Sałatka z pora i jabłka to jedna z najprostszych sałatek. Nie wymaga krojenia wielu składników i doskonale komponuje się m.in. ze smażonymi, pieczonymi oraz duszonymi mięsami. Polecam ten prosty przepis na ekspresowy dodatek pełen witamin i wartości odżywczych.
Co zrobić, żeby por nie wywoływał dolegliwości gastrycznych?
Por to pyszne i zdrowe warzywo, które nie wymaga obróbki termicznej. Przed pokrojeniem wystarczy oczyścić pora z wierzchnich liści, umyć i osuszyć. Niestety, nie każdy może jeść surowego pora, bo czasami warzywo to wywołuje dolegliwości ze strony przewodu pokarmowego. W takiej sytuacji można pokrojonego pora sparzyć na sitku wrzącą wodą, zblanszować (wrzucić na gotującą się wodę i po 1-2 minutach gotowania odcedzić) lub posolić i odcisnąć z płynu.
Sposobem na problemy gastryczne, które może wywoływać por, jest również dodanie do sałatki ułatwiających trawienie ziół np. majeranku, oregano, tymianku i rozmarynu.
Jak zrobić sałatkę z pora i jabłka?
Do sałatki kroję białą i jasnozieloną część pora. Ciemnozielone liście polecam wykorzystać podczas gotowania rosołu lub bulionu. Do sałatki nadają się zarówno słodkie, jak i kwaskowate jabłka. Najlepiej, żeby miały dość twardy miąższ, który nie rozpada się podczas ścierania na tarce. Idealnie sprawdzą się jabłka odmiany np. Szara Reneta, Champion lub Red Dalicious.
Smak pora i jabłka wzbogacam lekkim sosem z jogurtu naturalnego oraz śmietany. Jeżeli lubisz bardziej wyraziste w smaku, gęste sosy, to możesz zastąpić śmietanę ulubionym majonezem.
Przepis: Sałatka z pora i jabłka
Patent na ekspresowy i pyszny dodatek do obiadu, który łatwo przemienisz w samodzielną przekąskę.
- Kategoria
- Dodatek
- Rodzaj kuchni
- Polska
- Czas przygotowania
- 5 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 68 w każdej porcji
Składniki
- 1 średniej wielkości por
- 2 duże jabłka
- sól i pieprz
Na sos:
- 4 łyżki gęstego jogurtu naturalnego
- 1 łyżka gęstej śmietany 18%
Do dekoracji:
- natka pietruszki
Sposób przygotowania
- Uszykowanie składnikówPora oczyść, wypłucz, osusz i pokrój w cienkie półplasterki. Jabłko umyj, obierz (opcjonalnie) i zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Natkę pietruszki umyj, osusz i oddziel listki od łodyżek.
- Przygotowanie sosuW niewielkiej miseczce wymieszaj jogurt ze śmietaną.
- MieszanieWszystkie składniki sałatki umieść w misce i wymieszaj. Dopraw do smaku solą oraz świeżo zmielonym pieprzem.
Sałatkę z pora i jabłka podaję lekko schłodzoną. Przed podaniem dekoruję jej wierzch natką pietruszki.
Porada: opcjonalne dodatki do sałatki z powyższego przepisu to np. starta na tarce marchewka, kukurydza konserowa, ananas (świeży lub z puszki), rodzynki, suszona żurawina oraz ugotowane na twardo i pokrojone w grubą kostkę jajka. Do sałatki z porem możesz też dodać smażonego, pieczonego lub gotowanego kurczaka – zyskasz wówczas pyszną, pełnowartościową przekąskę, która świetnie smakuje podawana na świeżym pieczywie oraz grzankach.
Do jakich dań pasuje sałatka z pora i jabłka?
Sałatka z pora i jabłka to samodzielna przekąska oraz dodatek do obiadu, który świetnie komponuje się ze smakiem m.in.:
- kotletów schabowych oraz drobiowych, kotletów mielonych, pulpetów, a także pieczonych i duszonych mięs,
- smażonej i pieczonej ryby,
- sadzonych jajek oraz kotletów z jajek,
- jarskich zamienników tradycyjnych dań kuchni polskiej np. kotletów sojowych, kotletów z ciecierzycy i kotletów z ziemniaków.
Czytaj też:
Biorę trzy warzywa i w 10 minut robię genialną surówkę. Jest wyjątkowo zdrowa i smakuje obłędnieCzytaj też:
Podmieniam jeden składnik w słynnej sałatce Cezar. Staje się aksamitna i bardziej soczysta