Kotlety mielone są jednym z najstarszych i najbardziej uniwersalnych dań na świecie. W różnych krajach mogą się różnić rodzajem użytego mięsa czy przyprawami. Dodanie sera do kotletów mielonych to świetny sposób na wzbogacenie ich smaku i tekstury.
Jak zrobić kotlety mielone nadziewane serem?
Tradycyjnie kotlety mielone robi się z mieszanki mięsa wieprzowego i wołowego, ale w wersji dietetycznej można użyć chudego mięsa drobiowego (np. z piersi kurczaka lub indyka), które ma mniej tłuszczu. Aby kotlety były bardziej soczyste, warto dodać do masy mielonej odrobinę mleka lub wody. Dzięki temu mięso nie będzie suche, a kotlety pozostaną delikatne i miękkie.
Wskazówka: jeśli chcesz, aby kotlety były lżejsze, zamiast smażyć możesz je upiec w piekarniku. Po uformowaniu kotletów połóż je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piecz w temperaturze 180 stopni Celsjusza przez około 20–25 minut (w zależności od grubości kotletów). Dzięki temu danie będzie mniej tłuste.
Przepis: Kotlety mielone nadziewane serem
Rozpływający się w ustach ser w aromatycznej mięsnej otoczce.
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- europejska
- Czas przygotowania
- 20 min.
- Czas gotowania
- 20 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 367 w każdej porcji
Składniki
- 500 g mięsa mielonego (najlepiej mieszanka wieprzowo-wołowa)
- 1 mała cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 jajko
- 1/2 szklanki bułki tartej
- 1/2 szklanki mleka
- 1 łyżeczka majeranku
- sól i pieprz do smaku
- olej do smażenia
Na nadzienie:
- 100 g sera żółtego
- 1 łyżeczka tymianku
Sposób przygotowania
- Przygotowanie składnikówW misce zalej bułkę tartą mlekiem i odstaw na kilka minut, aż wchłonie mleko i stanie się miękka. Cebulę obierz i drobno posiekaj. Czosnek przeciśnij przez praskę. Ser żółty pokrój w kostkę lub zetrzyj na tarce.
- Przygotowanie masy mięsnejW dużej misce wymieszaj mięso mielone, namoczoną bułkę tartą, jajko, cebulę z czosnkiem, sól, pieprz oraz majeranek. Dokładnie wyrób masę rękami, aż będzie jednolita i gładka. Jeśli masa jest zbyt klejąca, dodaj odrobinę bułki tartej.
- Formowanie kotletówZ przygotowanej masy formuj kotlety o średnicy około 10 cm, starając się, aby miały równą grubość. W razie potrzeby lekko zwilżaj dłonie wodą, by łatwiej formować kotlety.
- Przygotowanie nadzieniaStarty ser dopraw tymiankiem i wymieszaj.
- Nadziewanie kotletówNa każdy kotlet nałóż łyżkę startego sera. Złóż kotlet w taki sposób, aby ser znalazł się w środku, a brzegi mięsa dokładnie je zakryły. Uformuj kotlet w kształt owalny lub kulisty, upewniając się, że ser nie wypłynie podczas smażenia.
- Smażenie kotletówNa patelni rozgrzej olej. Smaż kotlety na średnim ogniu z obu stron przez około 5-6 minut, aż będą złociste i chrupiące na zewnątrz. Jeśli kotlety są grubsze, możesz je także chwilę poddusić pod przykryciem na małym ogniu, aby mięso dobrze się usmażyło, a ser w środku roztopił.
Jaki ser dodać do kotletów mielonych?
Wybór sera zależy od preferencji smakowych. Jeśli chcesz, aby ser był bardziej kremowy i topniejący, wybierz mozzarellę lub serek śmietankowy. Jeżeli preferujesz bardziej wyrazisty smak, świetnie sprawdzi się cheddar, gouda lub ementaler. Możesz też łączyć różne sery – np. mozzarellę dla ciągnącego się efektu i parmezan dla intensywniejszego smaku.
Dodając ser do mięsa, upewnij się, że dokładnie zakleisz kotlet wokół nadzienia, formując go w taki sposób, aby ser był dobrze „zamknięty” wewnątrz. Dzięki temu ser nie wypłynie podczas smażenia. Możesz także delikatnie obtoczyć kotlet w bułce tartej przed smażeniem, co pomoże utrzymać nadzienie w środku.
Z czym podawać kotlety mielone nadziewane serem?
Kotlety mielone nadziewane serem świetnie komponują się z ziemniakami, ryżem czy kaszą. Idealnym uzupełnieniem będą zielone dodatki. Doskonale sprawdzą się: sałatka z kukurydzy, selera i jabłka lub sałatka Olivier z awokado, a także klasyczna marchewka z groszkiem.
Czytaj też:
Dzięki trikowi mojej mamy kotlety mielone zawsze są soczyste. Sekretny składnik, którego nie zgadnieszCzytaj też:
Siekam pierś z kurczaka i w 25 minut mam obłędne kotlety. Są miękkie, soczyste i pełne smaku