Czekoladowe ciasto z prostą dekoracją to hit na Walentynki. Ten deser zawsze się udaje

Czekoladowe ciasto z prostą dekoracją to hit na Walentynki. Ten deser zawsze się udaje

Dodano: 
Brownie
Brownie Źródło: Shutterstock / grafvision
To ciasto idealne na Walentynki, ale nie tylko. Czekoladowe wypieki to zawsze dobry pomysł, ale tym razem proponujemy wykorzystać patent z dziecinnie łatwą dekoracją.

Z upieczeniem tego ciasta poradzi sobie każdy. Brownie nie potrzebuje żadnych umiejętności cukierniczych, a dekoracja z cukru pudru to coś, z czym poradzą sobie nawet dzieci. To doskonałe ciasto na Walentynki, wszak czekolada jest jednym z najsilniejszych afrodyzjaków, a cukrowe serduszko sprawi, że całość będzie nie tylko smaczna, ale i efektowna.

Jak zrobić brownie na Walentynki?

Brownie to proste ciasto z dodatkiem gorzkiej czekolady i masła, dzięki czemu jest intensywne w smaku i mocno czekoladowe. Czas pieczenia brownie to 25-30 minut. Wszystko zależy od tego, jak mocno wypieczone ciasto lubisz. Jeśli jesteś fanem wylewającego się wręcz czekoladowego wnętrza, trzymaj ciasto w piekarniku nieco krócej, nawet ok. 20 minut Ważne jest jednak, aby brownie nie przesuszyć. Cały jego sekret tkwi w wilgotnym, mocno czekoladowym wnętrzu.

Przepis: Kostka brownie

Pomysł na pyszne kostki czekoladowe z cukrową dekoracją.

Kategoria
Deser
Rodzaj kuchni
Międzynarodowa
Czas przygotowania
5 min.
Czas gotowania
25 min.
Liczba porcji
20
Liczba kalorii
359 w każdej porcji

Składniki

  • 200 g masła
  • 200 g gorzkiej czekolady
  • 3 jajka
  • 200 g cukru
  • 150 g mąki pszennej
  • 3 łyżki cukru pudru

Sposób przygotowania

  1. Robienie ciastaJajka zmiksuj z cukrem. W rondelku rozpuść masło i czekoladę, dobrze wymieszaj. Lekko przestudź i dodaj do jajek. Wymieszaj, dodaj mąkę i wymieszaj łyżką ciasto. Ciasto wyłóż do formy wyścielonej papierem do pieczenia. Piecz 25 minut w temperaturze 165 stopni Celsjusza.
  2. Dekorowanie ciastaWystudzone ciasto pokrój na kwadraty. Na każdym kładź wycięte z papieru serce i posypuj cukrem pudrem.

Gotowe kostki brownie oprószone cukrem pudrem można przełożyć do papierowych papilotek. Tak podane będą wyglądały niczym pralinki.

Czekoladowe ciasto na walentynki w wersji... na ostro

Pozostając w walentynkowym klimacie i bazując na powyższym przepisie na kostkę brownie z cukrowymi serduszkami, można nieco podkręcić temperaturę i dodać do ciasta płatki chili. Czekolada i ostra papryczka to para, która się doskonale dogaduje w deserach, tworząc niebanalne połączenie. Zresztą ostra papryczka, jedzona w umiarze, również jest zaliczana do produktów wzmagających ochotę na miłość.

Aby zrobić brownie z chili, dosyp przyprawę do ciasta (nie przesadź z ilością), albo wykorzystaj do zrobienia ciasta gotową gorzką czekoladę z chili – takie czekolady są dostępne w marketach.

Idąc tym tropem, ciasto możesz aromatyzować również innymi dodatkami. Może to być np. skórka otarta z pomarańczy, ale też wanilia czy olejek migdałowy.

Czytaj też:
Domowe ciasto red velvet. Przepis na amerykański przebój krok po kroku
Czytaj też:
Na herbatniki wykładam dwie pyszne warstwy i robię najlepszy sernik. Bazą jest przepis mojej babci