Ta aromatyczna herbatka pomogła mi w czasie Świąt. Sprawia, że na żołądku szybko robi się lekko

Ta aromatyczna herbatka pomogła mi w czasie Świąt. Sprawia, że na żołądku szybko robi się lekko

Dodano: 
Herbatka kminkowo-miętowa
Herbatka kminkowo-miętowa Źródło: Shutterstock / Heike Rau
Wielkie ucztowanie zwykle kończy się ociężałością i niestrawnością. Ja mam na to prosty sposób. Robię wtedy sobie i rodzinie prostą, aromatyczną herbatkę, która błyskawicznie radzi sobie z takimi problemami.

Święta to zwykle czas odpoczynku i ucztowania przy stole. Różnorodność i duża ilość potraw często jednak nie wychodzi nam na zdrowie. Nasz żołądek nie nadąża bowiem z trawieniem, w wyniku czego czujemy się ociężali. By uporać się z tym problemem, można sięgnąć po prostą herbatkę. Ja robię ją z dwóch popularnych składników.

Jakie składniki ułatwiają trawienie?

By wspomóc trawienie, można sięgnąć po składniki, które stymulują wytwarzanie soków żołądkowych. Takie działanie wykazuje wiele ziół i przypraw. Należą do nich np.: mięta pieprzowa, koper włoski, kminek, anyż, a także imbir i kurkuma. Warto doprawiać nimi potrawy, a także pić herbatki z ich dodatkiem. To jeden z prostszych sposobów na poprawę funkcjonowania układu trawiennego.

Jak zrobić herbatkę miętowo-kminkową?

Przygotowanie aromatycznej herbatki miętowo-kminkowej jest szybkie i proste. Sprawę ułatwia też fakt, że oba składniki mamy zwykle w domowych zapasach, bo nie są zbyt wyszukane. By herbatka miała odpowiednią moc, trzeba ją odpowiednio długo parzyć. Można ją też kilka minut gotować na małym ogniu.

Przepis: Herbatka miętowo-kminkowa

Aromatyczna herbatka miętowo-kminkowa na lepsze trawienie

Kategoria
Napój
Rodzaj kuchni
Polska
Czas przygotowania
2 min.
Czas gotowania
5 min.
Liczba porcji
1
Liczba kalorii
20

Składniki

  • 2 łyżeczki suszonej mięty lub 1 saszetka mięty
  • 1/2 łyżeczki nasion kminku
  • 1 szklanka wody

Sposób przygotowania

  1. Gotowanie kminkuKminek wsyp do rondelka, zalej wodą i podgrzewaj całość na małym ogniu do zagotowania. Gotuj 5 minut.
  2. Parzenie miętyDo rondelka wsyp miętę, całość wymieszaj, przykryj, odstaw na 2 minuty do zaparzenia. Po tym czasie herbatkę przecedź do kubka i pij dobrze ciepłą.

Kilka kroków do lepszej strawności

By przewód pokarmowy lepiej i szybciej trawił, warto pamiętać o kilku szczegółach. Po pierwsze, pewne potrawy są dla naszego żołądka lżejsze, a inne cięższe. Do tych pierwszych należą dania gotowane i pieczone, do drugich smażone. Trudnostrawne są też tłuste potrawy, zwłaszcza te pochodzenia zwierzęcego, np. tłuste mięsa. Szybszy proces trawienia zapewnia również błonnik, który ułatwia przesuwanie się treści pokarmowej i wydalanie zbędnych składników. Lepsze wydzielanie soków żołądkowych umożliwia też ocet jabłkowy, sok z cytryny.

Czytaj też:
Ta świąteczna herbatka doskonale smakuje i orzeźwia. Jest jak znalazł po obfitym posiłku
Czytaj też:
Napar od dietetyczki obniża mi cukier. Sprawdź, jak działa ten pyszny i zdrowy napój

Źródło: smaki.pl