Nie trzeba mieć żadnych foremek i tracić czasu na wykrawanie kształtów. Tu ciasto wystarczy tylko pokroić w plastry, a dwukolorowe warstwy zrobią całą robotę. To pyszne kruche ciasteczka z dodatkiem kakao, które można przechowywać nawet kilka tygodni.
Jak zrobić dwukolorowe ciasteczka kakaowe?
Bazą przepisu jest proste, kruche ciasto. Cały sekret polega na tym, aby do połowy dodać kakao. Kakao zagęszcza ciasto, dlatego zrób wszystko tak, jak w instrukcji w przepisie: chodzi o to, aby do białej części dać nieco więcej mąki.
Ważne jest, żeby pamiętać najważniejszą zasadę przy robieniu ciasta kruchego: nie lubi ono ciepła. Dlatego do zrobienia ciasteczek weź zimną margarynę prosto z lodówki i posiekaj ją nożem razem z mąką, a potem dopiero zagnieć. Ciasto koniecznie trzeba schłodzić (możesz je nawet przygotować dzień wcześniej i trzymać w lodówce). Dzięki schłodzeniu tłuszczu, który jest ważną częścią kruchego ciasta, gotowe ciasteczka są idealnie kruche i wręcz rozpływają się w ustach.
Rada: w przepisie margarynę można zastąpić masłem, gotowe ciasteczka będą miały wówczas wyraźny, maślany smak.
Przepis: Dwukolorowe ciasteczka
Kruche ciasteczka kakaowe.
- Kategoria
- Deser
- Rodzaj kuchni
- Tradycyjna
- Czas przygotowania
- 30 min.
- Czas gotowania
- 12 min.
- Liczba porcji
- 20
- Liczba kalorii
- 456 w każdej porcji
Składniki
- 750 g mąki pszennej
- 500 g zimnej margaryny do pieczenia
- 250 g cukru pudru
- 2 łyżki kakao
- 2 żółtka
Sposób przygotowania
- Szykowanie ciastaOdsyp dwie łyżki mąki, a resztę posiekaj z zimną margaryną na stolnicy. Dodaj cukier i żółtka i wyrób na jednolitą masę. Ciasto podziel na dwie części. Do jednej dodaj 2 łyżki mąki, do drugiej 2 łyżki kakao. Wyrób i wstaw ciasto do lodówki, aby się schłodziło (na ok. 30 min.)
- Robienie ciastekObie części ciasta rozwałkuj, nałóż na siebie i zawiń jak roladę. Roladę krój w plasterki i układaj je na blasze do pieczenia. Piecz ok. 12-15 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza.
Inne pomysły na dwukolorowe ciasteczka
Kolorowe ciasteczka są jednym z popularnych trendów i można je zrobić na wiele sposobów. Ciasto można barwić barwnikami spożywczymi, czy to w żelu, czy to w proszku. Kolorystycznie świąteczną wersję tych ciasteczek można zrobić używając czerwonego barwnika. Wówczas wystarczy zagnieść ciasto z całości składników (pominąć kakao) i do połowy dodać barwnik. Potem zrobić roladę i pokroić: gotowe ciasteczka będą nawiązywały wzorem i kolorami do popularnych biało-czerwonych cukierków bożonarodzeniowych. Oczywiście można też wykorzystać barwniki w innych kolorach.
Czytaj też:
To mój najlepszy przepis na kruche ciasteczka na święta. Można zrobić ciastka o dowolnym smakuCzytaj też:
Prosty patent na pierniczki z witrażykiem. To pyszna i efektowna ozdoba na święta