Chrupiąca, słodka beza, delikatny, śmietankowy krem, świeże owoce i rześka mięta: to połączenie sprawia, że bezowe gniazdka z kremem zawsze robią efekt WOW. I ile bym ich nie zrobiła, zawsze znikają do ostatniego okruszka. Nie jest to przepis szybki i wymaga odrobiny cierpliwości, ale zaręczam – warto!
Jak zrobić bezowe gniazdka z kremem?
Bezowe gniazdka z kremem to po prostu beza wyciśnięta na kształt gniazdek, których wnętrze wypełnia się później kremem na bazie śmietanki i serka mascarpone. Przy robieniu bezy warto pamiętać o kilku zasadach. Białka jaj muszą być w temperaturze pokojowej, warto też zadbać, aby misa oraz końcówka do ubijania były czyste i bez pozostałości tłuszczu. Do zrobienia bezy najlepiej użyć cukru drobnego. Samo ubijanie trochę trwa, ponieważ cukier dodaje się stopniowo i warto, aby każda porcja rozpuściła się przed dodaniem kolejnej. Dobrze ubita beza powinna być sztywna i lśniąca, bez grudek cukru.
Krem, którym wypełniam środek, to najprostszy krem na bazie mascarpone i śmietanki kremówki. Ja dodaję do niego jeszcze skórkę z cytryny, aby nieco przełamać słodycz pozostałych składników.
U mnie z podanych w przepisie proporcji wychodzi 9 sporych gniazdek.
Przepis: Bezowe gniazdka z kremem
Pyszny deser bezowy.
- Kategoria
- Deser
- Rodzaj kuchni
- Tradycyjna
- Czas przygotowania
- 15 min.
- Czas gotowania
- 50 min.
- Liczba porcji
- 9
- Liczba kalorii
- 232 w każdej porcji
Składniki
na bezę:
- 3 białka
- 165 g cukru drobnego
- 2 łyżeczki skrobi ziemniaczanej
na krem:
- 250 g serka mascarpone
- 200 g śmietanki 36%
- 2 łyżki cukru pudru
- skórka otarta z 1 cytryny
do dekoracji:
- świeże owoce i mięta
Sposób przygotowania
- Robienie bezyBiałka ubij na sztywno. Dodawaj po 2-3 łyżki cukru i ubijaj. Kiedy cukier się rozpuści, dodaj mąkę ziemniaczaną i ubijaj jeszcze przez moment. Przełóż bezę do rękawa cukierniczego i wyciskaj gniazdka na blachę wyłożoną papierem. Włóż bezy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i od razu zmniejsz temperaturę do 145 stopni. Piecz bezy 50 minut, następnie wyłącz piekarnik, uchyl drzwiczki i zostaw bezowe gniazda do ostygnięcia.
- Robienie kremuSerek, śmietankę i cukier ubij na sztywno. Na koniec dodaj skórkę otartą z cytryny.
- Szykowanie bezowych gniazdek
Jak udekorować bezowe gniazdka?
Bezowe gniazdka można udekorować w dowolny sposób. Ja lubię na wierzch położyć świeże owoce oraz listki mięty lub melisy. Bezy na zdjęciu są udekorowane kawałkami żółtej miechunki, zielonego kiwi oraz listkami mięty, ale mogą to być również inne dodatki. Pięknie na kremie prezentują się, truskawki, borówki oraz maliny. Do kremu można też wetknąć małe ciasteczka lub kawałki czekolady. Bezowe gniazdka z kremem można również posypać prażonymi orzeszkami. Ciekawą i smaczną opcją jest polanie przed samym podaniem gniazdek wypełnionych kremem dowolnym musem owocowym, np. z mango, malin czy marakui.
Czytaj też:
Na herbatniki wykładam dwie pyszne warstwy i robię najlepszy sernik. Bazą jest przepis mojej babciCzytaj też:
Biszkopty przekładam prostym kremem, ale sekretem jest owocowy mus. To ciasto bez pieczenia robię w 15 minut