Ścieram ziemniaki i dodaję do nich pożywny dodatek. Te placki można podać zamiast obiadu

Ścieram ziemniaki i dodaję do nich pożywny dodatek. Te placki można podać zamiast obiadu

Dodano: 
Tarcie ziemniaków
Tarcie ziemniaków Źródło: Shutterstock / Lushchikov Valeriy
Placki ziemniaczane są nie tylko smaczne, ale też pożywne. Gdy jeszcze wzbogaci się je wartościowym składnikiem, są w stanie zastąpić obiad. Co ważne, ich przygotowanie jest szybkie i proste, a koszt niewielki.

Masę na placki ziemniaczane robimy ze startych ziemniaków. Dodajemy też do niej zwykle cebulę, a także jajko, trochę mąki i soli. Jednak nic nie stoi na przeszkodzie, by wzbogacić tę potrawę także innymi składnikami. Dobrze będzie do nich pasować np. zrumieniony, pokrojony w małą kostkę boczek czy szynka. Ja wpadłam ostatnio na pomysł, by dodać do nich trochę twarogu. I muszę przyznać, że placki były nie tylko pyszne, ale też sycące.

Na jakich oczkach zetrzeć ziemniaki na placki?

Ziemniaki na placki zwykle ściera się na małych oczkach. Otrzymujemy wtedy dość gładką, jednolitą masę. Placki dobrze się trzymają, jednak są dość zbite. Jeśli nie przeszkadzają wam nieco większe kawałki ziemniaków, możecie zetrzeć bulwy na średnich, a nawet na dużych oczkach. W tym ostatnim przypadku otrzymacie najbardziej chrupiące placki. Warunek jest jednak taki, by smażąc placki, użyć sporej ilości oleju.

Jak zrobić placki ziemniaczane z twarogiem?

Przygotowanie placków ziemniaczanych z dodatkiem twarogu jest bardzo proste. Twaróg wystarczy bowiem pokruszyć i dodać do ciasta ziemniaczanego, a potem całość krótko wymieszać. Twaróg możecie rozdrobnić mniej lub bardziej. Ja dodałam kawałeczki wielkości mniej więcej ziaren grochu i placki wyszły nie tylko smaczne, ale też zyskały ciekawy wygląd.

Przepis: Placki ziemniaczane z twarogiem

Chrupiące, pożywne placki ziemniaczane z dodatkiem twarogu

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
Polska
Czas przygotowania
20 min.
Czas gotowania
20 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
380 w każdej porcji

Składniki

  • 1 kg ziemniaków o dużej zawartości skrobi
  • 1 cebula
  • 1 jajko
  • 3-4 łyżki mąki pszennej
  • 150 g twarogu półtłustego
  • sól, pieprz
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania

  1. Rozdrabnianie warzywZiemniaki umyj, obierz, opłucz. Zetrzyj je na tarce o średnich lub dużych oczkach. Ziemniaki umieść na sicie, odciśnij z nich nadmiar płynu. Po jakimś czasie zlej płyn znad osadu, a osad, czyli skrobię ziemniaczaną dodaj do ziemniaków. Cebulę obierz, zetrzyj na małych oczkach, odsącz nadmiar soku, dodaj do ziemniaków.
  2. Przygotowanie ciastaDo startych warzyw dodaj jajko, mąkę, sporą ilość soli i trochę pieprzu. Wymieszaj jednolite ciasto. Dodaj do niego pokruszony twaróg, krótko wymieszaj.
  3. Smażenie plackówPatelnię rozgrzej, wlej na nią sporą ilość tłuszczu. Na gorący kładź porcje ciasta i lekko je spłaszczaj. Smaż placki po 3-4 minuty z każdej strony, aż będą rumiane i chrupiące. Zdejmij je z patelni, osącz z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku. Podawaj z ulubionym dodatkiem.

Wskazówka: By placki chłonęły mniej tłuszczu, do ciasta można dodać łyżkę czystej wódki.

Z czym podać placki ziemniaczane z twarogiem?

Do placków ziemniaczanych z twarogiem doskonale będzie pasować gęsta, kwaśna śmietana i posiekany szczypiorek lub koperek. Możecie też jednak podać je ze śmietaną i cukrem lub z ulubionym sosem, np. pieczarkowym.

Czytaj też:
Moje placki ziemniaczane mają mniej kalorii od tradycyjnych. Patent mam od znajomej kucharki
Czytaj też:
Zdrowe placki z twarogu znikają w mig. Ten prosty przepis to u mnie hit na każdą okazję