Ekspresowe ciastka francuskie z brzoskwiniami, które każdy pokocha. Przygotowanie to tylko 5 minut

Ekspresowe ciastka francuskie z brzoskwiniami, które każdy pokocha. Przygotowanie to tylko 5 minut

Dodano: 
Ciastka francuskie z brzoskwiniami
Ciastka francuskie z brzoskwiniami Źródło: Shutterstock / MariaKovaleva
Ciastka francuskie z brzoskwiniami to mój sposób na efektowny, ekspresowy deser na co dzień i od święta. Przygotowanie ciastek do pieczenia zajmuje zaledwie 5 minut, a rodzina za nimi szaleje.

Gotowe ciasto francuskie i brzoskwinie z puszki pozwalają w bardzo krótkim czasie przygotować dużą porcję słodkich ciastek. Jako nadzienie do ciastek francuskich świetnie sprawdzą się także inne owoce w syropie np. ananasy i mandarynki. Jednak ja najczęściej wybieram brzoskwinie, bo dzieci za nimi szaleją.

Jak zrobić ciastka francuskie z brzoskwiniami?

Ciastka francuskie z brzoskwiniami przygotowuję z 2 arkuszy gotowego ciasta, które układam jeden na drugim i delikatnie wałkuję. Możesz użyć jednego arkusza ciasta – wówczas ciastka będą cieńsze lub wyjdzie ich mniej, jeśli zdecydujesz się złożyć jeden arkusz (wówczas wystarczy jedna puszka owoców).

Porada: wybierając gotowe ciasto francuskie, zwróć uwagę na jego skład. Najlepsze jest ciasto, w którego składzie znajdują się jedynie mąka pszenna, masło, woda i sól. Czytając etykiety, można nie tylko uniknąć spożywania np. substancji konserwujących, ale także cieszyć się wyjątkowym, naturalnym smakiem wypieków.

Na cieście francuskim układam połówki odsączonych z syropu brzoskwiń, ale możesz zrobić mniejsze ciastka z ćwiartkami owoców lub pokroić brzoskwinie w półplasterki i ułożyć po kilka kawałków owoców na cieście. Żeby ciastka francuskie z brzoskwiniami miały ładny kolor, smaruję ciasto przed pieczeniem roztrzepanym jajkiem. Smak wypieku wzbogacam, posypując brzegi ciastek płatkami migdałów.

Wskazówka: ciasto francuskie powinno być mocno schłodzone. Przystąp do jego krojenia, gdy będziesz mieć gotowe pozostałe składniki deseru oraz nagrzej wcześniej piekarnik.

Przepis: Ciastka francuskie z brzoskwiniami

Genialny patent na ekspresowy i efektowny deser lub podwieczorek.

Kategoria
Deser
Rodzaj kuchni
Międzynarodowa
Czas przygotowania
5 min.
Czas gotowania
20 min.
Liczba porcji
12
Liczba kalorii
255 w każdej porcji

Składniki

  • 700 g ciasta francuskiego (2 opakowania)
  • 2 puszki brzoskwiń w syropie

Dodatkowo:

  • 1 jajko
  • 1/2 szklanki migdałów w płatkach

Sposób przygotowania

  1. Uszykowanie składnikówBrzoskwinie odsącz z nadmiaru syropu na sitku, a następnie osusz papierowym ręcznikiem. Jajko wybij do miseczki i roztrzep.
  2. WykonanieCiasto francuskie rozwiń i ułóż jedno na drugim. Delikatnie dociśnij lub lekko rozwałkuj. Wykrój 12 kwadratów i w każdym zrób szklanką lub miseczką płytkie wgłębienie. W przygotowanych wgłębieniach ułóż osuszone połówki owoców. Brzegi ciastek posmaruj roztrzepanym jajkiem i posyp migdałami w płatkach. Delikatnie ułóż ciastka na wyłożonej papierem do pieczenia blasze z wyposażenia piekarnika.
  3. PieczenieNagrzej piekarnik do temperatury 200 stopni Celsjusza (góra-dół, bez termoobiegu). Piecz ciastka francuskie z brzoskwiniami około 20 minut – ciastka są gotowe, gdy ciasto francuskie ładnie się przyrumieni oraz wyrośnie, tworząc wokół owoców wysoki brzeg.

Wyjmij gotowe ciastka z piekarnika i wystudź na kratce.

Inne wersje ciastek francuskich z brzoskwiniami

Ciastka francuskie z brzoskwiniami można przygotować w kilku wersjach. Wyśmienicie smakują ciastka z powyższego przepisu z dodatkiem słodkiego twarogu, którym wypełniam zrobione w cieście wgłębienia przed dodaniem owoców. Jeżeli nie przepadasz za bardzo słodkimi deserami, to dodaj serek śmietankowy o naturalnym smaku. Wgłębienia w cieście możesz również wypełnić kwaskowatym dżemem np. z wiśni lub czarnej porzeczki.

Czytaj też:
Idealnie kruche ciasteczka chałwowe w 20 minut! Rodzina zawsze pyta, kiedy zrobię je znowu
Czytaj też:
Te ciasteczka maślane dosłownie rozpływają się w ustach. Sekretem jest jeden tani składnik