Podmieniam jeden składnik w słynnej sałatce Cezar. Staje się aksamitna i bardziej soczysta

Podmieniam jeden składnik w słynnej sałatce Cezar. Staje się aksamitna i bardziej soczysta

Dodano: 
Sałatka Cezar z makaronem
Sałatka Cezar z makaronem Źródło: Shutterstock / DronG
Uwielbiam sałatki, bo są proste do przygotowania, bardzo smaczne i zdrowe. A jedną z moich ulubionych jest sałatka Cezar. Często jednak podmieniam w niej jeden składnik, który też świetnie pasuje, a przy okazji zwiększa soczystość potrawy.

Przepisy kulinarne traktuję zwykle jako inspirację. Nie staram się ich kurczowo trzymać, bo często moje doświadczenie podpowiada mi, że gdy zastąpię jeden składnik innym, też będzie dobrze. Te podmiany zwykle stosuję, gdy ja lub ktoś z rodziny nie przepada za jakimś produktem lub gdy po prostu nie mam go pod ręką. Robiąc sałatkę Cezar nie raz zdarzyło mi się, że akurat nie miałam bułki. Zastąpiłam ją więc innym dodatkiem i też potrawa wyszła pyszna.

Jaka sałata jest najlepsza do sałatki Cezar?

Do sałatki Cezar najlepiej pasuje chrupiąca sałata. Może to więc być sałata lodowa lub sałata rzymska. Sałata lodowa jest nieco bardziej soczysta i chrupiąca. Rzymska jednak wygląda bardziej apetycznie, bo jest zielona. Obie dość długo zachowują swoją teksturę i chrupkość po wymieszaniu z sosem.

Jak zrobić sałatkę Cezar z makaronem?

Czym zastąpić grzanki w sałatce Cezar? Najlepiej innym, skrobiowym produktem. Może to być groszek ptysiowy lub makaron. Ja stawiam zwykle na ten drugi, bo zawsze go mam w domowych zapasach. Przed dodaniem do sałatki wystarczy go tylko ugotować i wystudzić. Sałatka Cezar z makaronem co prawda nie jest tak chrupiąca, jak ta oryginalna, ale ma to swoje zalety. Przede wszystkim sałatka z dodatkiem makaronu jest bardziej wilgotna i soczysta, co bardzo odpowiada mnie i mojej rodzinie.

Przepis: Sałatka Cezar z makaronem

Soczysta sałatka Cezar z dodatkiem makaronu

Kategoria
Przekąska
Rodzaj kuchni
europejska
Czas przygotowania
15 min.
Czas gotowania
15 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
390 w każdej porcji

Składniki

  • ok. 200 g grubszego makaronu, np. penne, kokardki
  • 400 g fileta z piersi kurczaka
  • 1 sałata rzymska
  • 50 g startego parmezanu
  • 2 łyżki oleju
  • sól, pieprz

Na sos:

  • 3 łyżki majonezu
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka ostrej musztardy
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania

  1. Gotowanie makaronu i sałatyMakaron ugotuj al dente w osolonej wodzie. Odcedź go, przelej zimną wodą, osącz, wystudź. Sałatę opłucz, podziel na pojedyncze liście, porwij je na kawałki.
  2. Przygotowanie kurczakaFilet z piersi kurczaka opłucz, osusz. Oprósz go solą i pieprzem, obsmaż na patelni z olejem. Wystudź, pokrój w paski lub w kostkę.
  3. Przygotowanie sosuW misce umieść majonez, jogurt, sok z cytryny, czosnek, musztardę, sól i pieprz. Dokładnie wymieszaj składniki, by powstał gładki, jednolity sos.
  4. Łączenie składnikówW salaterce wymieszaj ostudzony makaron i połowę kurczaka. Posyp je sałatą i resztą kurczaka, a potem polej sosem i posyp startym parmezanem.

Jak zrobić grzanki do sałatki Cezar?

Do sałatki Cezar zazwyczaj podaje się mini-grzanki. Można je kupić gotowe, jednak te przygotowane domowym sposobem są smaczniejsze i bardziej naturalne. Można je zrobić z kromek bułki lub delikatnego chleba. Chodzi o to, by pieczywo nie miało zbyt zbitego miękiszu, bo wtedy po upieczeniu będzie twarde. Kromki można posmarować masłem, też masłem czosnkowym, pokroić w kostkę i podsuszyć w gorącym piekarniku lub zrumienić na patelni.

Czytaj też:
Ta sałatka z tuńczykiem jest pożywna, a nietucząca. Idealna na lekką kolację lub przekąskę
Czytaj też:
Lekka sałatka z kurczakiem i awokado. Prosty przepis na zdrową kolację, która dba o linię