Chlebek bananowy to doskonały sposób na wykorzystanie dojrzałych bananów. Robię to ciasto na wiele różnych sposobów, dzięki czemu nigdy się nie nudzi. Gorąco polecam przepis na ciasto bananowe nadziewane aromatycznym serkiem, które świetnie sprawdza się jako zdrowa, słodka przekąska m.in. na drugie śniadanie i podwieczorek.
Chlebek bananowy z mojego przepisu to zdrowsza wersja tradycyjnych wypieków. Dzięki dodatkowi zmielonych płatków owsianych ciasto ma więcej błonnika, a serowe nadzienie wzbogaca je o cenną porcję pełnowartościowego białka.
Jak zrobić chlebek bananowy nadziewany serkiem?
Chlebek bananowy z poniższego przepisu to ciasto, które nie zawiera białego cukru i dużej ilości mąki pszennej. Za słodki smak wypieku odpowiadają jedynie dojrzałe banany. Zmiksowane banany mieszam m.in. z mąką pszenną i mąką z płatków owsianych (zmielone na pył płatki owsiane zwykłe lub górskie). Możesz zmniejszyć ilość mąki owsianej i dodać taką samą ilość całych lub jedynie nieco rozdrobnionych płatków owsianych bądź otrębów. Opcjonalnie możesz zastąpić płatki owsiane mąką pszenną lub orkiszową.
Nadzienie do chlebka bananowego przygotowuję z twarogu sernikowego z wiaderka, który możesz zastąpić gęstym serkiem śmietankowym, serkiem ricotta lub serkiem mascarpone. Smak nadzienia wzbogacam miodem, ekstraktem waniliowym i odrobiną skórki otartej z cytryny. Do serka możesz również dodać rodzynki lub żurawinę.
Przepis: Chlebek bananowy nadziewany serkiem
Genialny wypiek z bananów wzbogacony o płatki owsiane i pyszne nadzienie.
- Kategoria
- Przekąska
- Rodzaj kuchni
- Międzynarodowa
- Czas przygotowania
- 15 min.
- Czas gotowania
- 45 min.
- Liczba porcji
- 8
- Liczba kalorii
- 425 w każdej porcji
Składniki
Na ciasto:
- 5 dojrzałych bananów
- 2 średnie jajka
- 1 szklanka zmielonych na pył płatków owsianych
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1/3 szklanki mleka
- 1/3 szklanki stopionego klarowanego masła
- 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- sól
Na nadzienie:
- 350 g twarogu sernikowego z wiaderka
- 2 łyżki miodu
- 2 łyżeczki skórki otartej z cytryny
- 2 żółtka
Sposób przygotowania
- Uszykowanie nadzienia serowegoTwaróg sernikowy przełóż do miski. Dodaj żółtka, miód, ekstrakt waniliowy oraz skórkę otartą z cytryny i dokładnie wymieszaj.
- Przygotowanie suchych składników ciastaMąkę pszenną przesiej razem ze szczyptą soli i proszkiem do pieczenia. Dodaj zmielone płatki owsiane i dokładnie wymieszaj.
- Przygotowanie mokrych składników ciastaBanany zblenduj na jednolitą masę. Dodaj jajka, mleko, roztopione masło klarowane (ostudzone) i ekstrakt waniliowy. Wymieszaj mokre składniki łyżką lub rózgą kuchenną.
- Łączenie składników ciastaDo masy z mokrych składników stopniowo dodawaj suche składniki i wymieszaj łopatką lub rózgą kuchenną – ciasto powinno mieć jednolitą konsystencję.
- Przygotowanie do pieczeniaFormę keksówkę wyłóż papierem do pieczenia i napełnij ją ciastem do 1/3 wysokości. Na całej długości formy wyłóż nadzienie serowe, pozostawiając 2 cm odstęp od brzegów foremki. Na nadzienie wyłóż resztę ciasta i wyrównaj wierzch szpatułką lub łyżką.
- PieczenieRozgrzej piekarnik do temperatury 175 stopni Celsjusza (góra-dół, bez termoobiegu). Piecz chlebek bananowy do suchego patyczka – 45-50 minut. Gotowe ciasto wyjmij z piekarnika i wystudź.
Chlebek bananowy podaję, gdy całkiem wystygnie jako deser do kawy i herbaty lub słodką przekąskę. Wierzch wypieku możesz udekorować cukrem pudrem, roztopioną czekoladą lub lukrem.
Jakie banany nadają się do wypieku chlebka?
Do chlebka bananowego dodaję banany, które mają brązowe plamki na skórce, ale nie są bardzo miękkie i przejrzałe. Zanim zmiksujesz owoce, sprawdź, czy nie są mdłe w smaku i nie wydzielają alkoholowego zapachu. Do chlebka bananowego nie nadają się owoce, które są twarde i mączyste. Jeżeli zmiksujesz banany o lekko żółtym kolorze skórki, to ciasto wyjdzie niesmaczne.
Czytaj też:
Blok czekoladowy robię inaczej niż wszyscy. Jest o wiele zdrowszy i mniej kalorycznyCzytaj też:
Mój biszkopt z jabłkami zawsze wychodzi puszysty i wilgotny. Oto przepis na idealne ciasto