Migdałowe dachówki są lekko kruche, lekko ciągnące, słodkie i pełne chrupiących płatków migdałowych. To ciasteczka rewelacyjne do kawy, ale też do zapakowania, kiedy idziesz w odwiedziny do przyjaciół czy rodziny i nie chcesz pójść z pustymi rękami. Gwarantujemy: te ciastka będą hitem każdego spotkania.
Jak zrobić migdałowe dachówki?
To proste ciasto z dodatkiem mąki, masła, cukru i białek jaj, koniecznie ubitych na sztywną pianę. Do ciasta dodaje się zwykle płatki migdałowe, ale mogą to też być wiórki kokosowe. Można też pominąć wmieszanie dodatków do ciasta, a jedynie posypać nimi porcje masy już wyłożonej na blaszkę. Uważamy jednak, że ciasteczka są o niebo lepsze, jeśli chrupiące kawałki płatków migdałowych są również w środku. Dla większej chrupkości płatki warto wcześniej uprażyć na suchej patelni.
Ważne: ciasteczka rozlewają się na płasko podczas pieczenia, dlatego ważne jest, aby pomiędzy porcjami ciasta zachować dość spore odstępy.
Przepis: Migdałowe dachówki
Ciastka migdałowe.
- Kategoria
- Deser
- Rodzaj kuchni
- Tradycyjna
- Czas przygotowania
- 10 min.
- Czas gotowania
- 8 min.
- Liczba porcji
- 25
- Liczba kalorii
- 106 w każdej porcji
Składniki
- 3 białka
- 1/2 szklanki mąki pszennej
- 3/4 szklanki cukru pudru
- 90 g masła
- 120 g płatków migdałowych
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
Sposób przygotowania
- Robienie masy na ciastkaMasło rozpuść i zostaw do ostudzenia. Białka ubij na sztywno. Mąkę wymieszaj z cukrem pudrem, dodaj ekstrakt waniliowy i dodawaj partiami białko, mieszając szpatułką do połączenia składników. Dodaj masło i delikatnie wymieszaj. Na koniec dodaj 3/4 migdałów i delikatnie wymieszaj.
- Pieczenie ciastekWykładaj łyżką porcje ciasta na blachę wyłożoną papierem (ciastka w trakcie pieczenia się rozpłyną. Posyp każde płatkami migdałów. Piecz ok. 7-8 minut w temperaturze 220 stopni.
Gotowe ciasteczka można oprószyć przed podaniem cukrem pudrem. Można je też udekorować odrobiną gorzkiej czekolady. Ciastka wyglądają efektownie, jeśli w czekoladzie zanurzy się tylko ich część abo np. same brzegi, tworząc coś w rodzaju czekoladowej obwódki.
Jak uformować migdałowe dachówki?
Te ciasteczka można przygotować na dwa sposoby: zostawić płaskie niczym kafelki, albo wygiąć je niczym dachówki. W pierwszym przypadku wystarczy poczekać, aż ostygną i delikatnie odklejać od papieru. W drugim należy ciastka ściągać jeszcze gorące i kłaść na drewnianym lub metalowym wałku. Gorące ciasteczka dają się formować i zawijają się na wałku, tworząc kształt przypominający dachówkę. Ciastka na wałku trzeba zostawić do ostygnięcia (wtedy twardnieją i zachowują nadany kształt).
Czytaj też:
Te ciasteczka maślane dosłownie rozpływają się w ustach. Sekretem jest jeden tani składnikCzytaj też:
Lemon crinkle cookies. Sprawdzony przepis na popękane cytrynowe ciasteczka