Na sylwestrową domówkę zawsze robię garnek tej pożywnej zupy. Dodaje energii i świetnie rozgrzewa

Na sylwestrową domówkę zawsze robię garnek tej pożywnej zupy. Dodaje energii i świetnie rozgrzewa

Dodano: 
Zupa meksykańska
Zupa meksykańska Źródło: Shutterstock / Linda Hughes Photography
Oprócz wytrawnych i słodkich przekąsek na sylwestrową imprezę warto przygotować coś ciepłego. Najlepiej zupę, którą zjada się raz-dwa, a doskonale syci i rozgrzewa. Ja zwykle robię zupę meksykańską, bo zawsze zamawiają ją znajomi.

Choć w czasie rozmów i tańców najchętniej zajada się przekąski, to jednak na kilkugodzinną imprezę przyda się też coś pożywnego na ciepło. Dobrze sprawdzają się potrawy jednogarnkowe i zupy, bo łatwo je odgrzać, można je zjeść nawet na stojąco i świetnie sycą. Na moich imprezach najlepiej sprawdza się zupa meksykańska, która zawiera mięso i warzywa i jest dość pikantna.

Jakie mięso dodać do zupy meksykańskiej?

Zupę meksykańską można ugotować bez mięsa, na samych warzywach. Jednak ta z dodatkiem mięsa będzie o wiele pożywniejsza. Jeśli chodzi o rodzaj mięsa, to doskonale sprawdzi się tu wołowina. By mięso szybko się ugotowało, można sięgnąć po wołowinę mieloną. Dobrym rozwiązaniem, które ja też zazwyczaj stosuję, jest filet z piersi kurczaka. Mięso to nie wymaga długiego gotowania i doskonale komponuje się z pozostałymi składnikami.

Jak zrobić zupę meksykańską?

Przygotowanie zupy meksykańskiej zaczynam od podsmażenia mięsa, a potem warzyw. Następnie zalewam warzywa bulionem, dodaję pomidory, warzywa z puszki i na końcu podsmażone mięso. Całość doprawiam do smaku aromatycznymi przyprawami, dzięki czemu zupa jest pełna smaku i doskonale rozgrzewa.

Przepis: Zupa meksykańska z kurczakiem

Rozgrzewająca zupa meksykańska z kurczakiem, pomidorami i fasolą

Kategoria
Zupa
Rodzaj kuchni
Meksykańska
Czas przygotowania
20 min.
Czas gotowania
30 min.
Liczba porcji
6
Liczba kalorii
175 w każdej porcji

Składniki

  • ok. 500 g piersi z kurczaka
  • 2 łyżki oliwy z oliwek lub oleju
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 papryka czerwona
  • 1 papryka zielona lub żółta
  • 1 l bulionu drobiowego
  • 400 g krojonych pomidorów z puszki
  • 1 puszka fasoli czerwonej
  • 1 puszka kukurydzy
  • chili
  • 1 łyżeczka wędzonej papryki
  • słodka mielona papryka
  • oregano
  • kmin rzymski
  • sól, pieprz
  • sok z 1 limonki
  • świeża kolendra do posypania

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie składnikówPierś z kurczaka opłucz, osusz, pokrój w kostkę. Cebulę obierz, pokrój w kostkę. Czosnek obierz, przepuść przez praskę. Paprykę umyj, oczyść, pokrój w kostkę. Fasolę i kukurydzę odsącz z zalewy.
  2. Smażenie kurczaka i warzywW garnku rozgrzej oliwę z oliwek. Dodaj pokrojonego kurczaka i smaż na złoty kolor. Wyjmij z garnka i odstaw na bok. Do garnka wsyp cebulę i smaż, aż stanie się szklista. Dodaj czosnek i smaż minutę. Dodaj paprykę i smaż ok. 3 minuty, aż zmięknie.
  3. Dodawanie składnikówDo garnka z warzywami dodaj bulion i pomidory z puszki. Zamieszaj, zagotuj. Dodaj przyprawy i gotuj 10 minut, aż smaki się połączą. Dodaj fasolę, kukurydzę i kawałki kurczaka. Gotuj całość jeszcze ok. 10-15 minut. Zupę dopraw do smaku sokiem z limonki, posyp posiekaną kolendrą.

Zupa meksykańska – kilka wskazówek

Zupę meksykańską można ugotować nawet dwa dni wcześniej i przechowywać w lodówce. Doskonale bowiem nadaje się do odgrzewania.

  • Zupę meksykańską najlepiej podać w głębokich miseczkach i udekorować ją tortillą lub chipsami.
  • Zupę można posypać kawałkami awokado czy startym serem. Jej smak podniesie też łyżka kwaśnej, gęstej śmietany.
  • Zamiast przyprawy, do zupy można dodać pokrojoną drobno papryczkę chilli.

Czytaj też:
Tę przekąskę z ciasta francuskiego zrobię na Sylwestra. Jest prosta i zawsze wszystkim smakuje
Czytaj też:
Kolorowe koreczki w greckim stylu to hit. Najlepsza sylwestrowa przekąska w 10 minut