W moich kotletach nie ma mięsa, a są pożywne i pyszne. Ten tani obiad robię z 2 składników

W moich kotletach nie ma mięsa, a są pożywne i pyszne. Ten tani obiad robię z 2 składników

Dodano: 
Kotlety z pieczarek
Kotlety z pieczarek Źródło: Shutterstock / OnlyZoia
Kotlety kojarzą się z mięsem. Jednak pyszne i pożywne kotlety można też zrobić z innych składników. Dziś przykład właśnie takich jarskich kotletów o niezwykłym smaku i aromacie. To zasługa dwóch tanich składników.

Mięso nie jest tanie, ani zdrowe. Zresztą potrafi się znudzić. Jeśli więc z któregoś z tych powodów, nie chcecie przyrządzać mięsa na dzisiejszy obiad, mam dla was doskonałą propozycję. Są nią chrupiące kotlety o niezwykłym smaku i aromacie. Do ich przygotowania wystarczą dwa podstawowe składniki – pieczarki i jajka oraz kilka dodatków.

Jak przygotować pieczarki do kotletów?

Pieczarki przeznaczone na kotlety trzeba umyć i rozdrobnić. Jeśli są świeże i białe, nie trzeba ich obierać. Jeśli chodzi o rozdrabnianie, najlepiej zetrzeć je na tarce o dużych oczkach, drobno posiekać lub rozdrobnić przy pomocy malaksera. Potem grzyby trzeba podsmażyć na maśle i poddusić, by odparował z nich płyn. Dzięki temu grzyby zmiękną i zyskają wyrazisty smak i aromat.

Jak zrobić kotlety z pieczarek i jajek?

By przygotować kotlety z pieczarek i jajek, grzyby trzeba podsmażyć, zaś jajka ugotować na twardo. Potrzebne też będą dwa surowe jajka, które pomogą nam połączyć składniki oraz spora ilość bułki tartej, która wraz z jajkiem będzie stanowiła spoiwo. Istotnym dodatkiem jest też posiekana natka pietruszki, która dodaje kotletom orzeźwiającego smaku.

Przepis: Kotlety z pieczarek i jajek

Aromatyczne, chrupiące kotlety z pieczarek i gotowanych jaj

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
europejska
Czas przygotowania
15 min.
Czas gotowania
30 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
345 w każdej porcji

Składniki

  • 500 g pieczarek
  • 7 jajek
  • 1 duża cebula
  • 2 łyżki masła
  • pęczek natki pietruszki
  • 80 g tartej bułki + do obtaczania
  • sól, pieprz
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie składników5 jajek ugotuj na twardo. Wystudź je, obierz, drobno posiekaj. Pieczarki opłucz, osącz, zetrzyj na dużych oczkach. Przesmaż na łyżce masła, odparuj nadmiar płynu, wystudź. Cebulę obierz, pokrój w małą kostkę, zeszklij na reszcie masła. Natkę pietruszki opłucz, osusz, posiekaj.
  2. Mieszanie składnikówPosiekane jajka, podsmażone pieczarki i cebulę oraz posiekaną natkę umieść w misce. Dodaj surowe jajka, tartą bułkę, sól i pieprz. Wymieszaj składniki, w razie potrzeby zwiększ nieco ilość tartej bułki.
  3. Formowanie i smażenie kotletówZ przygotowanej masy formuj nieduże kotlety. Każdy obtocz w tartej bułce. Kotlety smaż na rozgrzanym oleju po kilka minut z każdej strony.

Kotlety z pieczarek i jajek – wskazówki

Oto kilka wskazówek, dzięki którym kotlety wyjdą soczyste i smaczne.

  • Do masy na kotlety nie należy dodawać o wiele więcej tartej bułki, niż to przewiduje przepis. Nadmiar tego składnika sprawi bowiem, że kotlety zrobią się twarde.
  • Składniki na kotlety należy dość drobno posiekać. Dzięki temu całość będzie się dobrze trzymała.
  • Masę na kotlety najlepiej wymieszać łyżką. Można też wyrobić dłonią, jednak wtedy kotlety wyjdą bardziej zbite.

Czytaj też:
Te śląskie kotlety mają zaskakujący składnik, ale smakują genialnie. Sprawdź ich sekret i zaskocz bliskich
Czytaj też:
Siekam pierś z kurczaka i w 25 minut mam obłędne kotlety. Są miękkie, soczyste i pełne smaku