Ciasteczka kojarzą się zwykle z czymś słodkim i mało zdrowym. Jednak w tym przypadku jest inaczej. Moje ciasteczka z ziaren i nasion wręcz warto chrupać, bo wychodzą na zdrowie. Zawierają bowiem same wartościowe składniki. Dbają one o mój metabolizm i ułatwiają odchudzanie. Jeśli też chcecie się zdrowo odżywiać, przygotujcie te proste, chrupiące ciasteczka. Ja zajadam je razem z rodziną, bo wszyscy je bardzo lubią.
Z jakich składników zrobić zdrowe ciasteczka?
Jeśli chcecie przygotować zdrowe ciasteczka możecie sięgnąć po mąkę pełnoziarnistą lub orkiszową. Możecie też jednak zupełnie pominąć mąkę. Postawcie wtedy na pestki, nasiona i płatki, np. pestki dyni, słonecznika, sezam, siemię lniane, płatki owsiane, jaglane czy gryczane. To one będą podstawą ciastek. Lepiszczem do tych składników może być banan, który można wesprzeć jajkiem i ewentualnie tłuszczem roślinnym. Do ciasteczek warto też dodać suszone owoce, które dodadzą przekąsce słodkości, a także orzechy.
Jak zrobić ciasteczka z nasion i pestek?
Do przygotowania zdrowych, chrupiących ciasteczek wykorzystuję zwykle pestki dyni i słonecznika. Mieszam je w dowolnych proporcjach i wzbogacam nasionami, suszonymi owocami oraz orzechami. Sypkie składniki łączę z papką zrobioną ze zmiażdżonego banana i jajka. Często też dodaję miód i trochę masła orzechowego, które dodają przekąsce smaku.
Przepis: Ciasteczka z nasion i pestek
Chrupiące, zdrowe ciasteczka z nasion, pestek, suszonych owoców i orzechów
- Kategoria
- Przekąska
- Rodzaj kuchni
- europejska
- Czas przygotowania
- 15 min.
- Czas gotowania
- 15 min.
- Liczba porcji
- 20
- Liczba kalorii
- 85 w każdej porcji
Składniki
- 1/2 szklanki pestek dyni
- 1/2 szklanki pestek słonecznika
- 1/2 szklanki płatków owsianych
- 1/4 szklanki suszonej żurawiny
- 2 łyżki nasion chia
- 1/4 szklanki orzechów i migdałów
- 1 dojrzały banan
- 2 łyżki miodu
- 1/4 szklanki masła orzechowego
- szczypta soli
Sposób przygotowania
- Łączenie składnikówOrzechy i migdały posiekaj, wymieszaj z pozostałymi sypkimi składnikami. Banan rozgnieć na papkę, wymieszaj z miodem, masłem i szczyptą soli. Dodaj sypką mieszankę, wymieszaj.
- Pieczenie ciastekBlachę z piekarnika wyłóż papierem do pieczenia. Łyżką kładź na nią porcje masy i lekko je spłaszczaj. Ciasteczka piecz ok. 15 minut w 180 stopniach Celsjusza. Ciasteczka lekko przestudź, przełóż na kratkę i całkowicie wystudź.
Wskazówki: Do masy można też dodać trochę cynamonu. Jeśli masa jest zbyt sucha, można do niej dodać 1-2 łyżki wody.
Wartość odżywcza ciasteczek z nasion i pestek
Ciasteczka składające się z nasion i pestek stanowią doskonałe źródło wartościowych składników. Obfitują w błonnik, który poprawia przemianę materii i ułatwia odchudzanie. W ich składzie znajduje się też dużo zdrowych tłuszczów, które są korzystne dla naszego mózgu i układu krążenia. Dostarczają również cennych witamin i soli mineralnych m.in.: witaminy E, magnezu, cynku, fosforu, wapnia, manganu. Stanowią także dobre źródło roślinnego białka.
Czytaj też:
Te ciasteczka maślane dosłownie rozpływają się w ustach. Sekretem jest jeden tani składnikCzytaj też:
Biorę dwa składniki i w pół godziny mam pyszne ciastka. Patent jest dziecinnie prosty