Do sałatki brokułowej dodaję aromatyczny i chrupiący dodatek. Ten pyszny patent zasługuje na medal

Do sałatki brokułowej dodaję aromatyczny i chrupiący dodatek. Ten pyszny patent zasługuje na medal

Dodano: 
Sałatka brokułowa
Sałatka brokułowa Źródło: Shutterstock / Food Fantasy
Smacznych sałatek nigdy dość. Zwłaszcza gdy są tak proste do przygotowania, jak ta sałatka z brokułu. Nie potrzebuje wielu składników, by doskonale smakować. Jednak jeden, chrupiący wynosi ją na wyżyny.

Brokuł to warzywo, które najczęściej podajemy gotowane do obiadu. Jednak tak przygotowane, można też wykorzystać do przyrządzenia prostej, smacznej sałatki. Wystarczy dodać trzy składniki i sos, by otrzymać pożywną przekąskę. Dużo zmienia tu chrupiący dodatek, który nie tylko jest smaczny i aromatyczny, ale też wprowadza do sałatki ciekawą strukturę.

Jak należy gotować brokuł?

Brokuł przeznaczony do sałatki, należy wcześniej ugotować. W tym celu trzeba go opłukać i podzielić na małe różyczki. Potem wrzucić je na osolony wrzątek i gotować bez przykrycia 3-4 minuty, tak by warzywo pozostało lekko twardawe i chrupiące. Takie jest najzdrowsze, najsmaczniejsze i zachowuje piękny kolor. Po ugotowaniu brokuł należy wylać z wodą na sito i przelać go zimną wodą. Dzięki temu zostanie zatrzymany proces jego gotowania i warzywo szybko wystygnie.

Jak zrobić sałatkę z brokułu z chrupiącym boczkiem?

Do sałatki z brokułu nie trzeba dużo dodatków. Warzywo to samo w sobie jest bardzo smaczne. A gdy połączymy je z cebulą, winogronami i chrupiącym boczkiem, zamieni się w prawdziwy smakołyk. Sos do tej sałatki powinien być lekki i prosty. Można go zrobić z oliwy z oliwek lub oleju, a także z odrobiny soku z cytryny lub octu winnego.

Przepis: Sałatka brokułowa z boczkiem

Sałatka z brokułu, cebuli, winogron i wędzonego boczku

Kategoria
Przekąska
Rodzaj kuchni
europejska
Czas przygotowania
10 min.
Czas gotowania
10 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
170 w każdej porcji

Składniki

  • 1 brokuł
  • mała kiść różowych winogron
  • pół czerwonej cebuli
  • 2 grubsze plasterki wędzonego boczku
  • 2-3 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie składnikówBrokuł podziel na różyczki. Ugotuj na półmiękko w osolonym wrzątku. Odcedź, wystudź. Winogrona umyj, każde przekrój na pół, usuń pestki. Cebulę obierz, pokrój w kostkę. Plasterki boczku pokrój w paski, zrumień na patelni.
  2. Łączenie składnikówRóżyczki brokułu wymieszaj z cebulą i winogronami. Dopraw solą i pieprzem, skrop oliwą połączoną z sokiem z cytryny, wymieszaj. Sałatkę posyp zrumienionym boczkiem.

Jakie inne dodatki będą pasować do sałatki z brokułu?

Do sałatki z brokułu można też dodać inne składniki. Z tym warzywem doskonale harmonizują np.: ser feta, ugotowane na twardo jajka, pomidory, kukurydza, czarne oliwki, orzechy czy pestki słonecznika. Te ostatnie warto podprażyć wcześniej na suchej patelni, by zrobiły się chrupiące i bardziej aromatyczne. Można je też podsmażyć na średnio rozgrzanym oleju i użyć tej mieszanki, jako sosu do sałatki.

Czytaj też:
Smak sałatki Olivier podkręcam zdrowym dodatkiem. To hit, którego musisz spróbować
Czytaj też:
Ta sałatka z tuńczykiem jest pożywna, a nietucząca. Idealna na lekką kolację lub przekąskę