Pieczarki do obiadu to pyszny i wyrazisty dodatek, który pasuje do wielu dań. Ja nie jem mięsa, więc u mnie na talerzu świetnie smakują z ziemniakami i surówką, a u reszty rodziny z kawałkiem pieczonego mięsa albo kotletami. Możliwości jest wiele, a smak tych pieczarek uzależnia.
Jak zrobić dobre, smażone pieczarki?
Lubię, kiedy pieczarki do obiadu są mocno skarmelizowane i zrumienione. Dlatego smażę je na dość dużym ogniu, który dopiero po chwili zmniejszam, aby znowu, na koniec zwiększyć moc palnika w kuchence. Najlepiej do tego przepisu na smażone pieczarki nadają się małe grzyby, jeśli jednak akurat masz większe, też mogą być, wówczas warto je pokroić na połówki lub grube plastry (w zależności od wielkości pieczarek).
Smaku pieczarkom dodają proste składniki: cebula, masło, tymianek i pietruszka. Jeśli nie masz pod ręką świeżego tymianku, wykorzystaj suszony. Dodatek tymianku można pominąć, pieczarki wyjdą równie dobrze, jednak ja lubię je z tym ziołowym akcentem. Bywało, że jeśli nie miałam tymianku, sypałam na patelnię odrobinę oregano albo ziół prowansalskich.
Przepis: Pieczarki do obiadu
Pyszne pieczarki z patelni.
- Kategoria
- Dodatek
- Rodzaj kuchni
- Wegetariańska
- Czas przygotowania
- 5 min.
- Czas gotowania
- 20 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 139 w każdej porcji
Składniki
- 400 g małych pieczarek
- 1 cebula
- 2 gałązki tymianku
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
- 3 łyżki oliwy
- 1 łyżka masła
- sól, pieprz
Sposób przygotowania
- Smażenie pieczarek z cebuląCałe pieczarki wrzuć na rozgrzaną oliwę i smaż, mieszając często na dużym ogniu ok. 5-7 minut. Zmniejsz ogień, pokrój cebulę i dorzuć na patelnię. Dodaj masło, dopraw wszystko solą i pieprzem i znowu nieco zwiększ temperaturę (pieczarki i cebula z masłem powinny się ładnie skarmelizować).
- Serwowanie daniaNa koniec do pieczarek dodaj świeży tymianek oraz pietruszkę. Wymieszaj i podawaj gorące.
Jak podawać smażone pieczarki?
Te pieczarki pasują do wielu różnych obiadów i nie tylko. Można je serwować do ziemniaków z surówką i mięsem, mogą być częścią wegetariańskiego obiadu, świetnie pasują do pieczonych i smażonych mięs (np. do klasycznego schabowego w panierce), są rewelacyjnym dodatkiem do ryż, kasz i makaronów.
My takie pieczarki lubimy jeść też same, z kromką dobrego chleba, jako prostą przekąskę albo kolację. Smażone pieczarki można też kłaść na kanapkach: my wtedy smarujemy chleb dobrym serkiem kanapkowym i na to kładziemy smażone grzyby z cebulką. Taką kanapkę można dodatkowo posypać posiekanym drobno szczypiorkiem, a oprócz grzybów położyć na nią listki rukoli czy dowolne kiełki.
Czytaj też:
Weź pałki z kurczaka, ziemniaki i pieczarki. To prosty patent na tani obiad z piekarnikaCzytaj też:
Kroję pieczarki i w kwadrans robię smaczny obiad. Wychodzi tanio i każdy się najada