Ta zapiekanka z pieczarkami i kremowym sosem to danie proste, pyszne i sycące. Jest idealna na ciepłą kolację, ale jeśli dodasz do niej makaron, może być także bardzo dobrym daniem obiadowym. Możliwości jest wiele, ale o tym dalej.
Jak zrobić zapiekankę z pieczarkami?
Nasza propozycja to pieczarki zapiekane z sosem serowym i tu od razu rada: ten sos możesz wykorzystać do innych zapiekanek (np. ziemniaczanych, mięsnych, makaronowych, świetnie smakuje w zapiekance brokułowej lub kalafiorowej). To połączenie sosu beszamelowego z serem daje wyjątkowo kremową i przyjemną konsystencję, a smak sera jest dzięki temu wyczuwany w każdym kęsie zapiekanki.
Podstawą dania są przesmażone na złoto pieczarki, ale ważne jest też to, co dasz na wierzch. W tym przypadku to nie tylko ser, ale też panko, czyli rodzaj chrupiącej panierki (panko można już be trudu dostać w większych marketach). Jeśli nie masz panko, możesz pominąć ten składnik lub posypać zapiekankę pokruszonymi sucharkami.
Przepis: Zapiekanka serowa z pieczarkami
Pyszna i prosta zapiekanka.
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- Wegetariańska
- Czas przygotowania
- 15 min.
- Czas gotowania
- 40 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 553 w każdej porcji
Składniki
- 400 g pieczarek
- 2 łyżki oliwy
- 1 łyżka masła
- 2 ząbki czosnku
- sól, pieprz
- 5 łyżek panko
- 5 łyżek tartego zółtego sera
na sos:
- 250 ml mleka
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki śmietany
- 5 łyżek tartego sera żółtego
- 2 łyżki mąki pszennej
- sól, pieprz
- gałka muszkatołowa
Sposób przygotowania
- Szykowanie pieczarekPieczarki pokrój w plastry. Na patelni rozgrzej oliwę i smaż grzyby, aż zaczną się rumienić. Dodaj masło i smaż jeszcze chwilę. Na koniec dorzuć przeciśnięty przez praskę czosnek, dopraw wszystko solą i pieprzem.
- Szykowanie sosu serowegoW rondlu roztop masło, dodaj mąkę i dobrze wymieszaj (najlepiej trzepaczką, aby nie było grudek). Dodaj mleko i śmietanę, nie przestawaj mieszać. Dodaj przyprawy i starty ser.
- Robienie zapiekankiSos serowy wymieszaj z pieczarkami i przełóż całość do naczynia żaroodpornego. Posyp tartym serem i panko. Zapiekaj ok. 40 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza.
Inne pomysły na zapiekankę z pieczarkami
Do tej zapiekanki oprócz pieczarek możesz dodać też inne składniki. Wystarczy np. gotowany makaron, aby zrobić z niej pyszne danie obiadowe (makaron wymieszaj z resztą składników). Można też do zapiekanki dodać mięso: wówczas przesmaż na patelni np. pokrojoną w kostkę pierś z kurczaka albo kawałki polędwiczki wieprzowej, a potem wymieszaj z pieczarkami i sosem.
Do zapiekanki można również dodać inne warzywa, np. zielony groszek, marchewkę, cebulę, por czy seler naciowy. Także warzywa z puszki, czyli np. kukurydzę, cieciorkę albo dowolny rodzaj fasolki. Gotową zapiekankę warto udekorować świeżą zieleniną, np. natką pietruszki albo listkami szpinaku baby czy listkami rukoli.
Czytaj też:
Ten pyszny pasztet zrobisz ze zdrowego mięsa. Jest idealny do podania na Boże NarodzenieCzytaj też:
Gotuję makaron, kroję pieczarki i robię błyskawiczny obiad. Danie można przygotować na dwa pyszne sposoby