Żadna szynka, ani żaden ser nie są na tyle smaczne, by zrównać się z moją pastą. Bazą do niej są jajka gotowane na twardo. Jednak smarowidło to wzbogacam też niezwykle smacznym i zdrowym dodatkiem. Poprawia on także konsystencję pasty, dzięki czemu rozpływa się w ustach i trudno się jej oprzeć.
Jakie składniki pasują do pasty jajecznej?
Pasta jajeczna to jedno z najprostszych i najsmaczniejszych smarowideł do pieczywa. Jej podstawą są jajka gotowane na twardo, które po obraniu wystarczy posiekać i rozdrobnić widelcem. By pasta miała odpowiednią konsystencję i smak, warto dodać do niej kilka składników. Niektórzy tak naprawdę dodają do niej tylko majonez, dzięki czemu pasta wychodzi kremowa i aksamitna.
Jak dla mnie to jednak za mało, bo wolę pasty wyraziste w smaku i takie, które wychodzą na zdrowie. Dlatego jajka często łączę z posiekaną zieleniną, zwykle ze szczypiorkiem, ale też z natką pietruszki lub koperkiem. Dobrym dodatkiem do smarowidła na bazie jajek będą też: awokado, wędzony łosoś, oliwki, twarożek, cebula, szczypiorek. Możecie też przetestować swoje własne propozycje, bo jest duża szansa, że wpadniecie na jakiś genialny pomysł.
Jak zrobić pastę jajeczną z awokado?
Do mojej pasty jajecznej dodaję awokado. Cenię je bardzo za wartość odżywczą, a także za to, że pasta robi się bardziej kremowa. Do przygotowania tego smarowidła nie trzeba używać blendera, choć oczywiście jeśli ktoś lubi gładkie pasty, to jak najbardziej może. Ja tak naprawdę kroję tylko obrane jajka i awokado w kostkę, a potem rozgniatam je widelcem. Do smarowidła można dodać trochę majonezu, jednak przy dobrze dojrzałym awokado, majonez można ograniczyć do minimum.
Przepis: Pasta jajeczna z awokado
Pasta z gotowanych jaj i awokado
- Kategoria
- Dodatek
- Rodzaj kuchni
- Polska
- Czas przygotowania
- 5 min.
- Czas gotowania
- 10 min.
- Liczba porcji
- 2
- Liczba kalorii
- 280 w każdej porcji
Składniki
- 4 jajka
- 1 dobrze dojrzałe awokado
- 1 łyżka majonezu
- 1 łyżka jogurtu naturalnego
- szczypiorek
- sól, pieprz
Sposób przygotowania
- Przygotowanie jajekJajka ugotuj na twardo, wystudź, obierz ze skorupek. Posiekaj je grubo nożem, a potem rozgnieć przy pomocy widelca.
- Dodawanie składnikówAwokado przekrój wzdłuż na połowę, wyjmij pestkę, a potem cały miąższ. Rozgnieć go widelcem, dodaj do jajek, wymieszaj. Dodaj też posiekany szczypiorek, a także majonez i jogurt. Całość wymieszaj, dopraw do smaku.
Jak podać pastę jajeczną?
Pasta jajeczna doskonale smakuje podana na świeżym pieczywie. Mogą to być bułki czy chleb. Zamiast świeżego pieczywa, możecie też użyć lekko czerstwego, podgrzanego na patelni lub w piekarniku. Dobrze też sprawdzą się rumiane tosty, a także krakersy, pieczywo chrupkie czy wafle ryżowe.
Czytaj też:
Tę mięsną pastę wolę od niejednego pasztetu. Jest idealna do pieczywa, a robię ją w 15 minutCzytaj też:
Robię aromatyczną pastę i podaję na słonych krakersach. To szybka przekąska na wieczór i domówkę