Na patelni smażę pokrojony boczek. Dorzucam dwa tanie składniki i ekspresowy obiad gotowy

Na patelni smażę pokrojony boczek. Dorzucam dwa tanie składniki i ekspresowy obiad gotowy

Dodano: 
Smażenie boczku
Smażenie boczku Źródło: Shutterstock / Moha El-Jaw
Podrzucam wam kolejny pomysł na szybki i smaczny obiad. Można go zrobić po powrocie z pracy, bo jego przygotowanie zajmie nie więcej niż 20 minut. A jestem pewna, że cała rodzina chętnie zje to danie.

Lubię dania, które można szybko przygotować. Raz, że nie traci się wtedy zbyt dużo czasu w kuchni, dwa – każdego dnia można się cieszyć świeżym obiadem. Do takich ekspresowych, a przy okazji smacznych potraw należą dania z makaronu. By je przygotować wystarczy tylko ugotować makaron, a potem podgrzać go z prostym sosem.

Z czego przygotować prosty sos do makaronu?

Makaron to cudowny produkt, który szybko się przygotowuje i doskonale komponuje się z wieloma dodatkami. Świetnie smakuje podany nawet z najprostszymi sosami. Jednym z nich jest podsmażony na oliwie czosnek i ostra papryczka, czyli sos aglio, olio e peperoncino. Prosty sos można też zrobić na bazie przecieru pomidorowego i czosnku, z ewentualnym dodatkiem ostrej papryczki. Świetnym pomysłem jest też przygotowanie sosu z wędzonego boczku i jajek, czyli klasyczna carbonara.

Jak zrobić szybki makaron z boczkiem?

Przygotowanie makaronu z boczkiem jest proste i szybkie. Wystarczy nastawić makaron spaghetti, a w tym czasie przygotować sos. Ma on dodatek wędzonego boczku, który trzeba podsmażyć. Potem łączy się go z masą jajowo-serową, a na końcu z makaronem. Danie to jest banalnie proste, a niezwykle smaczne.

Przepis: Makaron z sosem carbonara

Szybkie spaghetti z dodatkiem sosu z wędzonego boczku, startego sera i jajek

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
Włoska
Czas przygotowania
10 min.
Czas gotowania
10 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
770 w każdej porcji

Składniki

  • 400 g makaronu spaghetti
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 200 g chudego, wędzonego boczku
  • 4 żółtka jaj
  • 1 jajko
  • 100 g sera najlepiej Pecorino Romano, ewentualnie Parmigiano Reggiano lub innego
  • pieprz, sól

Sposób przygotowania

  1. Gotowanie makaronuW garnku zagotuj dużą ilość wody. Wsyp sól, wymieszaj, dodaj makaron, wymieszaj. Gotuj go wg czasu podanego na opakowaniu. Powinien być al dente, czyli półmiękki.
  2. Przygotowanie składnikówW misce wymieszaj żółtka, jajko i drobno starty ser. Dodaj świeżo mielony czarny pieprz, wymieszaj. Boczek pokrój w cienkie paski lub kostkę.
  3. Podsmażanie boczkuDużą patelnię średnio rozgrzej, wlej oliwę, wsyp boczek (możesz też wsypać boczek na suchą patelnię) i smaż go, aż się lekko zrumieni. Makaron odcedź, zachowując ok. 1/2 szklanki wody z gotowania. Makaron dodaj do boczku razem z kilkoma łyżkami wody z makaronu, wymieszaj.
  4. Serwowanie daniaPatelnię zdejmij z ognia, do makaronu dodaj masę jajowo-serową i całość energicznie wymieszaj. Jeśli sos jest zbyt gęsty, możesz dodać nieco więcej wody z gotowania makaronu. Makaron nałóż na talerze, posyp startym serem i świeżo zmielonym pieprzem.

Co można dodać do sosu zamiast jajek?

Oryginalny przepis na carbonarę przewiduje użycie boczku, jajek i sera. Możecie jednak przygotować też nieco inną wersję tego sosu, ale nie nazywać go carbonarą, bo Włosi od razu by się obrazili. Jak go zrobić? Boczek możecie podsmażyć z przeciśniętym czosnkiem, a potem dodać śmietankę kremówkę wymieszaną z jajkiem. Sos wychodzi smaczny i aksamitny.

Czytaj też:
Tylko 3 składniki i masz pyszny makaron na obiad. To włoskie danie podbija serca od pierwszego kęsa
Czytaj też:
Ten przepis na zapiekankę z makaronem i mięsem robi furorę! Sycący obiad gotowy w 50 minut