Jeśli lubisz podkreślać wyjątkowość świątecznego czasu nawet w drobnych rzeczach, to niech i kawa w te dni będzie inna. Zwykła filiżanka małej czarnej zyska zupełnie nowy wymiar i smak, a wystarczy dodać do niej tylko dwa proste dodatki. Świąteczna kawa piernikowa rewelacyjnie smakuje, jest zdrowa i dodaje energii.
Jak zrobić świąteczną kawę piernikową?
Nasza świąteczna kawa piernikowa to kawa z kakao i przyprawą piernikową. Wykorzystujemy do niej gorzkie kakao raz dobrą mieszankę przypraw korzennych. Jeśli wykorzystujesz gotową przyprawę piernikową, koniecznie zwróć uwagę na skład. Wiele takich mieszanek ma w składzie cukier, ale też mąkę. Jeśli przyprawa ma w składzie mąkę, nie nadaje się jako dodatek do kawy. Cukier nie jest przeszkodą, jeśli lubisz słodką kawę. Jeśli nie masz przyprawy do piernika, do swojej kawy możesz dodać np. kakao i sproszkowany cynamon. Przyprawy korzenne, takie jak anyż, kardamon czy goździki można również samodzielnie rozetrzeć w moździerzu lub zmielić w młynku.
Rada: Jeśli zaparzasz kawę przy pomocy zaparzacza z tłokiem (french-press) możesz kakao oraz przyprawę dodać razem z kawą.
Przepis: Świąteczna kawa
kawa z kakao i przyprawą piernikową.
- Kategoria
- Napój
- Rodzaj kuchni
- Międzynarodowa
- Czas przygotowania
- 5 min.
- Liczba porcji
- 1
- Liczba kalorii
- 46
Składniki
- 1 filiżanka mocnej, czarnej kawy
- 1 łyżeczka kako
- 1/2 łyżeczki przyprawy do piernika
- 2 łyżki ciepłej wody
Sposób przygotowania
- Szykowanie przyprawKakao i przyprawę wymieszaj z ciepłą wodą.
- Robienie kawyMieszankę połącz z gorącą kawą. Gotową kawę możesz przelać przez sitko.
Jak podawać świąteczną kawę piernikową?
Jeśli na co dzień pijesz kawę bez żadnych dodatków, to po prostu zaserwuj sobie czarną kawę z kakao i przyprawą. Nic więcej tu nie potrzeba. Aby filiżanka ze świątecznym napojem wyglądała efektownie, możesz podać ją z ciasteczkiem czy piernikiem.
Taką kawę można też podać w wersji bardziej deserowej: z dodatkiem mleka czy śmietanki, bitej śmietany, pianek. Kawę warto wówczas udekorować wiórkami czekolady, kakao albo ciasteczkami. Pysznym patentem na posłodzenie świątecznej kawy jest włożenie do filiżanki charakterystycznego świątecznego cukierka w kształcie biało-czerwonej laski.
Czytaj też:
Rozgrzewający napój z żurawiny mogę pić litrami. Robi się go w kilka chwil, a sekretem są dodatkiCzytaj też:
Ten popularny napój pobudza lepiej niż kawa. Ważny jest szczegół, o którym nie każdy wie