Tani sos z kiełbasą zrobisz ekspresowo. Nikt nie odejdzie głodny od stołu, jeśli podasz go we wschodnim stylu

Tani sos z kiełbasą zrobisz ekspresowo. Nikt nie odejdzie głodny od stołu, jeśli podasz go we wschodnim stylu

Dodano: 
Sos z kiełbasą
Sos z kiełbasą Źródło: Shutterstock / PosiNote
Jeśli szukasz pomysłów na tanie obiady, to ten sos z kiełbasą jest dla ciebie. To danie proste, ale sycące i smaczne. Wiele osób po spróbowaniu mówi, że to ich smak dzieciństwa.

Jeśli ktoś pamięta czasy, kiedy gospodynie musiały się wykazać niemałą pomysłowością, aby z niczego nakarmić całą rodzinę, to pewnie nie raz i nie dwa jadł sos z kiełbasy lub w jeszcze bardziej ekonomicznej wersji: sos z parówek. To prosty, ale wyrazisty w smaku i sycący sos zagęszczany zasmażką, który doskonale smakuje z gotowanymi ziemniakami. Można go też zaserwować we wschodnim stylu i do ziemniaków z sosem dołożyć jeszcze kromkę chleba. Po takim posiłku nikt nie odejdzie głodny od stołu.

Jak zrobić sos z kiełbasą?

Do zrobienia sosu można wykorzystać najtańszą kiełbasę dobrą do smażenia (o polecenie takiej kiełbasy warto zapytać w sklepie mięsnym). Taka kiełbasa zwykle ma sporo tłuszczu, który wytapia się podczas smażenia, a mięso zyskuje rumianą, chrupiącą skórkę.

Aby sos miał odpowiednią konsystencję, jest zagęszczany zasmażką rozrobioną w bulionie. Może to być nawet bulion z kostki (dowolny) a w ostateczności także woda. Jeśli lubisz delikatniejsze, kremowe sosy, możesz dodać do całości 2-3 łyżki śmietany.

Ilość papryki ostrej w przepisie jest orientacyjna. Jeśli gustujesz w ostrzejszych smakach, dodaj tej przyprawy do sosu więcej. Jeśli unikasz pikantnych potraw, możesz zrobić sos tylko z papryką słodką.

Przepis: Sos z kiełbasą

Pomysł na dobry, tani obiad.

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
Tradycyjna
Czas przygotowania
5 min.
Czas gotowania
15 min.
Liczba porcji
2
Liczba kalorii
1022 w każdej porcji

Składniki

  • 2 kiełbasy do smażenia
  • 1 duża cebula
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej
  • 1/4 łyżeczki papryki ostrej
  • 1 łyżka oliwy
  • 1 łyżeczka masła

na zasmażkę:

  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka mąki
  • 1 szklanka bulionu
  • sól

Sposób przygotowania

  1. Szykowanie składnikówKiełbasę pokrój w grube plasterki, cebulę w piórka. Wrzuć kiełbasę na rozgrzaną na patelni niewielką ilość oliwy i smaż, aż zacznie puszczać tłuszcz i się rumienić. Dodaj cebulę i łyżeczkę masła i smaż, aż cebula się zeszkli. Dodaj obie papryki.
  2. Robienie sosuNa osobnej patelni rozpuść łyżkę masła, dodaj mąkę i rozcieraj, aż zacznie nabierać koloru. Dodawaj stopniowo bulion i mieszaj, aby sos nie miał grudek. W razie potrzeby dodaj więcej bulionu. Bulion z zasmażką dodaj do kiełbasy i cebuli i gotuj wszystko razem jeszcze chwilę. Dopraw do smaku.

Gotowe danie można dodatkowo wzbogacić dowolną zieleniną, np. posiekaną drobno natką pietruszki albo szczypiorkiem.

Jak podawać sos z kiełbasą?

Wersja z ziemniakami albo z ziemniakami i kromką chleba nie jest jedynym sposobem na zaserwowanie tego sosu. Sos z kiełbasą można także podać z kaszą (świetnie smakuje z kaszą gryczaną), ale też ryżem czy dowolnym makaronem.

Taki sos można również zajadać z plackami ziemniaczanymi albo polać nim kopytka czy bezmięsne pyzy.

Czytaj też:
Tanie i obłędnie smaczne danie z patelni. Ten ekspresowy obiad zachwyca wszystkich
Czytaj też:
Weź pałki z kurczaka, ziemniaki i pieczarki. To prosty patent na tani obiad z piekarnika