Obłędne ciastka francuskie z czekoladą robię w 25 minut. Znikają szybciej, niż się pieką

Obłędne ciastka francuskie z czekoladą robię w 25 minut. Znikają szybciej, niż się pieką

Dodano: 
Ciastka francuskie z kremem czekoladowym
Ciastka francuskie z kremem czekoladowym Źródło: Shutterstock / HungryCat
Masz ochotę na małe co nieco, ale nie chcesz spędzać wiele czasu w kuchni? Wypróbuj mój szybki i prosty przepis na ciastka francuskie z kremem czekoladowym.

Ciastka z ciasta francuskiego to jeden z najprostszych w przygotowaniu deserów. Smaczną, słodką przekąskę można przygotować w wielu kształtach np. poduszeczek, wiatraczków, trójkątów i ślimaczków, dopasowując rodzaj ciastek do zdolności manualnych i ilości wolnego czasu. Co więcej, z niewielkiej porcji składników wychodzi sporo ciastek.

Jak zrobić ciastka z ciasta francuskiego z czekoladą?

Chrupiące ciastka z kremem czekoladowym przygotowuję z gotowego ciasta francuskiego o krótkim, naturalnym składzie (mąka pszenna, woda, masło, sól), które nie różni się w smaku od domowego ciasta francuskiego. Nadzienie to roztopiona mleczna i gorzka czekolada. Możesz również użyć samej czekolady mlecznej lub gorzkiej, czekolady białej oraz domowego lub sklepowego kremu czekoladowego ze słoika. Żeby ciastka francuskie były grubsze, nakładam na siebie 2 płaty mocno schłodzonego ciasta i delikatnie wałkuję.

Mając gotowe składniki, wystarczy posmarować ciasto francuskie cienką warstwą roztopionej czekolady, zwinąć i wykroić ciastka. Wskazówka: ciasteczka możesz przed ułożeniem na blasze zwinąć w spiralki.

Przepis: Ciastka francuskie z czekoladą

Ciastka francuskie z kremem czekoladowym to deser, który robi się niemal sam. Przygotowanie ciasta do pieczenia i masy czekoladowej zajmuje nie więcej niż 5 minut. Francuskie ciasteczka wychodzą delikatne w smaku i chrupiące.

Kategoria
Deser
Rodzaj kuchni
Europejska
Czas przygotowania
5 min.
Czas gotowania
20 min.
Liczba porcji
20
Liczba kalorii
213 w każdej porcji

Składniki

  • 750 g ciasta francuskiego (2 opakowania)

Na krem:

  • 1 tabliczka mlecznej czekolady
  • 2 tabliczki gorzkiej czekolady
  • 4 łyżki śmietanki kremówki 36%

Dodatkowo:

  • 1 jajko do posmarowania ciastek przed pieczeniem

Sposób przygotowania

  1. Topienie czekoladyMleczną i gorzką czekoladę połam na małe kawałki, przełóż do rondelka i dodaj śmietankę kremówkę. Podgrzewaj na małym ogniu, cały czas mieszając, aż czekolada się rozpuści i połączy ze śmietanką.
  2. Wałkowanie ciastaCiasto francuskie delikatnie rozwiń, ułóż jedno na drugim (papierem do góry), zdejmij pergamin i lekko rozwałkuj, żeby dwa płaty ciasta się połączyły.
  3. Dodanie nadzienia i zwijaniePosmaruj ciasto francuskie przestygniętym kremem czekoladowym i zwiń roladę. W międzyczasie wyłóż blaszkę z wyposażenia piekarnika papierem do pieczenia i roztrzep jajko do posmarowania ciastek.
  4. Przygotowanie do pieczeniaPokrój roladę na 10 kawałków, a następnie przekrój plastry na pół. Ułóż ciastka na blasze i posmaruj roztrzepanym jajkiem.
  5. PieczenieWstaw ciastka do piekarnika nagrzanego do temperatury 200 stopni Celsjusza (góra-dół, bez termoobiegu) i piecz około 20 minut – ciasto powinno ładnie się przyrumienić i rozwarstwić. Gotowe ciastka wyjmij z piekarnika i pozostaw do ostygnięcia.

Ciastka francuskie z kremem czekoladowym podaję do kawy, herbaty, kakao i mleka.

Inne warianty nadzienia do ciastek z francuskiego ciasta

Duże pole do eksperymentowania zapewnia również możliwość przygotowania ekspresowych ciasteczek z różnym nadzieniem, dzięki czemu można dopasować deser do indywidualnych preferencji smakowych. Mój przepis uwzględnia dodanie czekolady, ale wyśmienicie smakują również ciastka francuskie z nadzieniem serowym, marmoladą, dżemem, kajmakiem i masłem orzechowym. Alternatywnym rozwiązaniem są przekąski z ciasta francuskiego na słono np. z sosem pomidorowym, wędliną i żółtym serem.

Czytaj też:
Serowe ciasteczka robię w pół godziny. Ten przysmak raz-dwa znika z talerzyków
Czytaj też:
Chrupiące migdałowe dachówki zrobisz ekspresowo. Patent na te pyszne ciasteczka jest banalny