Dzięki niewielkiej zmianie w sposobie przygotowania placków ziemniaczanych można cieszyć się ich wyjątkowym smakiem bez wyrzutów sumienia i obaw o niekontrolowane przybieranie na wadze, a także uniknąć dolegliwości, które wywołują ciężkostrawne potrawy smażone.
Jakie ziemniaki wybrać na placki ziemniaczane?
Najlepsze placki ziemniaczane wychodzą z ziemniaków ogólnoużytkowych typu B np. odmiany Irga lub Sante oraz ziemniaków typu C np. odmiany Bryza bądź Gracja. Czasami robię placki ziemniaczane z kilku rodzajów ziemniaków np. nisko skrobiowych ziemniaków sałatkowych (typ A) i ziemniaków ogólnoużytkowych. Wówczas mocniej odciskam starte ziemniaki oraz dodaję do masy 1 łyżeczkę skrobi ziemniaczanej. Takie placki również mają odpowiednią konsystencję i są bardzo smaczne.
Dlaczego warto zrobić dietetyczne placki ziemniaczane?
Niskokaloryczne placki ziemniaczane smakują podobnie jak tradycyjne, smażone na oleju, a jednocześnie są lekkostrawne i nie idą w boczki. Dzięki smażeniu na suchej patelni (opcjonalnie pieczeniu w piekarniku) pyszne placki ziemniaczane niemal nie zawierają tłuszczu.
Jak przygotować lekkie i chrupiące placki ziemniaczane?
Masę ziemniaczaną na niskokaloryczne placki ziemniaczane robię bez mąki pszennej, co dodatkowo obniża kaloryczność dania. Część ziemniaków ścieram na tarce o dużych oczkach, dzięki czemu placki ziemniaczane wychodzą wyjątkowo chrupiące. Do startych ziemniaków, które odciskam z nadmiaru soku, dodaję jajka oraz przyprawy. Zgodnie z radą znajomej kucharki, nie smażę placków ziemniaczanych na tłuszczu, ale dodaję do masy ziemniaczanej 1 łyżeczkę oliwy z oliwek i używam do smażenia patelni z nieprzywierającą powłoką. Pod przepisem znajdziesz kilka wskazówek, dzięki którym zrobisz niskokaloryczne placki ziemniaczane w piekarniku.
Przepis: Placki ziemniaczane
Placki z tego przepisu wychodzą przepyszne – chrupiące na zewnątrz i miękkie w środku.
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- Polska
- Czas przygotowania
- 30 min.
- Czas gotowania
- 30 min.
- Liczba porcji
- 5
- Liczba kalorii
- 189 w każdej porcji
Składniki
- 1 kg ziemniaków
- 1 średnia cebula
- 1 ząbek czosnku
- 2 średnie jajka
- 1 łyżeczka oliwy z oliwek
- sól i pieprz
Do dekoracji:
- koperek
Sposób przygotowania
- Uszykowanie składnikówZiemniaki obierz, umyj i osusz. 2/3 ziemniaków zetrzyj na tarce o drobnych oczkach, a pozostałe zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Jeżeli lubisz placki ziemniaczane o delikatnej, jednolitej konsystencji, to zetrzyj wszystkie ziemniaki na tarce o drobnych oczkach lub rozdrobnij je malakserem. Wyłóż starte ziemniaki na drobne sitko i ustaw je na misce. Odciśnij starte ziemniaki i poczekaj, aż sok spłynie do miski i oddzieli się skrobia. Jajka wybij do miseczki i roztrzep widelcem. Cebulę i czosnek obierz oraz zetrzyj na tarce o drobnych oczkach.
- Łączenie składnikówDelikatnie zlej sok z ziemniaków, żeby skrobia została w misce. Dodaj starte ziemniaki, jajka, cebulę, czosnek oraz oliwę z oliwek i wymieszaj. Dopraw masę ziemniaczaną do smaku solą i świeżo zmielonym pieprzem. Porada: smak masy ziemniaczanej możesz wzbogacić, dodając świeże lub suszone zioła np. tymianek, oregano, majeranek. Dodanie ziół wpłynie nie tylko na smak potrawy, ale także usprawni trawienie.
- SmażenieMocno rozgrzej patelnię z nieprzywierającą powłoką. Nakładaj masę ziemniaczaną łyżką i formuj małe, okrągłe placki. Smaż placki ziemniaczane partiami, z obu stron, aż staną się rumiane i chrupiące.
Z czym podawać dietetyczne placki ziemniaczane?
Placki ziemniaczane posypuję posiekanym koperkiem (opcjonalnie szczypiorkiem lub cebulką dymką) i podaję z różnymi dodatkami. Doskonale smakują ze śmietaną, jogurtem naturalnym, serkiem typu cottage cheese, domowym twarożkiem, wędzoną rybą (np. łosoś, pstrąg), a także gulaszem i aromatycznym sosem grzybowym.
Jak zrobić placki ziemniaczane w piekarniku?
Przygotowanie placków ziemniaczanych w piekarniku pozwala zyskać trochę wolnego czasu i uniknąć stania przy kuchni. Jeżeli chcesz upiec placki ziemniaczane, to uformuj małe, okrągłe placuszki na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce i wstaw do piekarnika nagrzanego do 190 stopni Celsjusza (góra-dół, bez termoobiegu). Piecz do zrumienienia – około 30 minut. Możesz w połowie czasu pieczenia delikatnie przewrócić podpieczone placki na drugą stronę.
Opcjonalne dodatki do placków ziemniaczanych
Niskokaloryczne placki z ziemniaków zyskają na wartościach odżywczych, jeżeli dodasz do nich startą na tarce marchewkę, cukinię, paprykę lub bataty.
Czytaj też:
Gdy rodzina ma ochotę na sycącą przekąskę, robię te ziemniaki. Smakują, że palce lizaćCzytaj też:
Ta zapiekanka to w zasadzie same ziemniaki, a jak smakuje. Wystarcza za cały obiad