Z ciasta francuskiego w parę chwil można wyczarować przysmaki wytrawne lub słodkie. Wystarczy tylko dołożyć odpowiedni farsz i uformować ciasto, by po krótkim pobycie w piekarniku, cieszyć się chrupiącym rarytasem. Moja dzisiejsza propozycja z pewnością ucieszy miłośników serników, bo właśnie farszem twarogowym wypełnione są te pyszne roladki.
Z jakiego twarogu zrobić farsz do roladek?
Twarogowy farsz do słodkich roladek można zrobić z różnych rodzajów twarogu. Bardzo dobrze sprawdzi się tu twaróg sernikowy z wiaderka. Jest dość tani i szybko można go przerobić na pyszne nadzienie. Warto jednak zwrócić uwagę na konsystencję tego twarogu – powinna być jak najbardziej zwięzła. Zbyt wilgotny i luźny farsz namoczy ciasto i sprawi, że nie będzie chrupiące, a poza tym nadzienie może wypływać z roladek. Dobrym pomysłem jest połączenie twarogu sernikowego z serkiem mascarpone. W ten sposób otrzymamy jeszcze bardziej kremowy farsz do roladek.
Jak zrobić słodkie roladki z serowym farszem?
Przygotowanie słodkich roladek z serowym farszem nie zajmie wam dużo czasu. Przy ich przyrządzaniu korzystacie bowiem z półproduktów. Do takich bowiem zalicza się gotowe ciasto francuskie, jak i zmielony twaróg. Ten ostatni wystarczy tylko wymieszać z kilkoma składnikami, by był gotowy do użycia.
Przepis: Słodkie roladki z masą serową
Słodkie roladki z ciasta francuskiego nadziewane masą serową z dodatkiem maku
- Kategoria
- Deser
- Rodzaj kuchni
- europejska
- Czas przygotowania
- 15 min.
- Czas gotowania
- 15 min.
- Liczba porcji
- 14
- Liczba kalorii
- 205 w każdej porcji
Składniki
- 375 g ciasta francuskiego
- 400 g twarogu sernikowego z wiaderka
- 3 małe jajka
- 3-4 łyżki cukru
- cukier wanilinowy
- 1 łyżka skrobi ziemniaczanej
- 2 łyżki suchego maku
- cukier puder do posypania
Sposób przygotowania
- Przygotowanie farszuTwaróg sernikowy zmiksuj z 2 żółtkami, cukrem i cukrem wanilinowym oraz ze skrobią ziemniaczaną. Dodaj do niego ubite na sztywno 2 białka i suchy mak, delikatnie wymieszaj.
- Formowanie roladekCiasto francuskie rozwiń, posmaruj przygotowanym farszem. Zwiń je w dość ścisłą roladę, zaczynając od dłuższego boku ciasta. Tak powstałą roladę przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i pokrój ją w plastry o szerokości ok. 2,5 cm.
- Pieczenie roladekPlastry rolady lekko rozsuń na blasze i posmaruj je rozkłóconym jajkiem. Piecz ok. 15-20 minut w 210 stopniach Celsjusza. Upieczone oprósz cukrem pudrem.
Czym warto wzbogacić słodki, serowy farsz?
Ja słodki, serowy farsz do roladek wzbogaciłam makiem. Jednak można też sięgnąć po inne składniki. Dobrze sprawdzi się tu np. kandyzowana skórka pomarańczowa, rodzynki, suszona żurawina czy posiekana czekolada.
Czytaj też:
Z ciasta francuskiego i pożywnego dodatku robię pyszne rogaliki. Są idealne na przekąskęCzytaj też:
Obłędne ciastka francuskie z czekoladą robię w 25 minut. Znikają szybciej, niż się pieką