To surówka z czerwonej kapusty z pestkami granatu. Ten jeden dodatek sprawia, że zwykła czerwona kapusta nabiera zupełnie innego, nieco egzotycznego charakteru. Do tego owoc granatu jest uważany za jeden najzdrowszych, to prawdziwy sprzymierzeniec sprawnego serca i układu krążenia, ale nie tylko. Granat wspomaga także profilaktykę antynowotworową. My dziś jednak skupiamy się przede wszystkim na jego walorach kulinarnych i estetycznych: mocno soczysty, lekko kwaśny i pięknie czerwony doskonale uzupełni smak i podkreśli kolor kapusty.
Jak zrobić surówkę do obiadu z czerwonej kapusty?
Zrobienie tej surówki jest banalnie proste, bo wystarczy poszatkować drobno kapustę (można użyć mandoliny lub robota z odpowiednią nakładką), doprawić, a następnie wymieszać z pestkami granatu i natką pietruszki, która będzie idealnie kontrastować z kapustą i granatem, a przy okazji dołoży swoją cegiełkę do tego, że taką surówkę do obiadu można nazwać wielką, witaminową bombą.
Rada: surówkę można jeść od razu, ale jest dużo lepsza, kiedy postoi ok. godziny, a smaki się lepiej przegryzą.
Przepis: Surówka z czerwonej kapusty z granatem
Pyszna, soczysta surówka do obiadu.
- Kategoria
- Dodatek
- Rodzaj kuchni
- Wegańska
- Czas przygotowania
- 10 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 146 w każdej porcji
Składniki
- 1 mała główka czerwonej kapusty
- 1 granat
- 4 łyżki oliwy
- 3 łyżki soku z cytryny
- 1,5 łyżeczki soli
- 1,5 łyżeczki miodu
- 1 pęczek natki pietruszki
Sposób przygotowania
- Szykowanie kapustyZ kapusty wytnij głąb i poszatkuj ją drobno. Wymieszaj oliwę, sok z cytryny, miód i przyprawy, dodaj do kapusty i wymieszaj wszystko dobrze.
- Robienie surówkiZ granatu wyjmij pestki, natkę drobno posiekaj. Dodaj wszystko do kapusty, wymieszaj i gotowe.
Surówka świetnie pasuje do klasycznych obiadów z ziemniakami i mięsem w roli głównej, ale można ją też podać do klusek czy kopytek z sosem grzybowym lub mięsnym albo do kaszy gryczanej z gulaszem.
Inne pomysły na surówkę z czerwonej kapusty
Taką surówkę w łatwy sposób można przerobić na genialną sałatkę, którą zjesz na kolację. Dodaj do niej prażone na suchej patelni orzechy włoskie, ser feta albo ser z niebieską pleśnią i gotowe. Wówczas taką sałatkę można zaserwować z chrupiącymi grzankami z dobrego pieczywa. Do sałatki można dorzucić również sezam, seler naciowy czy też kolorową paprykę.
Czytaj też:
Moja koleżanka zawsze naciera udka z kurczaka dwoma przyprawami. Każdy prosi o dokładkęCzytaj też:
W gotowe placki zawijam kilka zdrowych składników. To ulubiona kolacja mojej rodziny