sudnitskaya
Ktoś, kto wymyślił, żeby upiec grejpfruty z cukrem, powinien dostać medal. To jedna z najlepszych owocowych przekąsek na słodko, jakie znam.

Pierwszy raz pieczone grejpfruty zobaczyłam na zdjęciu, a sekundę później ubierałam buty i biegłam do warzywniaka po owoce. Wystarczyło pół godziny, aby mieć obłędnie smaczny deser czy po prostu: słodką przekąskę. Choć pomysł, aby upiec grejpfruty, może wydawać się nieco ekstrawagancki, gwarantuję – nie pożałujesz. A w bonusie dostaniesz wyjątkowy zapach owoców i cynamonu, który już po kilkunastu minutach pieczenia wypełni cały dom.

Jak zrobić pieczone grejpfruty?

Podstawowy przepis to grejpfruty z brązowym cukrem, cynamonem oraz szczyptą soli (nie pomijaj tego dodatku, sól doskonale podkręci smaki). Ale jeśli posmakuje ci ten wyjątkowy deser, warto eksperymentować z dodatkami. Ja lubię także pieczone grejpfruty z miodem i odrobiną tymianku. Można zamiast cukru wykorzystać nie tylko miód, ale też dowolny syrop. Owoce przed pieczeniem można także posypać posiekanymi orzechami włoskimi.

Grejpfruty najlepiej piec w połówkach, koniecznie razem ze skórką.

Przepis: Pieczone grejpfruty

Nietypowy pomysł na cytrusy.

Kategoria
Deser
Rodzaj kuchni
Wegetariańska
Czas przygotowania
5 min.
Czas gotowania
25 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
43 w każdej porcji

Składniki

  • 2 grejpfruty
  • 4 łyżeczki cukru brązowego
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • sól

Sposób przygotowania

  1. Szykowanie owocówGrejpfruty przekrój na połówki i ułóż w naczyniu żaroodpornym lub na blasze. Posyp szczyptą soli, cukrem i cynamonem.
  2. Pieczenie grejprutówGrejpfruty włóż do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180 stopni Celsjusza. Zapiekaj ok. 20-30 minut, aż cukier lekko się skarmelizuje. Podawaj od razu.

Jak podawać pieczone grejpfruty

Pieczone grejpfruty najlepiej smakują zaraz po wyjęciu z piekarnika, kiedy są gorące. Wówczas najlepiej wyjadać miękki, soczysty miąższ łyżeczką.

Takie grejpfruty można zaserwować również jako efektowny deser i podać z gałką lodów waniliowych czy też z polewą czekoladową. Ale warto wiedzieć, że pieczony grejpfrut może być też oryginalnym dodatkiem do śniadania: świetnie sprawdzi się w towarzystwie naturalnego jogurtu greckiego lub porcji chudego twarożku.

Pieczony grejpfrut w wersji z miodem i doprawiony tymiankiem lub innymi ziołami może być dodatkiem do pieczonych mięs albo mięs z grilla.

Czytaj też:
Patent na genialną przekąskę z jabłek mam od instruktorki fitness. Sięgam po ten smakołyk bez wyrzutów sumienia
Czytaj też:
Kroję ciasto na kwadraty i nadziewam dżemem. To jedne z najsmaczniejszych domowych ciastek