Pieczeń z indyka w towarzystwie słodkiej kukurydzy i aromatycznych ziół to moja lekka i zdrowa wersja tradycyjnej pieczeni mięsnej. Ta potrawa sprawi, że od świątecznego stołu odejdziesz bez kalorycznych wyrzutów sumienia. Mój mięsny chlebek przygotowuje z chudego, mielonego mięsa indyka, co sprawia, że jest mniej tłusty niż klasyczne meatloafy z wołowiny czy wieprzowiny. Dodatek kukurydzy oraz ziół nadaje potrawie wyjątkowy smak.
Wskazówka: indyk jest jednym z najchudszych mięs, bogatym w białko i niskokalorycznym. Doskonale nadaje się do dietetycznych wersji pieczeni.
Jak ć świąteczną pieczeń z indyka?
Przygotowanie tej potrawy nie zajmuje dużo czasu. Wystarczy połączyć składniki, aby powstała mięsna masa, którą umieszczasz w naczyniu i pieczesz. Po wyjęciu z piekarnika pozostaw pieczeń na kilka minut do ostygnięcia, aby łatwiej się kroiła. Serwuj z ulubionymi dodatkami, np. purée ziemniaczanym, świąteczną sałatką lub sosem jogurtowym. Jeśli zostanie trochę pieczeni, możesz kroić ją na cienkie plasterki i użyć jako dodatek do kanapek, wrapów lub sałatek. Świetnie smakuje również w formie podsmażonych kawałków dodanych do makaronu.
Porada: w przepisie użyłam suszonych ziół, jeśli używasz świeżych, to musisz dodać ich więcej. Zamiast pół łyżeczki – całą.
Przepis: Pieczeń z indyka
Aromatyczny indyk z dodatkiem kukurydzy. Czas pieczenia tej potrawy to około 50-60 minut.
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- międzynarodowa
- Czas przygotowania
- 20 min.
- Czas gotowania
- 1 godz.
- Liczba porcji
- 6
- Liczba kalorii
- 276 w każdej porcji
Składniki
- 1 kg mielonego mięsa z indyka
- 1 szklanka kukurydzy z puszki
- 3 ząbki czosnku
- 1 średnia cebula
- 2 jajka
- 1/2 szklanki bułki tartej
- 1/4 szklanki mleka
- 2 łyżki posiekanej świeżej natki pietruszki
- 1/2 łyżeczki suszonego tymianku lub 1 łyżka świeżego
- 1/2 łyżeczki suszonego oregano lub 1 łyżka świeżego
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- sól i pieprz do smaku
- 2 łyżki oliwy z oliwek
Sposób przygotowania
- Przygotowanie składnikówKukurydzę wyjmij z puszki i dobrze ją odsącz. Cebulę obierz i drobno posiekaj, czosnek przeciśnij przez praskę. Na patelni rozgrzej 1 łyżkę oliwy i podsmaż cebulę, aż będzie szklista. Dodaj czosnek i smaż przez 1 minutę, a następnie odstaw do ostygnięcia.
- Przygotowanie masy mięsnejW dużej misce połącz mięso mielone z indyka, jajka, bułkę tartą i mleko. Dodaj ostudzoną cebulę i czosnek, kukurydzę, natkę pietruszki, tymianek, oregano i paprykę. Dopraw masę solą i pieprzem. Wszystko dokładnie wymieszaj, najlepiej dłońmi, aż masa będzie jednolita.
- Formowanie masy mięsnejZ powstałej masy mięsnej uformuj kształt pieczeni i przełóż do wysmarowanego oliwą naczynia do pieczenia. Alternatywnie możesz użyć keksówki wyłożonej papierem do pieczenia.
- PieczenieRozgrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza (góra-dół). Piecz pieczeń przez 50-60 minut. W połowie czasu pieczenia możesz delikatnie posmarować pieczeń oliwą, aby nabrała złocistego koloru.
Pieczeń z indyka a amerykańskie meatloafy
Nietrudno odgadnąć korzenie tej potrawy. To popularny w Stanach Zjednoczonych meatloaf. Choć wywodzi się z Europy, to swoją popularność zawdzięcza Wielkiemu Kryzysowi. W chudych czasach danie to było po prostu sposobem na wykorzystanie resztek i tańszych składników.
Pieczeń z indyka to ulubieniec dzieci
Kukurydza w mięsie dodaje delikatnej słodyczy, dzięki czemu potrawa jest chętnie jedzona przez najmłodszych. Możesz też uformować z masy mięsnej mniejsze klopsiki, co urozmaici posiłek dla dzieci. Milusińscy będą zachwyceni.
Czytaj też:
Elegancką sałatkę z kurczakiem podaję w pucharkach. Jest idealna na świąteczny stółCzytaj też:
Ta ekspresowa sałatka z 4 składników smakuje jak milion dolarów. Robię ją w 15 minut